Nitkanje zob pripomore k vašemu celostnemu zdravju

Uporaba nitke za čiščenje medzobnih prostorov je zagotovo zelo pomemben del ustne higiene. Vendar pa je obenem še precej več kot zgolj to. Z rednim nitkanjem naj bi namreč pripomogli tudi k boljšemu celostnemu zdravju. Če torej uporaba nitke še ni del vaše vsakodnevne rutine, obstaja kar precej dobrih razlogov, da se to čim prej spremeni …

Zobna nitka

Pozitiven vpliv na srčno-žilni sistem

Z rednim nitkanjem lahko zmanjšate nevarnost za parodontozo, vnetje/okužbo dlesni. Parodontoza je seveda že sama po sebi velika težava, poleg tega pa predstavlja tudi povečano tveganje za težave s srcem. Dve vrsti bakterij, ki ju sicer najdemo v ustih, lahko namreč vstopita v krvni obtok in povzročita precej škode. Ustna votlina je tako precej bolj povezana z našim srčno-žilnim sistemom, kot si večina predstavlja.

Zakaj je nitkanje zob še posebej pomembno za nosečnice?

Hormonsko stanje v telesu žensk se lahko v različnih življenjskih obdobjih precej spreminja. Hitre hormonske spremembe pa lahko včasih vplivajo tudi na bakterije v ustni votlini. V določenih obdobjih obstaja tako še posebej visoko tveganje za pretirano namnožitev bakterij v ustih, zato je dobra ustna higiena, ki vključuje tudi redno nitkanje medzobnih prostorov, takrat še posebej pomembna. Eno takšnih obdobij je zagotovo nosečnost. Ker lahko bakterije iz ustne votline, kot že omenjeno, zaidejo tudi v krvni obtok in s tem negativno vplivajo na potek nosečnosti. bodite zares čim bolj dosledni pri uporabi nitke. Potrebne bodo sicer nadaljnje raziskave, da bi prišli do natančnejših podatkov o razsežnostih vpliva stanja v ustni votlini na potek nosečnosti.

Uporaba nitke zelo koristna tudi za diabetike

Kot je znano, so diabetiki precej bolj nagnjeni k težavam z dlesnimi kot večina populacije. Skrb za ustrezno ustno higieno je torej pri sladkorni bolezni zagotovo izjemno pomembna, da zmanjšamo tveganje za zaplete. Obenem pa lahko dobra ustna higiena pozitivno vpliva tudi na sam diabetes oziroma lahko odprava težav z dlesnimi pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja.

Bolniki z revmatoidnim artritisom še ena izmed rizičnih skupin

Revmatoidni artritis je bolezen, za katero je značilno kronično vnetje, ki vpliva predvsem na sklepe. Omenjena bolezen pa naj bi bila močno povezana z boleznimi dlesni. Pri ljudeh z revmatoidnim artritisom naj bi tako obstajalo kar osemkrat večje tveganje za parodontalno bolezen. Tudi ljudje z revmatoidnim artritisom bi morali biti torej tako še posebej pozorni na dobro ustno higieno, kar pomeni tudi skrb za redno nitkanje medzobnih prostorov.

Pogosto zbolevate? Potem ne preskakujte nitkanja!

Z rednim nitkanjem lahko pripomorete tudi k temu, da ne boste več zbolevali tako pogosto. S tem imamo v mislih predvsem prehlad in podobne težave. Tudi pri resnejših okužbah dihal pa se pogosto izkaže, da precej pogosteje prizadenejo tiste z neustrezno ustno higieno.