Pogosto sliลกimo oฤitek, da je veganska hrana zelo draga. Da gre za nekakลกen ยปmodni trendยซ, ki si ga veฤina ne more privoลกฤiti. Pa to zares drลพi? Pri takลกnih izjavah je potrebna precejลกnja previdnost. Teลพko je namreฤ govoriti o enotnem veganskem prehranjevanju. Jedilniki veganov in vegank so lahko zelo razliฤni, poslediฤno pa se razlikuje tudi meseฤni stroลกek za prehrano.
Moderni paradoks: proizvodnja ลพivalskih izdelkov draga, njihova cena pa ugodna
Drลพi sicer, da je lahko redno kupovanje ยปnadomestkovยซ ลพivalskih izdelkov finanฤno vse prej kot majhen zalogaj. To je v veliki meri povezano z vpraลกanjem ponudbe in povpraลกevanja. Ker je proizvodnja omenjenih izdelkov relativno majhna, to pomeni tudi viลกjo ceno posameznega izdelka. V osnovi sicer seveda velja, da je pridelava rastlinske hrane precej cenejลกa. Za vsak kilogram mesa je na primer potrebna mnogo veฤja koliฤina rastlinske hrane.
Tako bi bilo tudi z vidika energetske uฤinkovitosti precej bolj smiselno, da se rastlinska hrana nameni neposredno za prehrano ljudi. Posebno poglavje je seveda tudi ogromna poraba vode, povezana z ลพivinorejo. Poslediฤno ni presenetljivo, da so pogosto potrebne izdatne subvencije za zagotavljanje dostopne cene mesa in ลพivalskih izdelkov. Tako v obliki davkov za uลพivanje mesa in ลพivalskih izdelkov v resnici plaฤamo precej viลกjo ceno, kot je videti na prvi pogled. Vendar pa vse to povpreฤnemu veganu ali veganki, ki se znajdeta pred dilemo, kako napolniti ลพelodec in ob tem ne bankrotirati, ne koristi kaj dosti. Stanje se verjetno ne bo spremenilo kar ฤez noฤ, trenutna realnost pa je takลกna, da so cene veฤine rastlinskih alternativ ลพivalskih izdelkov viลกje.
Kljuฤno vpraลกanje, ki se tu pojavlja, je, ali so to zares nujne sestavine veganskega jedilnika. Pogosto se izkaลพe, da je precej bolj zdravo, ฤe se omejimo na osnovna ลพivila, iz katerih je mogoฤe pripraviti ลกtevilne okusne jedi. Seveda pa je takลกno prehranjevanje tudi neprimerno cenejลกe โ pogosto tudi cenejลกe od vsejede prehrane.
Osnovni nakupovalni seznam: poceni in zdrava ลพivila
Najprej seveda potrebujete osnovni nabor ลพivil, iz katerih boste nato pripravljali svoje obroke. ฤeprav morda doloฤena ลพivila na prvi pogled niso najcenejลกa, pa morate upoลกtevati predvsem ลกtevilo obrokov, ki jih lahko iz njih pripravite, oziroma ceno na kilogram. To je tudi nasploh pomemben napotek pri nakupovanju: ne osredotoฤajte se le na ceno posameznega izdelka, ampak je zelo pomemben podatek tudi koliฤina. Kakลกen je torej osnovni veganski nakupovalni listiฤ?
- riลพ (razliฤne vrste), prosena kaลกa, ajdova kaลกa, polnozrnate testenine, jeลกprenj, ovseni kosmiฤi, pira, krompir, polenta oz. koruzni zdrob, kuskus, tortilje
- razliฤne stroฤnice: fiลพol, ฤiฤerika, leฤa, stroฤji fiลพol, soja
- oreลกฤki, semena, kokosova moka, kakav, olive
- razliฤne vrste sadja in zelenjave
- razliฤne zaฤimbe, paradiลพnikova mezga
Vkljuฤili smo ลพivila, ki telo oskrbijo z vsemi tremi pomembnimi skupinami makrohranil โ torej z ogljikovimi hidrati, beljakovinami in maลกฤobami. Za zadosten vnos vitaminov in mineralov pa priporoฤamo, da v svoj jedilnik vkljuฤite ฤim veฤ razliฤnih vrst sadja in zelenjave. Izbira naj bo prilagojena sezoni, saj to tudi zagotavlja, da boste dobili najviลกjo kakovost za najugodnejลกo ceno. Zagotovo se vam splaฤa investirati tudi v malce bolj bogat nabor zaฤimb, saj lahko tako priฤarate zelo razliฤne okuse. Kot vemo, lahko zaฤimbe uporabljamo kar nekaj ฤasa, kar pomeni zelo nizek stroลกek ob posameznem obroku. Opozorimo naj ลกe, da predstavlja ยปnakupovalni listiฤยซ zgolj smernico, ki naj vam bo v pomoฤ pri nakupovanju. Po ลพelji ga lahko tako dopolnite z dodatnimi ลพivili.
Predlogi jedilnikov po posameznih obrokih
Zdaj torej imamo osnovna ลพivila za naลกe obroke, a kako jih uporabiti? Ponujamo vam nekaj predlogov za razliฤne obroke. ฤe ลกele prehajate k veganstvu, ni potrebe, da svoj jedilnik povsem obrnete na glavo. ลฝe z manjลกimi spremembami, predvsem z zamenjavo vira beljakovin, lahko praktiฤno vse jedi, ki jih uลพivate trenutno, ยปpoveganiteยซ brez posebnega napora.
ZAJTRK: prosena kaลกa ali ovseni kosmiฤi z rastlinskim mlekom, sadjem in kakavom/kokosovo moko/oreลกฤki/semeni; veganske palaฤinke; kruh s humusom (namazom iz ฤiฤerike) ali rastlinskim namazom po izbiri
KOSILO*: praลพen krompir in popeฤen sejtan; sarme/paprike, polnjene z riลพem in sojinimi koลกฤki; leฤna omaka in riลพ ali testenine; omaka iz stroฤjega fiลพola in pire krompir; enolonฤnica; zelenjavna riลพota; tortilje; sojin golaลพ in polenta/doma pripravljeni njoki; kislo zelje/repa, matevลพ in popeฤen sejtan; leฤne ยปฤufteยซ v paradiลพnikovi omaki in pire; peฤen krompir z zelenjavo in sejtan; polpete iz stroฤnic in zelenjave ter krompirjeva solata
*ob veฤini obrokov seveda priporoฤamo tudi solato po izbiri
VEฤERJA: glejte predloge za zajtrk in kosilo โ odvisno od tega, kako obilno veฤerjo si radi privoลกฤite
Namig ลกt. 1: izdelajte svoj sejtan
Sejtan je pogosto imenovan kar pลกeniฤno meso. Gre za izvrsten vir rastlinskih beljakovin. ฤe nimate posebnih omejitev, na primer alergije na gluten oziroma celiakije, je lahko sejtan izjemno vsestransko uporaben del veganskega jedilnika. Marsikomu se zdi sicer sejtan, ki ga lahko kupimo v trgovini, preveฤ ยปgumijastยซ. Povsem drugaฤe pa je, ฤe se izdelave lotimo sami. Tako dobimo za veฤino mnogo okusnejลกo razliฤico sejtana, ki je obenem tudi precej cenejลกa. Za izdelavo namreฤ potrebujemo le moko in vodo.
Iz vode in moke najprej zamesite hlebฤek, kot bi delali kruh. Hlebฤek poloลพite v posodo z vodo za pribliลพno pol ure. Nato se lotite spiranja pod tekoฤo vodo. Vmes testo gnetite in pazite, da ne razpade. Gre pravzaprav za spiranje ลกkroba. Po pribliลพno 10 minutah boste opazili, da postaja voda, ki je bila na zaฤetku spiranja skoraj povsem bela, precej bolj bistra. Opazno pa se bo skrฤil tudi zaฤetni hlebฤek. Sejtan zdaj premestite v lonec z vodo, ki ste ji dodali zaฤimbe po okusu (lahko tudi npr. celo ฤebulo, ฤesen ipd.), ter kuhajte pribliลพno 15 minut. Tako pripravljen sejtan shranjujte v hladilniku in ga uporabljajte, kot bi meso. Pred zauลพitjem ga lahko na primer marinirate in popeฤete, ga dodate enolonฤnicam, iz njega pripravite omako itn.
Namig ลกt. 2: lotite se priprave rastlinskih napitkov
Verjetno ste opazili, da so rastlinska mleka oziroma napitki v trgovini precej draลพja od kravjega mleka. To je ลกe eden tistih paradoksov, ki smo jih ลพe omenili. Na sreฤo pa imamo tudi v tem primeru dobro novico. Veฤino rastlinskih napitkov lahko mnogo ceneje in brez veliko truda pripravite kar sami.
ฤe bi na primer ลพeleli pripraviti sojino mleko, sojina zrna namoฤite ฤez noฤ. Nato poskusite odstraniti ฤim veฤ luลกฤin, preden zrna stresete v kuhinjski meลกalnik in jim dodate sveลพo vodo. Koliฤino vode prilagodite temu, kako koncentrirano mleko ลพelite. Vkljuฤite meลกalnik in meลกajte tako dolgo, da dobite homogeno zmes. Zdaj precedite skozi vreฤko za rastlinsko mleko (ฤe je nimate, lahko uporabite kar tisto, namenjeno pranju obฤutljivega perila). Dobro oลพemite, da iztisnete ฤim veฤ tekoฤine. Dobili ste domaฤe sojino mleko, ki mu lahko seveda dodate dodatke po izbiri (agavin sirup, malce vanilje ipd.). ยปOstankeยซ oziroma sojine tropine, imenovane okara, lahko prav tako uporabite โ na primer za polpete ali kot osnovo v namazih.
Podoben postopek pride v poลกtev tudi pri drugih vrstah domaฤih rastlinskih napitkov: iz riลพa, ovsenih kosmiฤev, kokosove moke, mandljev ipd.
Namig ลกt. 3: zelo preprosta in ugodna je lahko tudi izdelava domaฤega tofuja
Iz sojinega mleka โ doma pripravljenega ali kupljenega โ pa lahko brez velikega napora pripravite tudi svoj tofu. Vse, kar morate storiti, je, da mleko zavrete, nato pa mu dodate malce limoninega soka, ลกe bolje pa ลพlico ali dve jabolฤnega kisa. Nato cedilo obloลพite z gazo in precedite ยปsesirjenoยซ mleko. Dobili boste nekakลกno rastlinsko skuto. ฤe bi ลพeleli kompaktnejลกi tofu, ga zvijte v gazo in obteลพite za nekaj ur, da iztisnete preseลพek vode.
Namig ลกt. 4: ฤas je za izdelavo namazov
Pogosto so v trgovini precej dragi tudi razliฤni rastlinski namazi โ ลกe posebej z upoลกtevanjem koliฤine v posameznem pakiranju. V tem primeru se vam tako resniฤno splaฤa, da se izdelave lotite sami. Izdelava je preprosta, namaz lahko v hladilniku poฤaka kar nekaj ฤasa, kombinacije pa so skorajda neskonฤne. Za osnovo vzemite razliฤne stroฤnice ali tofu, nato pa primeลกajte ลกe izbrano zelenjavo in zaฤimbe. Dodate lahko na primer tudi gobice. Eksperimentiranje se vam tu zelo teลพko ponesreฤi, ฤe boste uporabili ลพivila, ki so vam sicer vลกeฤ. Seveda pa lahko ob vsaki novi pripravi namaz, ki ste ga ยปizumiliยซ sami, z drobnimi spremembami ลกe malce izboljลกate, dokler ne doseลพete resniฤne perfekcije teksture in okusov.
Namig ลกt. 5: izkoristite informacije, ki so vam na voljo
Prepriฤani smo, da s pomoฤjo teh napotkov ลพe precej bolje razumete, da veganstvo nikakor ni nujno tako drago, kot so vas morda ลพe hoteli prepriฤati. Seveda pa en ฤlanek ลพal ne zadostuje, da bi predstavili ลกe druge uporabne trike in recepte. Prav zato vam svetujemo, da ste odprti tudi za informacije, ki jih lahko dobite na drugih mestih. Eno takลกnih je na primer skupina na druลพbenem omreลพju Facebook, imenovana Veganski recepti za tanke denarnice. ฤe vam angleลกฤina ne povzroฤa posebnih teลพav, pa je tu ลกe skupina What Broke Vegans Eat, ki trenutno ลกteje skoraj 280.000 ฤlanov. Tako vam idej za poceni, obenem pa ลพivalim, zdravju in okolju prijazne rastlinske obroke zagotovo ลกe kar nekaj ฤasa ne bo zmanjkalo!