0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPreženite prehlad: 5 naravnih metod za lajšanje simptomov

Preženite prehlad: 5 naravnih metod za lajšanje simptomov

MORDA VAS ZANIMA

Pri bakterijskih okužbah si lahko pomagamo z antibiotiki, medtem ko pri virusnih okužbah, kamor uvrščamo tudi prehladna obolenja, te možnosti nimamo. Tako moramo počakati, da naš imunski sistem premaga virus, ta proces pa je običajno povezan s precej neprijetnimi simptomi.

- Oglas -

Če metode za hitrejše premagovanje prehlada oziroma za blažitev simptomov, ki ste jih preizkusili doslej, niso bile najučinkovitejše, vam svetujemo, da daste priložnost eni od metod, ki jih predstavljamo v nadaljevanju. Gre namreč za preverjene pristope, katerih učinek je v večini primerov zelo hiter in izjemno blagodejen.

1. Čaj iz lučnika in timijana

Lučnik je dvoletnica z drobnimi rumenimi cvetovi, ki uspeva predvsem v krajih z zmernim podnebjem. Pripravki iz lučnika so odlična naravna pomoč pri prehladu in sorodnih težavah. Lučnik namreč vsebuje snovi, ki redčijo sluz in spodbujajo izkašljevanje. Tako gre za snovi, ki lahko pomagajo sprostiti neprijeten pritisk v prsnem košu in dihalne poti, posledično pa boste lahko že kmalu zadihali s polnimi pljuči. Lučnik lahko po želji kombinirate z drugimi zelišči, ki spodbujajo izkašljevanje, na primer s timijanom. Tako lahko pričakujete nadpovprečno hitre rezultate.

Za pripravo čaja potrebujete 250 mililitrov vode, 1 žlico posušenega ali 4 žlice svežega lučnika (cvetovi ali kombinacija cvetov in listov) in 1 žlico posušenega ali 4 žlice svežega timijana.

- Oglas -

Zeliča stresite v skodelico. Zavrite vodo ter jo prelijte po lučniku in timijanu. Počakajte približno 15–20 minut, nato pa tekočino precedite in čaj popijte.

2. Sirup proti kašlju

V kozico nalijte 3 skodelice vode ter dodajte 1 žlico sladkega korena, 1 žlico korenin sleza, 1 žlico mletega cimeta in 1 žlico nasekljanega ingverja. Zavrite, nato pa znižajte temperaturo in segrevajte, da izhlapi približno polovica vode. Precedite, nato pa tekočino zlijte nazaj v kozico.

Pri najnižji temperaturi počasi vmešajte skodelico sladkorja. Segrevajte približno 10 minut. Ko dosežete želeno gostoto, kozico odstranite s štedilnika. Sirup prelijte v steklen kozarec in ga shranite v hladilnik, kjer lahko počaka približno 3–4 tedne. Ne zaužijte več kot 3 x 2 žlici sirupa na dan. Sirup pomaga tako pri kašlju kot pri bolečinah v grlu in zamašenih dihalnih poteh.

3. Mazilo za lažje dihanje

Nad paro stalite približno pol skodelice kokosove maščobe, ki jo nato prelijte v stekleno posodico. Dodajte 15 kapljic eteričnega olja mete. Dobro premešajte. Ko se mazilo popolnoma ohladi, ga lahko vtrete v prsni koš in pod nos (pazite, da pri količini ne boste pretiravali, saj lahko sicer razdražite kožo). Mentol v eteričnem olju mete poskrbi za prijeten hladilni učinek, obenem pa sprosti dihalne poti, kar pripomore k lažjemu dihanju.

- Oglas -

4. Termofor

Pri redčenju presežka sluzi, ki ovira dihanje, si lahko pomagate tudi s termoforom, napolnjenim z vročo vodo, ki ga položite na prsni koš. Termofor lahko uporabljate tudi v kombinaciji z mazilom iz kokosove maščobe in eteričnega olja mete. Kombinacija obeh metod poskrbi za posebno dobre rezultate.

5. Kopalna sol za čiščenje sinusov

Zmešajte skodelico grenke soli, 3 kapljice eteričnega olja evkaliptusa, 3 kapljice eteričnega olja mete in 3 kapljice eteričnega olja sivke. Mešanico nato uporabite za pripravo tople kopeli, ki bo pomagala pri čiščenju sinusov. Kopel pa poskrbi tudi za sprostitev napetih, utrujenih mišic. Uporabite lahko tudi drugo vrsto soli, vendar je grenka sol posebno dobra izbira, saj gre za odličen vir magnezija – minerala, ki je izjemno koristen za sproščanje napetih, utrujenih mišic. Za posamezno kopel zadoščajo približno 3 žlice kopalne soli. Preostanek mešanice shranjujte v nepredušno zaprti stekleni posodici.

.

NAJNOVEJŠE