0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNaravna zdravila, katerih učinkovitost je potrdila tudi znanost

Naravna zdravila, katerih učinkovitost je potrdila tudi znanost

MORDA VAS ZANIMA

Večina ljudi si vsaj občasno pomaga s pripravki, ki veljajo za »naravna zdravila«. Pozitivni učinki tovrstnih pripravkov so v nekaterih primerih potrjeni samo z anekdotičnimi dokazi, kar pomeni, da gre lahko zgolj za placebo. Po drugi strani pa poznamo tudi nemalo »naravnih zdravil«, katerih učinkovitost je bila potrjena tudi z znanstvenimi raziskavami. Preverite, katere so tiste rastline, ki preverjeno učinkujejo, in pri čem vse vam lahko pomagajo.

- Oglas -

1. Ingverjevi pripravki

Ingver je odlična naravna pomoč pri bolečinah v grlu, pri kašlju in pri drugih simptomih viroz. Pomaga lahko tudi pri slabosti, vključno z jutranjo slabostjo med nosečnostjo, in pri prebavnih težavah. Znanstveniki pa so posebno navdušeni nad protivnetnimi učinki ingverja, zaradi katerih so lahko ingverjevi pripravki med drugim zelo koristni pri spopadanju z glavobolom. Ingver lahko blokira nastajanje specifičnih vnetnih spojin in zajezi obstoječe vnetje, za kar so v veliki meri zaslužni antioksidanti v ingverjevi korenini. Zaradi protibolečinskega delovanja si lahko z ingverjem denimo pomagate tudi pri revmatoidnem artritisu; učinki so v nekaterih okoliščinah primerljivi z učinki nesteroidnih protivnetnih zdravil, le da je nevarnost za nezaželene stranske učinke bistveno manjša.

2. Eterično olje evkaliptusa

Eterično olje evkaliptusa pomaga prečistiti dihalne poti, zato ga je pametno uporabljati pri inhalacijah nad paro. Poleg tega gre za olje, ki je koristno za blaženje bolečin. Za pozitivne učinke eteričnega olja evkaliptusa je v največji meri zaslužna snov, imenovana evkaliptol. Pri uporabi upoštevajte, da je lahko eterično olje evkaliptusa nevarno za štirinožne kosmatince.

3. Kapsaicin

Znanstveno potrjeni so bili tudi protibolečinski učinki kapsaicina – aktivne sestavine feferonov. Kapsaicin lahko najdete v začimbah, kot je kajenski poper. Snov deluje tako, da rahlo omrtviči razbolelo območje, kar poskrbi za ublažitev bolečine. Kapsaicin se zaradi dokazanega protibolečinskega delovanja vse pogosteje uporablja v protibolečinskih mazilih, ki so na voljo v lekarnah, pa tudi v protibolečinskih obližih in podobnih izdelkih.

- Oglas -

4. Grško seno

Grško seno, znano tudi kot triplat, je zelo koristno v obdobju dojenja. Spodbuja namreč nastajanje mleka v mlečnih žlezah. Pripravki iz grškega sena lahko obenem poskrbijo za čvrstejše, kompaktnejše blato, pa tudi za naravno uravnavanje krvnega sladkorja. Grško seno namreč vsebuje zelo veliko vlaknin.

5. Pripravki s kurkumo

Kurkuma je ena od najboljših naravnih izbir za lajšanje bolečin, povezanih z artritisom. To je potrdila tudi znanost. Posebno blagodejen vpliv ima sicer uživanje izvlečka kurkume v obliki prehranskega dopolnila, saj je koncentracija kurkumina, izjemno močne protivnetne snovi, tu zelo visoka, vendar lahko pomaga tudi redno uživanje kurkume v prahu. Poskrbite le, da jo boste kombinirali s črnim poprom, saj bo telo tako precej lažje izkoristilo kurkumin.

6. Eterično olje sivke

Med najpomembnejše koristi eteričnega olja sivke spadajo pomoč pri nespečnosti, lajšanje tesnobe in pomoč pri migrenskih glavobolih. Aromaterapija z eteričnim oljem sivke pa pomaga tudi pri predmenstrualnem sindromu (PMS). Poleg eteričnega olja so lahko koristni tudi drugi pripravki iz sivke, na primer sivkin čaj.

7. Meta

Mentol v poprovi meti se lahko pohvali z antispazmodičnim delovanjem. To pomeni, da gre za snov, ki pomaga ublažiti krče. Pripravki iz poprove mete so zato zelo koristni pri sindromu razdražljivega črevesja in pri drugih prebavnih težavah. Pomagajo pa lahko tudi pri lajšanju glavobolov in tesnobe.

- Oglas -

8. Šitake

Ne seznam »naravnih zdravil«, katerih pozitivni učinki so bili potrjeni z znanstvenimi študijami, spadajo tudi t. i. medicinske gobe. Ena od najboljših izbir so šitake. Za blagodejen vpliv šitak je v največji meri zaslužna snov, imenovana lentinan, ki spada med betaglukane. Lentinan lahko med drugim poskrbi za okrepitev imunskega sistema, posledično pa za učinkovitejše preprečevanje/premagovanje okužb.

.

NAJNOVEJŠE