0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeNova metoda kartiranja pragozdov

Nova metoda kartiranja pragozdov

MORDA VAS ZANIMA

Znanstveniki so uporabili novo metodo, s katero so naredili posnetke strukture in biotske raznolikosti deževnega pragozda ob reki Amazonki.
AmazonkaPet tisoč metrov nad Amazonko, kjer je zabeležena največja biotska raznolikost tamkajšnjega deževnega pragozda, je ekolog Greg Asner s svojo ekipo posnel kaleidoskop barv tamkajšnjega zelenja.

- Oglas -

S pomočjo aviona z dvema motorjema Dornier 228, ki so ga poimenovali ‘Carnegie Airborne Observatory’ znanstveniki snemajo večbarvne slike krošenj perujskega pragozda. V letalu se nahaj naprava LIDAR (Light Detection and Ranging), ki odbija laserske žarke od krošenj pragozda s hitrostjo 400,000-krat na sekundo. Rezultat je izjemno natačna 3-dimenzionalna karta pragozda.

Barvno kartiranje pragozdaPoleg tega spektrometer, ki ga ohranjajo na temperaturi -131*C, meri biotsko raznolikost džungle in jo prikazuje v barvnih odtenkih, ki prikazujejo različno optično in kemično zgradbo gozda. Ekipa lahko posname 360 kvadratnih metrov gozda na uro in posnamejo dele gozdov, ki so praktično nedostopni s tal.

- Oglas -

 

Vir: The Guardian,
foto: Carnegie Department of Global Ecology/Stanford University, Dreamstime

NAJNOVEJŠE