Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaNaravna zdravila proti bolečinam, učinkovita kot kurkuma

Naravna zdravila proti bolečinam, učinkovita kot kurkuma

MORDA VAS ZANIMA

Ko govorimo o naravnih protibolečinskih sredstvih, je prva rastlina, ki nam pride na misel, kurkuma. Njeno protivnetno delovanje pri težavah s sklepi so dokazale že številne študije.

- Oglas -

Ste vedeli, da poleg nje obstajajo tudi druge rastline, ki so enako učinkovite pri lajšanju bolečin? Namesto tablet, ki pomagajo kratek čas in imajo negativne stranske učinke, poskusite katero od spodaj navedenih naravnih alternativ.

Naravno proti bolečinam

Češnje

Češnje imajo dokazan protibolečinski učinek. Bolečino zmanjšujejo na podoben način kot kurkuma – z zmanjševanjem vnetja. Značilno temno rdečo barvo jim dajejo antocianini, ki ustavljajo vnetja in zavirajo sproščanje bolečinskih prenašalcev – podobno kot klasične protibolečinske tablete in tudi kurkuma. Češnje z največjo vsebnostjo antocianinov so kislega okusa.

Čili

Začimbe so zelo učinkovite pri preprečevanju bolečine. V različnih vrstah čilija (jalapeno paprika, kajenski poper …) najdemo sestavino, imenovano kapsaicin. Ta sestavina jim daje značilen pikanten okus, deluje pa tudi protibolečinsko. Proti bolečini deluje tako, da najprej stimulira in nato otopi živce, ki posredujejo bolečino. Zaradi stimulacije teh živcev se bolečina najprej poveča, potem pa upade. Ta sestavina odpravlja bolečino, ki jo povzročajo težave s sklepi, kožna obolenja, poškodbe v ustih, poškodbe živcev in glavobol v snopih. Čili drgnite ob kožo, na mestu, kjer vas boli. Na trgu obstajajo tudi kreme s kapsaicinom, ki jih lahko uporabite za lažji nanos.

Lubje vrbe

- Oglas -

Vrbovo lubje se v zdravilne namene uporablja že več kot dve tisočletji. Leta 400 pred našim štetjem so ga ljudje žvečili, da bi zmanjšali vnetja. Vsebuje namreč salicin, ki deluje podobno kot aspirin. Ta v kombinaciji s flavonoidi iz lubja, ki imajo še dodatne protivnetne učinke, deluje kot učinkovito protibolečinsko sredstvo. Kombinacija protibolečinskih snovi v tem lubju lajša predvsem glavobole in vnetna stanja. Še posebej učinkovito zmanjšuje bolečino na spodnjem delu hrbta. Uporabljamo ga tako, da polovico žličke lubja zamešamo v skodelico hladne vode (približno 2 dl). Pustimo stati tri ure, zavremo za kratek čas in precedimo. Tako pripravljeno mešanico pijemo dvakrat dnevno – po požirkih in obakrat enako količino.

Meta

Nedavne študije so pokazale, da priljubljeno zelišče – meta, zmanjšuje bolečino, ki izvira iz poškodbe živca. V enem od poskusov so pacientu s poškodbo živca na kožo namazali metino olje. Izkazalo se je, da je bil protibolečinski učinek mete boljši kot učinek standardnih terapij. Druga študija je pokazala, da meta uspešno zmanjšuje tudi zgago in bolečine v želodcu pri pacientih s sindromom razdražljivega črevesa.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×