0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNaravna pomoč pri sindromu nemirnih nog

Naravna pomoč pri sindromu nemirnih nog

MORDA VAS ZANIMA

Najverjetneje poznate občutek nemirnih nog, ki se običajno pojavi zvečer v postelji. Gre za zelo neprijeten občutek, ki nas sili, da nenehno premikamo noge. Temu sledi začasno olajšanje, nato pa se v nogah hitro spet pojavi nemir, čemur ponovno sledi potreba po premikanju nog. Posledično je seveda zelo težko zaspati.

- Oglas -

Večina ljudi se na srečo s tovrstnimi težavami spopada samo občasno, pri nekaterih ljudeh pa gre za precej pogoste težave, ki lahko seveda močno zmanjšajo kakovost spanca. V tovrstnih primerih govorimo o sindromu nemirnih nog, ki spada med nevrološke bolezni. Nehoteno premikanje nog je običajno posledica nelagodja in nemira, težavo pa lahko včasih spremljajo tudi krči, zbadanje, mravljinčenje, pekoč občutek in srbenje.

Pri blažjih oblikah sindroma nemirnih nog so lahko zelo učinkovite naravne metode …

1. Uživanje melase

Težave z nemirnimi nogami so včasih povezane z anemijo, torej s pomanjkanjem železa, ki je zelo pomembno za nastajanje rdečih krvničk in hemoglobina. Pomanjkanje železa močno oteži prenos kisika iz pljuč do različnih celic v telesu. Ena od posledic so lahko tudi simptomi, ki so značilni za sindrom nemirnih nog. Če je v ozadju težav resnično anemija, bi morale težave izginiti, ko se količina železa v krvi ustrezno poveča. Eden od načinov, kako telesu zagotoviti dovolj železa, je pogostejše uživanje melase – gostega, viskoznega sirupa, ki nastaja kot stranski produkt pridelave belega sladkorja. Čeprav gre za stranski produkt, je melasa bistveno bolj zdrava kot beli sladkor. Med drugim se lahko pohvali s tem, da vsebuje veliko železa. Pri tem ne pozabite, da potrebuje telo za absorpcijo železa dovolj vitamina C. Tako je priporočljivo, da melaso kombinirate z živili, ki vsebujejo veliko omenjenega vitamina.

- Oglas -

2. Izmenično namakanje nog v vroči in mrzli vodi

Kopel za noge, ki temelji na izmeničnem namakanju nog v hladno in v toplo vodo, lahko pomaga pri krčih in bolečinah, ki spremljajo sindrom nemirnih nog. Spodbuja prekrvavitev, obenem pa učinkuje protivnetno. Potrebujete dve vedri. Prvo napolnite z vročo, drugo pa s hladno vodo. Stopala za 3 minute pomočite v vročo vodo, nato pa za približno 30 sekund v hladno. Ponovite dvakrat ali trikrat. Priporočljivo je, da svojim stopalom tovrstno kopel privoščite vsak dan.

3. Masaža nog s sivkinim oljem

Ena od najpreprostejših metod za naravno pomoč pri sindromu nemirnih nog je masaža. Z malce intenzivnejšim (a ne pregrobim!) pritiskom lahko pred spanjem vsaj nekoliko umirite nemirne noge. Učinek pa bo še boljši, če boste uporabili masažno olje z vonjem sivke, ki spada med najboljše naravne relaksante.

4. Pitje tonika s kininom

Rahlo grenek okus tonika je posledica vsebnosti kinina – snovi, ki se pridobiva iz drevesa kininovca. Kinin lahko pozitivno vpliva na živčni sistem. Snov obenem sprošča mišice in izboljšuje pretok krvi do mišic. Tako lahko ublaži simptome, značilne za sindrom nemirnih nog. Pred spanjem si privoščite približno 50 mililitrov tonika, ki ga srkajte čisto počasi, da bo imel kinin dovolj časa za absorpcijo.

5. Kopel z grenko soljo

Grenka sol vsebuje veliko magnezijevega sulfata, ki sprošča razbolele mišice in pomirja živce. Topla kopel z grenko soljo tik pred spanjem je zato vsekakor odlična ideja. Kad preprosto napolnite s toplo vodo, v katero nato stresite eno skodelico grenke soli. Kopel naj traja približno 30 minut.

- Oglas -

6. Izdelki, ki vsebujejo kafro

Kafra je voskasta snov, ki je znana po protibolečinskih učinkih. Obenem se lahko pohvali z antispazmodičnim delovanjem, kar pomeni, da umirja krče, in s protivnetnimi učinki. Če se spopadate s sindromom nemirnih nog, si lahko zato zelo uspešno pomagate z izdelki, ki vsebujejo kafro (mazila, olja ipd.). Že po nekaj minutah masaže nog s tovrstnimi izdelki bodo simptomi precej manj izraziti.

7. Izkoristite moč mentola

Mentol – najpomembnejša snov v poprovi meti – je najbolj znan po tem, da lahko osveži zadah. Vendar pa zmore še mnogo več. Med drugim lahko poskrbi za rahlo omrtvičenje, kar je pri sindromu nemirnih nog zelo koristno. Občutek nemira se zmanjša, mentol pa lahko obenem poskrbi tudi za ublažitev bolečine. Eterično olje poprove mete najprej zmešajte z osnovnim oljem po izbiri (olivno, mandljevo ipd.), nato pa mešanico uporabite za masažo nog.

.

NAJNOVEJŠE