0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNasveti za boljši spanec glede na vaš ajurvedski tip

Nasveti za boljši spanec glede na vaš ajurvedski tip

MORDA VAS ZANIMA

V skladu z ajurvedo – tradicionalno indijsko modrostjo in zdravilsko prakso – ločimo tri osnovne energetske principe oziroma doše. Tako poznamo vato, pito in kapho. Čeprav so v vsaki osebi prisotne vse tri vrste energije, obstaja običajno ena, ki prevladuje. Tako lahko tudi ljudi razvrstimo v eno od omenjenih skupin. To, katera je vaša prevladujoča doša, lahko vpliva na različne vidike vašega življenja – med drugim tudi na spanec. Strokovnjaki za ajurvedo so tako prepričani, da je lahko preprečevanje težav s spanjem precej uspešnejše, če upoštevamo, ali gre za vato, pito ali kapho.

- Oglas -

Vata

Vata je doša, ki je povezana z vetrom. Osebe, pri katerih prevladuje ta doša, so tako običajno zelo vihrave in nemirne. Gre za ljudi, ki zelo težko obstanejo na mestu – tako dobesedno kot metaforično. Stalno zasledovanje novih idej in projektov vam ne pušča dosti časa za kakovosten počitek. Presežek vate v telesu je tako pogosto povezan z nespečnostjo oziroma z nemirnim spancem. Čeprav se vam trenutno morda zdi, da imate vse pod nadzorom, se boste zaradi prehitrega tempa prej ali slej sesuli. Seveda ni nič narobe s tem, da ste aktivni, vendar bi morali biti prav zaradi nadpovprečne aktivnosti še posebej pozorni na to, da si vzamete dovolj časa za počitek.

Pomembne so predvsem dejavnosti, ki povečajo količino kaphe v telesu. Gre namreč za došo, ki učinkuje pomirjajoče in uspavalno. Tako so pri osebah, pri katerih prevladuje vata, priporočljive nekoliko obilnejše večerje, sestavljene iz bolj nasitnih (vendar zdravih!) živil. Dobra izbira so na primer različne kaše, jedi z dodatkom avokada ali kari s kokosovim mlekom in rižem. Pred spanjem je zelo priporočljiva tudi masaža stopal s hladilnim oljem in/ali masaža glave s sezamovim oljem. Preden se odpravite spat, vedno dobro prezračite spalnico. Koristna pa je lahko tudi aromaterapija z vonji, kot so sivka, evkaliptus in kamilica.

Pita

Nujno je, da si pred spanjem vzamete dovolj časa, da lahko odmislite tisto, s čimer ste se ukvarjali čez dan, in da se lahko resnično sprostite. Ste namreč oseba, nagnjena k tesnobi in k pretiranemu analiziranju. Tudi ko se zdi vse v najlepšem redu, boste našli razlog za zaskrbljenost. Večerna rutina, sestavljena iz dejavnosti, ki vas sproščajo, je zato za vas izjemno pomembna. Večerje naj bodo, sestavljene iz jedi s hladilnim učinkom, vendar pazite, da ne boste odhajali spat lačni. Tako obstaja večja nevarnost, da se zbudite sredi noči, kar je pri vas že v osnovi precej pogosta težava. Če ste večerjali malce bolj zgodaj, si torej pred spanjem privoščite še lažji prigrizek. Med spanjem uporabljajte tanjšo odejo, v spalnici pa naj diši po jasminu ali po vrtnicah.

- Oglas -

Kapha

Osebe, pri katerih prevladuje ta doša, običajno nimajo težav s spanjem. Povsem nasprotno: spanje je pogosto ena od njihovih najljubših »aktivnosti«. Tako gre za osebe, ki se jim rado zgodi, da zjutraj preslišijo budilko, tudi če so glede na standarde pit in vat spale več kot dovolj. Poslušajte svoje telo in mu zagotovite toliko spanca, kot ga potrebuje – če na primer trenutno spite 8 ur na noč, vendar zjutraj težko vstajate, se v posteljo odpravite pol ure prej in opazujte, kakšni bodo učinki. Tako boste postopoma ugotovili, kolikšna je tista resnično optimalna količina spanja za vas. Večerje naj bodo lahke, vendar tople. Odlična izbira so na primer zelenjavne juhe.

Po večerji se priporoča sprehod, za kaphe pa je lahko obenem zelo koristno suho ščetkanje kože, ki spodbudi vaš metabolizem, ki je najverjetneje malce počasnejši kot pri večini ljudi. Za aromaterapijo pred odhodom v posteljo in med spanjem izberite eterično olje ingverja ali timijana.

Preberite tudi: Ajurveda: ste vata, pita ali kapha?

.

NAJNOVEJŠE