Nadaljujemo s  serijo člankov, ki je posvečena živalskim vrstam, ki so v zadnjih letih ali desetletjih za vedno izginile z našega planeta.

Tecopa Pupfish

Omenjena vrsta ribe je znana po tem, da sodi med prvo živalsko vrsto, ki je bila razglašena za izumrlo po Zakonu o ogroženih vrstah iz leta 1973.

Našli smo jo lahko v puščavi Mojave, izumrla pa je zaradi uničenja njenega naravnega prostora zaradi poseganja v naravo.

Kozorog s Pirinejev

Žival je izumrla leta 2000, vendar pa je kloniran kozorog, ki so ga ustvarili iz ostankov kože originalnega kozoroga s Pirinejev, ponovno uvidel luč sveta leta 2009. Na žalost pa je kmalu po rojstvu umrl zaradi komplikacij s pljuči.

Kozorog s Pirinejev je izumrl zaradi predivjega lova na to žival, naravovarstveniki pa krvijo Špansko vlado za ta incident, saj niso naredili nič, da bi to preprečili.

Veličasten zahodno afriški črni nosorog

Omenjeni nosorog je izumrl leta 2006, po tem ko je naravovarstvenikom splodletelo najti še zadnje primerke tega nosoroga v Cameroonu.

Zahodno afriški črni nosorog je bil ena izmed štirih podvrst nosoroga, izumrl pa je zaradi divjega lova na njegov rog, za katerega verjamejo, da poseduje moč afrodizijaka.

Tiger z otoka Java

Podobno kot iger s Sumatre je bil tudi tiger z Jave avtohtona žival Indonezije. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bil viden kot nadloga. Vendar pa je z razvojem otočja bilo vedno več ljudi in vedno manj tigrov. Do leta 1950 pa je na otoku Java prebivalo le še 20 tigrov.
Na izumrtje tigra z Jave je vplival napredek v kmetijstvu ter izguba naranega okolja. Prav tako pa je posledično s tem rpišla tudi vse večja onesnaženost, katera je “zabila še zadnji žebelj v krsto“. Poskusi ohranitve te vrste pa so prav tako spodleteli med leti 1940 in 1950.