Ekologija & OkoljeNedavno izumrle živalske vrste (2. del)

Nedavno izumrle živalske vrste (2. del)

MORDA VAS ZANIMA

Nadaljujemo s  serijo člankov, ki je posvečena živalskim vrstam, ki so v zadnjih letih ali desetletjih za vedno izginile z našega planeta.

Tecopa Pupfish

- Oglas -

Omenjena vrsta ribe je znana po tem, da sodi med prvo živalsko vrsto, ki je bila razglašena za izumrlo po Zakonu o ogroženih vrstah iz leta 1973.

Našli smo jo lahko v puščavi Mojave, izumrla pa je zaradi uničenja njenega naravnega prostora zaradi poseganja v naravo.

Kozorog s Pirinejev

Žival je izumrla leta 2000, vendar pa je kloniran kozorog, ki so ga ustvarili iz ostankov kože originalnega kozoroga s Pirinejev, ponovno uvidel luč sveta leta 2009. Na žalost pa je kmalu po rojstvu umrl zaradi komplikacij s pljuči.

Kozorog s Pirinejev je izumrl zaradi predivjega lova na to žival, naravovarstveniki pa krvijo Špansko vlado za ta incident, saj niso naredili nič, da bi to preprečili.

Veličasten zahodno afriški črni nosorog

- Oglas -

Omenjeni nosorog je izumrl leta 2006, po tem ko je naravovarstvenikom splodletelo najti še zadnje primerke tega nosoroga v Cameroonu.

Zahodno afriški črni nosorog je bil ena izmed štirih podvrst nosoroga, izumrl pa je zaradi divjega lova na njegov rog, za katerega verjamejo, da poseduje moč afrodizijaka.

Tiger z otoka Java

Podobno kot iger s Sumatre je bil tudi tiger z Jave avtohtona žival Indonezije. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bil viden kot nadloga. Vendar pa je z razvojem otočja bilo vedno več ljudi in vedno manj tigrov. Do leta 1950 pa je na otoku Java prebivalo le še 20 tigrov.
Na izumrtje tigra z Jave je vplival napredek v kmetijstvu ter izguba naranega okolja. Prav tako pa je posledično s tem rpišla tudi vse večja onesnaženost, katera je “zabila še zadnji žebelj v krsto“. Poskusi ohranitve te vrste pa so prav tako spodleteli med leti 1940 in 1950.

Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×