0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaNaravna zaščita pred soncem

Naravna zaščita pred soncem

MORDA VAS ZANIMA

Ali ste vedeli, da imajo nekatera osnovna olja* UV faktor 4? Verjetno se vam to ne zdi ravno veliko, ampak za jutranje in večerno sonce bo za večino od nas dovolj. Naravna zaščita pred soncem je poleti še posebej pomembna tematika, saj se moramo predvsem v popoldanskih urah ustrezno zaščititi pred močnimi sončnimi žarki.

- Oglas -

Prav tako pa se najbrž ne boste ravno pretirano izpostavljali sončni pripeki, temveč se boste raje skrili v hladno senco. Olja, ki jih osebno uporabljam za svojo mešanico za naravno zaščito pred soncem in imajo UV faktor 4, so avokado, jojoba ter sezam. V svojo mešanico dodam še malce macerata* korenčka za lepšo porjavitev, saj spodbuja pigmentacijo kože in par kapljic eteričnega olja kadilne bosvelije zaradi njenega blagodejnga delovanja na kožo.

Kadar kupujete eterično olje kadilne bosvelije, bodite pozorni na to, da je kvalitetno, ker ga boste uporabljali z aromaterapevskim namenom in ne samo za odišavljanje prostora. Kvalitetno eterično olje kadilne bosvelije bo kožo toniralo, obnovilo in pomirilo pred močnim soncem. Kadilna bosvelija poleg tega še vlaži in mehča grobo ter razpokano kožo, zato je odlična izbira za našo mešanico.

Recept za olje za sončenje:

- Oglas -
  • 10 kapljic eteričnega olja kadilne bosvelije
  • 5 ml macerata korenčka
  • 20ml osnovnega olja sezama
  • 25 ml osnovnega olja avokada
  • 50 ml osnovnega olja jojobe

Ne pozabite, da je po sončenju potrebno kožo nahraniti, da bo naravna zaščita pred soncem optimalna. Za hidratacijo kože priporočam, da jo prvo poškropite s hidrolatom* sivke in po tem, ko je koža še vlažna, namažete z oljem za po sončenju. Za to mešanico uporabite eterična olja smilja, geranije in seveda prave sivke. Vsa tri navedena eterična olja se uporabljajo tudi pri opeklinah, zato bodo kožo pomirila in hkrati regenerirala.

Če se slučajno zgodi, da vas sonce opeče, lahko na kožo nanesete eterično olje prave sivke, macerat šentjanževke ali kombinacijo obeh. Ne pozabite, da lahko od eteričnih olj direktno na kožo nanašamo samo eterično olje sivke in pa izjemoma čajevca, pri čemer moramo vedeti, da čajevec precej izsuši kožo. Pri tem moramo še posebej paziti, da uporabljamo kvalitetno eterično olje, saj lahko drugače pride do kakšne alergijske reakcije.

Recept za regenerirajoče olje za po sončenju

  • 10 kapljic eteričnega olja prave sivke
  • 15 kapljic eteričnega olja smilja
  • 5 kapljic eteričnega olja geranije
  • 50 ml osnovnega olivnega olja ali macerata šentjanževke

Ta  mešanica bo koristila tudi zelo izsušeni koži na komolcih, petah …

- Oglas -

Za konec še en nasvet. Citrusna* eterična olja, še posebej bergamot, in macerat šentjanževke so fototoksični, zato jih ni priporočljivo nanašati na kožo (pri tem mislim na mešanice teh olj v osnovnem olju) neposredno pred izpostavljanjem soncu ali pred odhodom v solarij, ker lahko povzročijo neenakomerno in neestetsko pigmentacijo. Izogibajte se nanašanju citrusnih eteričnih olj na kožo tudi v primeru, če imate melanom, starostne pege, velike madeže, bradavice, izrazite temne pege ali rak kože. Obstaja neznatna možnost, da citrusna eterična olja pospešujejo razvoj teh stanj.

Želim vam prekrasno in dišeče poletje! Poskrbite, da vas bo naravna zaščita pred soncem obvarovala pred škodljivimi vplivi sonca.

* Osnovna olja, ki jih uporabljamo v aromaterapiji, se proizvajajo iz istih surovin kot tista, ki jih uporabljamo v pripravi hrane. Za olja uporabljena pri aromaterapiji je pomembno, da so proizvedena s postopkom hladnega stiskanja, brez uporabe visokih temperatur, različnih topil ter dodanih stabilizatorjev in dodatkov – na ta način se ohranijo njihove blagodejne lastnosti.
* Hidrolat je soproizvod procesa destilacije rastlinskega materiala, pri katerem se pridobivajo eterična olja. Hidrolat vsebuje v vodi topne komponente destilirane rastline in majhne količine drobno razpršenega eteričnega olja.
* Macerati se pridobivajo z namakanjem svežih rastlin v visoko kvalitetnem rastlinskem olju. Na ta način se iz rastlin izločijo molekule, ki so topne v osnovnem olju (tudi eterična olja rastline).
* Primeri citrusnih eteričnih olj so limona, bergamot, pomaranča, mandarina, grenivka…

Melani Kovač, aromaterapevtka
www.aromadelavnice.si

.

NAJNOVEJŠE