Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.

Znanstveniki razglasili najlepši vonj na svetu

Podobno kot se razlikuje naš okus, se razlikuje tudi naše dojemanje različnih vonjev.
Lepota & kozmetikaSte za počasen metabolizem krivi tudi sami?

Ste za počasen metabolizem krivi tudi sami?

MORDA VAS ZANIMA

Obstaja precej dejavnikov zunaj našega nadzora, ki lahko vplivajo na upočasnjevanje metabolizma. V to skupino na primer sodijo določene hormonske spremembe ipd. Vendar pa lahko po drugi strani z nekaterimi slabimi navadami pripomorete k temu, da je vaš metabolizem zelo počasen. To pa lahko seveda zelo hitro privede do povišane telesne teže …

Koliko vode običajno popijete?

- Oglas -

Praktično vsak celični proces v našem telesu potrebuje za normalen potek tudi tekočino. Če torej ne pijete dovolj, se lahko upočasni tudi vaš metabolizem. Poskušajte torej nekaj časa spremljati, koliko tekočine dnevno popijete. Seveda je najboljša izbira kar voda, med drugim tudi zaradi dejstva, da tako v telo ne vnašate nepotrebnih kalorij.

Vaje za moč – zaveznice vašega metabolizma

Naš metabolizem v mirovanju (t. i. bazalni metabolizem) je močno odvisen od tega, kolikšen del našega telesa predstavljajo mišice. Več mišic tako pomeni hitrejšo porabo energije, tudi ko sploh ne telovadite. Tako je zelo priporočljivo, da poskušate aerobno vadbo kombinirati tudi z vajami za moč.

Dieta na dieto – močno upočasnjen metablizem

Med glavne krivce za počasen metabolizem sodijo zelo restriktivne diete, pri katerih je kalorični vnos pretirano nizek. Telo postane namreč zaradi »strahu«, da bo že kmalu sledilo obdobje staranja, precej bolj varčno pri porabi kalorij. Kar pravzaprav pomeni, da se metabolizem močno upočasni. Izogibajte se torej dietam, ki obljubljajo čudeže. Vedno se vprašajte, ali je to prehranjevalni režim, ki bi se ga bilo mogoče držati tudi daljši čas.

Preveč neprekinjenega sedenja

Pomislite, koliko ur dnevno sedite – v službi, avtomobilu, pri mizi, pred televizorjem itn. Še posebej problematični so lahko daljši, neprekinjeni intervali sedenja. Tudi če si nekajkrat na teden vzamete čas za vadbo, to ne more povsem izničiti negativnih posledic prekomernega sedenja. Poleg negativnega vpliva na srce in ožilje lahko preveč sedenja tudi močno upočasni vaš metabolizem. Že če boste na primer med delom občasno vsaj vstali in se malo razgibali, boste s tem naredili nekaj dobrega za svoj metabolizem, seveda pa tudi za zdravje nasploh.

Ne zanemarjajte niti povezave med metabolizmom in spanjem

- Oglas -

Eden od možnih vzrokov, zaradi katerih je vaš metabolizem zelo počasen, pa je lahko tudi (kronično) pomanjkanje spanja. Med drugim lahko pride zaradi pomanjkanja spanja tudi do porušenega hormonskega ravnovesja v telesu, na primer do prevelikih količin kortizola, ki je povezan s kopičenjem odvečnih maščob. Tako je kakovosten spanec zagotovo tudi nepogrešljiv del hujšanja.

Naredite si lahko tudi napitek, ki pospeši metabolizem in očisti strupe iz telesa.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×