Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.
RubrikeZanimivostiNesmrtna meduza?

Nesmrtna meduza?

MORDA VAS ZANIMA

Turritopsis nutricula je vrsta meduze, ki je po vsej verjetnosti edina žival, ki je odkrila ‘vrelec mladosti’.

- Oglas -


Ta vrsta meduze je namreč sposobna vzvratnega prehoda iz odraslega stanja v adolescentno. Zato verjetno ne obstaja nek naraven limit njene življenske dobe.

Ključ njenega pomlajevanja je proces, ki se imenuje transdiferenciacija, kjer se le ena vrsta celice transformira v drug tip celice. Nekatere živali so sicer zmožne tega procesa, vendar pa se lahko transformirajo le v omejenem številu, pri čem regenerirajo svoje organe; na primer močerad, ki mu lahko ponovno zraste izgubljeni ud.

Za razliko od močerada pa lahko omenjena meduza regenerira celotno telo. Vendar pa ta vrsta meduze zadnje čase povzroča probleme, saj se je zaradi njene ‘nesmrtnosti’ povečalo število le-teh. Danes jih namreč lahko najdemo v oceanih po celem svetu, včasih pa smo jih lahko videli le na Karibih. Zato nekateri znanstveniki svarijo, da se soočamo z tiho invazijo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×