Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.
Zdravje & prehranaNe zavrzite semen lubenice – odlična so za vašo kožo, lase in...

Ne zavrzite semen lubenice – odlična so za vašo kožo, lase in zdravje

MORDA VAS ZANIMA

Ogromno ljudi obožuje lubenice, ki nas predvsem poleti prijetno osvežijo, preprečujejo dehidracijo in nas oskrbijo s pomembnimi hranilnimi snovmi. Pri tem večinoma dojemamo semena lubenic kot moteč element. Mnogi jih zato odstranjujejo in nato zavržejo. Vendar pa se tudi v semenih skriva ogromno koristnih hranil, med drugim kalij, baker, selen, cink, kalcij, magnezij, beljakovine, zdrave maščobe in vitamini iz skupine B. Semena lubenic so tako odličen prigrizek med posameznimi obroki. Iz njih pa se ponekod izdeluje celo olje.

- Oglas -

Semena lubenice - ne zavrzite jih

Uživajte semena lubenic za zdravo srce

Magnezij v semenih lubenic je zelo pomemben za zaščito srca, med drugim tudi zaradi dejstva, da pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka. Poleg tega vsebujejo semena ogromno antioksidantov, protivnetnih sestavin ter snovi, ki pomagajo pri širjenju krvnih žil in pri zniževanju količine škodljivega holesterola v krvi. Semena lubenic lahko po želji uporabite tudi za pripravo čaja. Za boljše delovanje srčno-žilnega sistema pa poskrbi tudi cink v semenih.

Okrepitev imunskega sistema

Uživanje semen lubenice pripomore tudi k temu, da bo vaš imunski sistem precej močnejši. To je predvsem zasluga železa in vitaminov iz skupine B. Sodeč po nekaterih raziskavah pa naj bi bilo za oslabljen imunski sistem krivo tudi pomanjkanje magnezija. Ker vsebujejo semena lubenic veliko omenjenega minerala, je to še razlog  več, zaradi katerega pomagajo pri krepitvi imunskega sistem, kar zmanjša tveganje za prehlade in resnejše bolezni.

Povečanje plodnosti pri moških

Cink v semenih lubenic je zelo pomemben za moško reproduktivno zdravje. Prav cink naj bi bil eden izmed ključnih mineralov za moške, ki se spopadajo z neplodnostjo. K težavam z neplodnostjo pri moških pa lahko prispevajo tudi prenizke ravni mangana v telesu – še enega minerala, ki ga lahko najdemo v semenih lubenice.

Močnejši lasje in preprečevanje poškodb

- Oglas -

Z zaužitjem semen lubenice boste naredili tudi nekaj dobrega za svoje lase. Semena namreč vsebujejo ogromno snovi, ki so pomembne za močne lase ter za preprečevanje njihovega lomljenja, cepljena in drugih vrst poškodb.

Polovite se od različnih težav s kožo

Semena, ki se skrivajo v lubenici, imajo tudi izjemno pozitiven vpliv na našo kožo. Pomagajo pri upočasnjevanju staranja, pri odpravi aken in pri razstrupljanju kože. Znano je, da se kakovostna nega kože vedno začne od znotraj, pri čemer je pomembna predvsem hrana, ki jo uživamo. Namesto da zavržete semena lubenice, raje dovolite, da vam pomagajo do bolj zdrave in lepše kože.

Zaščita vaših možganov

Za optimalno delovanje možganov je izredno pomembno, da v telo vnesemo dovolj zdravih maščob. Semena lubenic pomagajo pri preprečevanju težav s spominom, koncentracijo ipd. Na dolgi rok lahko pripomorejo celo k zmanjševanju tveganja za Alzheimerjevo bolezen.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×