0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNaravna pomoč pri adrenalni izgorelosti

Naravna pomoč pri adrenalni izgorelosti

MORDA VAS ZANIMA

Adrenalna izgorelost je precej kontroverzen izraz. Ne gre namreč za uradno diagnozo, toda veliko ljudi opaža znake, ki so si precej podobni in ki bi bili lahko povezani z negativnim vplivom stresa na nadledvični žlezi (ang. adrenal glands). Gre za žlezi, ki med drugim proizvajata kortizol – glavni »stresni hormon«. Pretirano stresno življenje naj bi tako privedlo do preobremenitve nadledvičnih žlez, kar se kaže v težavah, kot so nenehna utrujenost, apatija, močna želja po zelo sladki in/ali slani hrani, depresivnost, prebavne težave in navidezno nepojasnljiva nihanja telesne teže (hitro pridobivanje ali izgubljanje kilogramov). Če zdravnik ni odkril drugega razloga za vaše težave, je smiselno preizkusiti naravne možnosti, ki se običajno priporočajo pri adrenalni izgorelosti.

- Oglas -

1. Omejitev vnosa sladkorja in kofeina

Ta del je za večino tistih, ki se spopadajo z adrenalno izgorelostjo, najtežji. Zaradi hude utrujenosti imate lahko občutek, da sta samo še kofein in sladkor tisto, kar vas »ohranja pri življenju«, vendar dolgoročno prav ti dve substanci podaljšujeta vašo agonijo. Tako čezmerne količine sladkorja kot kofeina lahko negativno vplivajo na nadledvično žlezo, posledično pa se je vedno težje rešiti iz začaranega kroga. Če se vam zdi, da večja sprememba trenutno ni izvedljiva, je priporočljivo, da poskušate količino sladkorja in kofeina zmanjšati vsaj postopoma.

2. Rastlinska prehrana

Raziskave kažejo, da so simptomi, ki jih nekateri dojemajo kot znak preobremenjenosti nadledvičnih žlez oziroma adrenalne izgorelosti, pogostejši pri tistih, ki uživajo veliko mesa in živalskih izdelkih. Po drugi strani pa lahko rastlinska prehrana zmanjša izrazitost neprijetnih simptomov. Med drugim lahko pomaga pri apatiji in prebavnih težavah (napihnjenost zaradi počasne prebave ipd.).

3. Zeliščna pomoč

Pri spopadanju z adrenalno izgorelostjo si lahko pomagate tudi s prehranskimi dopolnili oziroma z zeliščnimi dodatki v različnih oblikah (kapsule, sirupi, tinkture, čaji ipd.). Posebno koristni so lahko dodatki iz t. i. adaptogenih rastlin, ki so znane kot odlična naravna pomoč v boju s stresom. Ena izmed najbolj znanih rastlin, ki spadajo v to kategorijo, je ašvaganda, ki ima zelo pomembno mesto v ajurvedskem zdravilstvu. Med najkoristnejše dodatke za ljudi, pri katerih se pojavljajo simptomi adrenalne izgorelosti, spadajo še golostebelni sladki koren, rodiola (rožni koren), ginko, korejski ginseng (ženšen), tulsi (sveta bazilika) in maca.

- Oglas -

4. Ustaljen spalni urnik

Če sumite, da je za vaše težave kriva adrenalna izgorelost, je posebno pomembno, da poskušate ohranjati karseda konsistenten urnik spanja. Priporočamo vam, da določite fiksno uro za odhod v posteljo in da poskušate zaspati še pred 11. uro zvečer (oziroma ne več kot 16 ur po zbujanju).

5. Povečanje vnosa magnezija

S povečanjem vnosa magnezija se v telesu praviloma poveča količina hormona, imenovanega dehidroepiandrosteron (DHEA), kar običajno privede do ublažitve simptomov, značilnih za preobremenjenost nadledvičnih žlez oziroma sindrom adrenalne izgorelosti. Med najboljše naravne vire magnezija spadajo mandlji, črni fižol, špinača, indijski oreščki, kakav, sončnična semena in rjavi riž. Priporočamo vam, da poskušate v vsak obrok vključiti vsaj eno živilo, ki je bogato z magnezijem. Če imate pri tem težave, pa si lahko pomagate tudi s prehranskimi dopolnili.

6. Vsakodnevno gibanje

Utrujenost in pomanjkanje motivacije, ki sta značilni za adrenalno izgorelost, močno otežujeta gibanje, toda tudi tu je princip podoben kot pri sladkorju in kofeinu: trenutno vam počitek prija, a z neaktivnostjo lahko na dolgi rok težave še poslabšate. Začnite počasi, posebno če ste zaradi težav, s katerimi se spopadate, v zadnjem obdobju praktično povsem opustili gibanje. Če ne zmorete več, je lahko za začetek dovolj že zelo kratek, 10-minutni sprehod.

.

NAJNOVEJŠE