0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMarantina moka: zakaj je koristna in kako jo uporabljati?

Marantina moka: zakaj je koristna in kako jo uporabljati?

MORDA VAS ZANIMA

Marantina moka je odlična za zgoščevanje juh in omak (uporablja se lahko podobno kot koruzni škrob). Prav pa vam lahko pride tudi pri peki piškotov in drugih slaščic. Ena od pomembnih prednosti marantine moke je, da ne vsebuje glutena. Tako je primerna tudi za osebe s celiakijo in za osebe, ki se spopadajo z glutensko intoleranco (preobčutljivost na gluten, ki ni povezana z alergijsko reakcijo oziroma z imunskim sistemom).

- Oglas -

Kaj je marantina moka?

Marantina moka, ki je v osnovi izoliran škrob, se običajno izdeluje iz korenike in korenin rastline z znanstvenim imenom Maranta arundinacea. Prvič je bila izdelana že pred več kot 7000 leti. Izdelovali in uporabljali naj bi jo tudi domorodni prebivalci Amerike, ki so si z njo običajno pomagali pri oskrbi ran, pa tudi pri kačjih pikih.

1. Izboljšanje prebave

Marantina moka lahko pripomore k učinkovitejšemu prebavnemu procesu – tako v želodcu kot v tankem črevesu. Poskrbi za to, da telo hrano, ki jo zaužijemo, lažje razgradi, obenem pa prispeva k boljšemu izkoristku pomembnih hranilnih snovi. S tem se zmanjša tveganje za pomanjkanje esencialnih hranil v telesu in s tem za najrazličnejše težave.

2. Pomoč pri driski in bolečinah v želodcu

Po zaužitju jedi, ki vsebujejo marantino moko, se na notranji strani želodčnih sten ustvari zaščitna plast, ki poskrbi za zaščito sten pred neposredno izpostavljenostjo želodčnim kislinam. S tem se zmanjša tveganje za razdražen želodec oziroma za želodčne bolečine. Z marantino moko si lahko pomagate tudi pri blaženju menstrualnih krčev in bolečin nasploh. Posebno dobre rezultate lahko pričakujete, če jo boste kombinirali z ingverjem. Marantina moka pa je lahko koristna tudi pri spopadanju s simptomi sindroma razdražljivega črevesja, predvsem z drisko.

- Oglas -

3. Naravna krepitev imunskega sistema

Marantina moka lahko stimulira imunske celice, posledično pa pripomore k učinkovitejšemu imunskemu odzivu v primeru nevarnosti, torej izpostavljenosti patogenim mikroorganizmom. Obenem gre za odličen vir vlaknin, kar lahko posredno prav tako pripomore k močnejšemu imunskemu sistemu. Vlaknine so namreč najpomembnejša skupina prebiotikov, tj. snovi, s katerimi se hranijo koristne bakterije v našem črevesju. Marantina moka lahko tako pripomore k ugodnejši sestavi črevesnega mikrobioma, ki je med drugim zelo pomemben tudi za naš imunski sistem.

4. Pomoč pri vnetju sečil

Zaradi protivnetnega in antiseptičnega delovanja je marantina moka zelo koristna tudi pri spopadanju z vnetjem oziroma okužbo sečil. Poskrbi za ublažitev vnetja in s tem bolečine, obenem pa pripomore k učinkovitejšemu odstranjevanju bakterij, ki so krive za okužbo.

5. Pomiritev razdraženih dlesni

Protivnetnih učinkov marantine moke se bodo zagotovo razveselile tudi vaše dlesni. Prav vnetja so namreč najpogostejši razlog za težave z dlesnimi. Če marantinimi moki dodate manjšo količino vode, dobite preprosto protivnetno pasto, ki jo lahko uporabite za nego dlesni. Pasta iz marantine moke se je v tovrstne namene v preteklosti pogosto uporabljala v tradicionalnem ajurvedskem zdravilstvu.

6. Marantina moka lahko pomaga pri hujšanju

Hujšanje je proces, ki je pogosto povezan s precej vzponi in padci. Pot do končnega cilja je tako vse prej kot preprosta, zato je dobro, da imate na tej poti nekaj pomočnikov. Eden od njih je lahko prav marantina moka. Ker vsebuje veliko vlaknin, pripomore k občutku polnosti oziroma sitosti. Če boste jedi dodali marantino moko, se boste nasitili bistveno hitreje, kot bi se sicer, posledično pa bo tveganje za to, da presežete priporočeni dnevni kalorični vnos, precej manjše. Za to, da bi se znebili odvečnih kilogramov, ni potrebna lakota, temveč predvsem bolj premišljena izbira živil in dodatkov.

.

NAJNOVEJŠE