Predstavljamo nasvete, ki jih je delil pater Simon Ašič o uporabi jabolčnega kisa, ki je bil eden izmed njegovih najljubših naravnih zakladov za ohranjanje zdravja. Na naša vprašanja odgovarja mag. farmacije Barbara Kozan.
Ker je jabolčni kis zdravilen pri sto in eni tegobi, me zanima, po katerem načelu deluje in zakaj natanko je jabolčni kis tako blagodejen?
V knjigi Jabolčni kis v ljudskem zdravilstvu in kulinariki s patrom Simonom Ašičem so zbrani vsi njegovi recepti o uporabi jabolčnega kisa v ljudski medicini. Kliničnih študij, ki bi dokazovale uporabo jabolčnega kisa pri določeni bolezni, ni, le ljudska uporaba skozi stoletja nakazuje njegovo smotrno uporabo. Jabolčni kis je ena od oblik hrane, ki nam jo daje narava. Poleg vode vsebuje največ ocetne kisline, ki deluje antiseptično. Vsebuje še številne minerale, ki jih telo potrebuje in jih vnašamo s hrano, ki pa je danes, vemo, tudi že zelo osiromašena. Vnesemo jih lahko torej tudi z jabolčnim kisom. To so npr. kalij, silicij, magnezij. Vsebuje še številne flavonoide, nekateri med njimi so antioksidanti, ter čreslovine in vitamine. Vemo, da je jabolko zdrav sadež, tako je tudi kis, ki je iz njega izdelan.
Je res, da jabolčni kis pomaga pri zbijanju vročine, in zakaj?
Ljudska medicina res priporoča uporabo jabolčnega kisa pri povišani telesni temperaturi. V ta namen v farmaciji ni opravljenih kliničnih študij ali drugih poskusov. Pater Simon Ašič je za znižanje povišane telesne temperature priporočal pitje jabolčnega kisa, ki vsebuje sveže maline.
Kateri blagodejni učinki kisa pa so morda manj znani?
Manj znano je, po nasvetu patra Simona Ašiča, da npr. ob pojavu alergije pri vsakem obroku jemljemo od 1 do 2 žlički jabolčnega kisa z medom. Naj jih naštejem še nekaj. Pri utrujenosti 1 žličko jabolčnega kisa z medom zlijemo v kozarec tople vode in popijemo. Zobe si lahko umijemo tudi s toplo vodo, ki smo ji dodali malo jabolčnega kisa, če pri sebi nimamo zobne paste. Prhljaj na lasišču pozdravimo s pripravkom, tako da 2 žlici jabolčnega kisa zmešamo z 2 žlicama vode ter 2 žlicama olivnega olja, premešamo in vmasiramo v lase. Po 20 minutah speremo in umijemo lase s šamponom. Pri impetigu si bolne dele telesa izmivamo z jabolčnim kisom. Takoj zjutraj jih zmočimo s kisom in nato še štirikrat čez dan in pred spanjem. Pater Simon Ašič je zapisal, da bolezen izgine včasih že po 2 do 4 dneh. Zvin zdravimo tudi s pomočjo jabolčnega kisa. V ta namen si pripravimo obkladek. V 1 dcl jabolčnega kisa kuhamo 1 žličko svežih sesekljanih listov peteršilja 5 minut. To položimo na mesto zvina kot obkladek.
V knjigi opisujete tudi več različic jabolčnega kisa z zdravilnimi učinki. Kaj vse lahko še torej dodamo jabolčnemu kisu in za kaj so te različice blagodejne?
Zeliščni kis je jabolčni kis, obogaten z izvlečki listov rožmarina in poprove mete, korenin peteršilja in angelike, plodov kumine ter zeli majarona. V ljudski medicini te zdravilne rastline delujejo blagodejno na črevesje, lajšajo prebavo, odpravljajo vetrove in krče v prebavilih. Uporabo jabolčnega kisa s hrenom je pater Simon Ašič svetoval pri aftah v ustni votlini. Mesta, kjer so afte, najprej navlažimo z vodo in nato z vato nanesemo nanje hrenov kis. Po 10 minutah vse izmijemo s toplo vodo in nato še splaknemo z mrzlo.
Tudi za nego kože, tako da jo izmivamo, lahko uporabljamo kis s hrenom. Kis s čemažem se v ljudski medicini priporoča za spomladansko čiščenje telesa ter pomaga pri aterosklerozi. Morda je še najbolj znan jabolčni kis s česnom, saj Slovenci jemo zeleno solato s česnom, in znani so tudi številni ugodni učinki česna: znižuje krvni tlak, znižuje trigliceride v krvi, ima protitumorno in protimikrobno delovanje, preprečuje strjevanje krvi in zmanjša nastajanje holesterola v jetrih. Jabolčni kis lahko obogatimo še z zelenimi orehi, ki npr. vsebujejo elagno kislino, ki deluje kot antioksidant.
Ko godujeta sveta Peter in Pavel, 29.j unija, naberemo zelene orehe za pripravo jabolčnega kisa z zelenimi orehi. Med, ki ga v manjših količinah tudi lahko dodamo jabolčnemu kisu, pa uporabljamo za pripravo dobrega osvežilnega in poživljajočega napitka, ki si ga pripravimo tako, da žličko tega jabolčnega kisa z medom dodamo v mlačno vodo in ga spijemo na tešče.
Kaj bi po vašem mnenju danes svetoval pater za bolj zdravo življenje?
Danes bi zagotovo svetoval še vedno vse tisto, kar je že v času svojega življenja. Osebno menim, da bi v današnjem hitrem življenju poudaril še, naj si najprej vzamemo dovolj časa za nočni počitek (kar danes ni več samoumevno), tako ne bomo čez dan razdražljivi in raztreseni, pa tudi manj možnosti bo, da bi zboleli. Ko se naspimo, si pripravimo ustrezen zdrav obrok, kolikor je mogoče. Nato postorimo svoje dolžnosti. Predvidevam, da bi v tem času materialnega izobilja (česar seveda ne velja posplošiti) rekel tudi, naj živimo preprosto, prisluhnemo sočloveku, se z njim pogovarjamo v živo, ne prek spleta. Menim, da bi povedal še to, da najlepše stvari v življenju, ki nas zares osrečujejo, so zastonj.
Dovolite mi, da na koncu povem še njegove misli o zdravilnih rastlinah: »Bog je v svoji neizmerni ljubezni ustvaril človeka in vse, kar ga obdaja. Med največje bogastvo, ki mu ga je z naravo dal, spadajo gotovo zdravilne rastline in drugi naravni pripomočki.«
PRAKTIČNI NASVETI PATRA AŠIČA:
- Mesta, kjer so afte, najprej navlažimo z vodo in nato z vato nanesemo nanje hrenov kis. Po 10 minutah vse izmijemo s toplo vodo in nato še splaknemo z mrzlo.
- Ob pojavu alergije pri vsakem obroku jemljemo od 1 do 2 žlički jabolčnega kisa z medom.
- Pri utrujenosti 1 žličko jabolčnega kisa z medom zlijemo v kozarec tople vode in popijemo.
- Zvin zdravimo tudi s pomočjo jabolčnega kisa. V ta namen si pripravimo obkladek. V 1 dcl jabolčnega kisa kuhamo 1 žličko svežih sesekljanih listov peteršilja 5 minut. To položimo na mesto zvina kot obkladek.
- Kis s čemažem se v ljudski medicini priporoča za spomladansko čiščenje telesa ter pomaga pri aterosklerozi.