0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeSkladišča po EU polna novih solarnih panelov, kdo je odgovoren?

Skladišča po EU polna novih solarnih panelov, kdo je odgovoren?

MORDA VAS ZANIMA

Montaža solarnih panelov je lahko izjemno koristen ukrep za zaščito planeta. Povečanje količine energije, pridobljene s pomočjo obnovljivih, naravnih virov, namreč zmanjša potrebo po uporabi fosilnih goriv. Seveda pa so solarni paneli zelo koristni tudi za denarnico oziroma mesečni proračun, saj lahko poskrbijo za vse prej kot zanemarljive prihranke.

- Oglas -

Tako se zdi trenutna situacija, popisana v poročilu neodvisnega podjetja za energetske raziskave in poslovno obveščanje Rystad Energy, popolnoma nerazumljiva. Kot je navedeno v poročilu, po skladiščih po vsej Evropski uniji sameva ogromno popolnoma novih solarnih panelov, na katerih se nabira prah, namesto da bi bili ti paneli nameščeni na strehah, s čimer bi pomagali pri prehodu k zeleni energiji. Zmogljivost solarnih panelov, ki samevajo po skladiščih, naj bi bila celo enakovredna zmogljivosti vseh panelov, ki so bili v Evropski uniji nameščeni leta 2022 …

Skupna zmogljivost panelov po skladiščih kar 40 GW

Glede na podatke, navedene v poročilu, naj bi zmogljivost solarnih panelov, ki so shranjeni v skladiščih v 27 držav članic Evropske unije, znašala kar 40 GW, kar je, kot omenjeno, zmogljivost, ekvivalentna zmogljivosti vseh panelov, ki so bili lani nameščeni na območju Evropske unije. Če bi bili solarni paneli, ki trenutno zasedajo prostor po skladiščih, nameščeni na strehah stanovanjskih in drugih objektov, bi lahko v Evropski uniji drastično zmanjšali potrebo po uporabi fosilnih goriv za pridobivanje energije.

Do konca leta naj bi število neizrabljenih panelov še močno naraslo

Morebitna montaža trenutno neizkoriščenih solarnih panelov bi lahko prihranila kar približno 7 milijard m3 fosilnih goriv. Posebno alarmanten pa je podatek, da na vidiku ni ukrepov, ki bi poskrbeli, da se vsi ti paneli vendarle znajdejo na strehah. Podjetje Rystad Energy tako v poročilu ocenjuje, da bo zmogljivost neizrabljenih solarnih panelov do konca letošnjega leta dosegla najmanj 100 GW.

- Oglas -
Solarni paneli v skladišču

Pomanjkanje monterjev kot eden od pomembnih dejavnikov

Glavno vprašanje je seveda to, kaj je krivo za nesmiselno skladiščenje popolnoma novih solarnih panelov. Eden od razlogov za trend je nedvomno povezan z dejstvom, da primanjkuje usposobljenih monterjev, ki obvladajo pravilno nameščanje solarnih panelov. K boljši izrabi že izdelanih solarnih panelov bi lahko tako nedvomno pripomoglo usposabljanje novih monterjev. Ne le da bi to poskrbelo za več solarnih panelov na strehah objektov, ampak bi ukrep poskrbel za ustvarjanje novih delovnih mest in s tem vsaj deloma nevtraliziral izgubljanje delovnih mest, povezanih z industrijo fosilnih goriv.

Še večjo težavo predstavljajo začetni stroški in birokratske ovire

Čeprav je pomanjkanje monterjev solarnih panelov zagotovo eden izmed dejavnikov, ki vplivajo na to, da so evropska skladišča polna solarnih panelov, pa to nikakor ni edini razlog za fenomen, popisan v poročilu. Zelo velika težava so birokratske ovire, ki se pogosto pojavljajo na poti do lastne sončne elektrarne. Seveda pa so nato tu še stroški same investicije. Ti se sicer običajno precej hitro povrnejo, vendar je investicija, ki je potrebna na začetku, kljub subvencijam, ki so na voljo, za veliko ljudi vse prej kot zanemarljiv finančni zalogaj.

S solarnimi paneli na strehah bi bili precej bližje ogljični nevtralnosti

Kot je znano, se je Evropska unija zavezala, da bo najpozneje do leta 2050 dosegla t. i. ogljično nevtralnost, torej ravnovesje med izpusti ogljikovega dioksida v ozračje in zajemanjem ogljika iz ozračja. Za doseganje tega cilja bo nujna precej večja hitrost pri opuščanju uporabe fosilnih goriv. Že izdelani solarni paneli po evropskih skladiščih so odlična priložnost za občutno zmanjšanje potrebe po fosilnih gorivih, ki pa ostaja vsaj za zdaj žal neizkoriščena.

.

NAJNOVEJŠE