0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastOdkrijte svoje poslanstvo & osmislite svoje življenje: 5 praktičnih nasvetov

Odkrijte svoje poslanstvo & osmislite svoje življenje: 5 praktičnih nasvetov

MORDA VAS ZANIMA

Življenje se lahko zdi pogosto nesmiselno – posebno če nimate pravih interesov oziroma trdnih temeljev, ki bi vas tudi v malce bolj mračnih obdobjih napolnjevali z občutkom smisla. Ni presenetljivo, da so ljudje, ki menijo, da so našli svoje življenjsko poslanstvo, v povprečju srečnejši od tistih, ki ne vedo dobro, zakaj so na tem svetu. To, da občutek, da ima življenje smisel, pozitivno vpliva na počutje, se zdi samoumevno. Malce bolj presenetljivo pa je, da je lahko odkritje poslanstva/smisla koristno tudi za telesno zdravje. Med drugim se s tem zmanjša tveganje za srčni infarkt, kap in kognitivne težave, vključno z demenco.

- Oglas -

Če imate občutek, da vas nič posebno ne zanima ali vznemirja, se vam najverjetneje zdi, da vaše življenje nima pravega smisla in da ne boste nikoli zares našli svojega poslanstva. V ozadju tovrstnega sklepanja je pogosto (nezavedno) prepričanje, da se za odkrivanje smisla ni treba posebno truditi. Toda resnica je drugačna: če želite ugotoviti, kaj je tisto, kar lahko napolni vaše življenje, boste morali v to vložiti vsaj nekaj energije. Vaše življenjsko poslanstvo je namreč najverjetneje zakopano pod kupi balaste, ki ga boste morali najprej odstraniti …

1. Razmislite, katere so tiste krivice, ki vas najbolj bolijo

Svet je poln krivic, pri čemer pa je nemogoče, da bi se lahko en sam človek ukvarjal z vsemi. Čeprav se vas morda dotakne večina tragičnih zgodb, na katere naletite, bo podrobnejši razmislek najverjetneje razkril, da posebno težko odmislite določen tip krivic – oziroma da se ob njih razžalostite/razjezite precej intenzivneje kot ob drugih krivicah. V tem se lahko skriva namig, povezan z vašim življenjskim poslanstvom. Konkretna prizadevanja za odpravo tovrstnih krivic lahko vaše življenje napolnijo s smislom, ki ste ga doslej pogrešali.

2. Preglejte svojo zgodovino brskanja

Nemalokrat si ne priznamo, kaj je tisto, kar nas resnično zanima, saj imamo občutek, da se lahko ukvarjamo samo s tistim, kar večina ljudi, s katerimi smo obdani, dojema kot pomembno. Če boste natančno pregledali svojo zgodovino brskanja in bili pozorni na vzorce, ki se pojavljajo, boste morda naleteli na presenečenje. Ljudje tako nemalokrat ugotovijo, da tematikam, ki jih dojemajo kot nepomemben interes, posvečajo precej več časa, kot si predstavljajo – in da jih po drugi strani tisto, kar naj bi bilo njihovo »primarno zanimanje«, ne privlači zares. Občutek pomanjkanja smisla in zapravljanja življenja je pogosto prav posledica tega, da se poskušamo prepričati, da smo nekaj, kar v resnici nismo.

- Oglas -
Odkrijte svoje poslanstvo

3. Upoštevajte, kako vas vidijo drugi

Ljudje pri sebi pogosto spregledamo vzorce, ki se zdijo od zunaj zelo očitni. Če pregledovanje zgodovine brskanja ni obrodilo sadov, vam priporočamo, da se pogovorite z bližnjimi. Izberite osebe, ki jim najbolj zaupate in ki vas najbolje poznajo. Vprašajte jih, kako vas vidijo: kaj je po njihovem mnenju tisto, kar vas najbolj zanima, katere so vaše največje kvalitete, katere so vaše slabosti itn. Pozorno prisluhnite njihovim odgovorom. Najverjetneje boste tako dobili koristne namige, ki vam bodo pomagali ugotoviti, kaj je tisto, kar bi bilo smiselno spremeniti, da boste imeli občutek, da sledite svojemu življenjskemu poslanstvu.

4. Dajanje naj ima prednost pred jemanjem

Občutek, da bomo srečni, če si nakopičimo materialne dobrine, nazive, ugledne znance ipd., je v večini primerov varljiv. Ljudje, ki so v življenju najbolj zadovoljni, so večinoma tisti, ki so spoznali, da je razdajanje precej bolj izpopolnjujoče od jemanja in kopičenja. Gre torej za zanimiv paradoks: manj ko razmišljamo o tem, kako osrečiti izključno sebe, zadovoljnejši postajamo.

5. Preizkušajte nove stvari

Bolj ko boste zaprti v svoj mehurček, težje boste odkrili svoje življenjsko poslanstvo. Preizkušanje novih dejavnosti in spoznavanje novih ljudi vam lahko pomagata razširiti obzorje. S tem se lahko odprejo možnosti, na katere niste še nikoli pomislili. Tako je pomembno, da poskušate vsaj občasno zapustiti svojo cono udobja. V tistem trenutku vam bo morda neprijetno, toda dolgoročno vam bo to zagotovo koristilo.

Preberite tudi: Izračunajte svoje število življenjske poti in preverite, kaj pomeni …

.

NAJNOVEJŠE