Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Osebna rastPravilo 3 : 1 za bolj pozitiven pogled na življenje

Pravilo 3 : 1 za bolj pozitiven pogled na življenje

MORDA VAS ZANIMA

Negativne izkušnje nas pogosto precej bolj zaznamujejo od pozitivnih. Tudi če se nam zgodi nekaj, kar je bilo »v skupnem seštevku« pozitivno, se naši možgani pogosto osredotočijo predvsem na tiste drobne, v resnici precej nepomembne negativne vidike. Nevroznanstveniki govorijo celo o »negativni težnji« naših možganov, ki pogosto posvečajo precej več pozornosti slabemu kot dobremu. Znanstveniki so hkrati ugotovili, da naj bi bile potrebne kar tri pozitivne izkušnje, da »nevtraliziramo« eno samo, ki je bila negativna. Gre za t. i. pravilo 3 : 1, ki vam lahko pomaga pri tem, da postane vaš pogled na življenje precej bolj pozitiven. Ponujamo vam nekaj konkretnih nasvetov, s pomočjo katerih lahko poskrbite, da bo pozitivni vidik v prihodnje prevladal nad negativnim …

1. Poskusite poiskati nekaj dobrega tudi v najbolj negativnih situacijah

- Oglas -

Čeprav je lahko življenje sestavljeno iz zelo težkih preizkušenj, je vendarle malo situacij, za katere bi lahko rekli, da so 100-odstotno slabe za nas. Ko obupujete nad nečim, kar vas čaka ali kar se vam je že zgodilo, poskušajte zavestno poiskati vsaj en pozitiven vidik, naj se zdi še tako nepomemben. Nato poskušajte svojo pozornost usmeriti proti temu vidiku. Bolj ko se boste osredotočili nanj, manj negativna se bo zdela situacija kot celota.

2. Izogibajte se prenaglim sklepom

Na posamezne negativne dogodke poskušajte gledati izolirano, ne pa kot na nekakšen vzorec ali pravilo. Naši možgani se radi zatečejo k posploševanju, kar je lahko sicer včasih koristno, še pogosteje pa nas ovira pri napredku. Če vam na primer ni uspelo doseči nečesa, za kar ste si prizadevali, to še ne pomeni, da so vsa vaša prizadevanja obsojena na neuspeh. V trenutkih, ko vas obhajajo negativne misli, se opomnite, da ni nič na tem svetu trajno. Morda vam bo prav tisto, česar ste se naučili ob tokratnem neuspehu, v prihodnosti pomagalo pri tem, da uspete pri nečem precej pomembnejšem.

3. Ne osredotočajte se zgolj nase

Živimo v svetu, kjer se pogosto poudarja predvsem individualizem. Negativen pogled na svet je lahko tako povezan tudi s tem, da ste pretirano osredotočeni le na lastno življenje, na svoje individualne cilje. Vsaj včasih je dobro pretrgati ta vzorec in pogledati na svet z malce bolj vključujoče perspektive. Namesto da stalno premlevate dogodke v lastnem življenju, se ozrite naokoli – zagotovo boste hitro naleteli na nekoga, ki bi mu prišla zelo prav vaša pomoč. Pogosto lahko najbolj pomagamo sebi prav s tem, da poskušamo pomagati (tudi) drugim.

4. Vsaj občasno zapustite svojo »cono udobja«

Pogosto že vnaprej razmišljamo o najrazličnejših slabih stvareh, ki se lahko zgodijo. Čeprav gre zgolj za predvidevanja, se obnašamo tako, kot da se je to že zgodilo. Tako ne poskusimo ničesar novega, kar bi nam lahko odprlo nova obzorja in vsaj nekoliko spremenilo naš pogled na svet. Poskušajte vsaj občasno premagati tovrstne negativne misli in storiti nekaj, česar niste storili še nikoli. Najverjetneje boste pozitivno presenečeni nad rezultatom.

5. Pomagajte si s pozitivnimi afirmacijami

- Oglas -

Pozitivne besede ali afirmacije lahko postopoma spremenijo našo perspektivo in poskrbijo, da je naš pogled na svet precej bolj pozitiven – tudi če v te besede sprva ne verjamete zares. Poskusite si vsak dan vzeti nekaj minut za to, da naglas (!) izgovarjate pozitivne, spodbudne misli. Na začetku vam bo pri tem najverjetneje malce nelagodno, a dlje ko boste vadili, bolj naravno bo postalo to početje. Postopoma boste ugotovili, da vendarle lahko vsaj deloma vplivate na svoje misli.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×