0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaNaravna nega las in barvanje s 100% rastlinskimi pigmenti

Naravna nega las in barvanje s 100% rastlinskimi pigmenti

MORDA VAS ZANIMA

Lepota, nega in zdravje so povezani pojmi. Ko pomislimo na kozmetično nego, si vedno predstavljamo rastlinsko nego, čeprav je večina kozmetičnih izdelkov izdelanih izključno iz kemikalij. Dandanes se v zahodni civilizaciji časti tehnološki napredek, ki daje prednost kemijski tehnologiji, farmaciji in zunanji podobi. Zaupamo ustanovam, belim haljam in blagovnim znamkam, o škodljivosti kozmetičnih izdelkov pa se običajno ne sprašujemo. Ozaveščenost je vedno večja in dandanes nam ekološki certifikati zagotavljajo tudi kakovostno rastlinsko kozmetično nego.

- Oglas -
Barvanje las z naravnimi barvami

Slaba ozaveščenost pri negi las

»Nega« las je dandanes tudi pri ozaveščenih damah, razen glede uporabe naravnih šamponov, večinoma še vedno nespremenjena. Informacij o škodljivosti kemičnega barvanja in o njegovih dolgoročnih posledicah (bolezni, mrtvi lasje, izpadanje las, težave z lasiščem, redčenje las, cepljenje las) je premalo. Pomembna je le zunanja podoba – pobarvati se moramo na hitro, saj za to nimamo veliko časa, zdravje pa nima neke vrednosti, pomembno je le, da si v skladu s podobo, ki jo diktira duh časa – moda.

Dandanes je široka lestvica barv za lase primernejša za avtomobilsko karoserijo kot za lase. Poleg tega se za umivanje uporabljajo kemični šamponi s smolami in silikoni, ki sicer vsaj približno omehčajo slamnate lase, ter mineralnimi olji, ki prilepijo prhljaj na lasišče. Za konvencionalno barvanje se uporabljajo kemikalije, kot so azo barvila in ciklični amini, ki so dokazano mutageni, povzročijo lahko namreč škodljive genetske spremembe, in so kancerogeni – povzročajo raka na mehurju, ne-Hodgkinov limfom, multipli mielom in seveda kontaktni dermatitis.

Peroksid nepovratno poškoduje lase – ne le ovojnice, temveč tudi razbarva pigmente v naših pigmentnih celicah las, ki so večinski del lasu. Zato se las sesede in ni več živ. Razlika med konvencionalno barvo in barvnim prelivom je minimalna – ista kemija z manj peroksida. Previdni moramo biti tudi pri psevdo naravnih barvah za lase, ki imajo naravne pigmente, vsebujejo pa peroksid. Za nameček lase »negujemo« še s silikonom ali »maroškim oljem« – trgovsko ime za kemikalije z malo arganovega olja – na koncu pa jih polakiramo z lakom za lase, ki vsebuje PVP – polivinilpirolidon, ki je podoben PVC-ju.

- Oglas -

Lasje, ki niso kemično obdelani, so živi

Pri naravni negi las nam lahko pomaga ajurveda, kjer je del celostnega zdravljenja hranjenje in nega organov prek kože z oljenjem in zelišči, ki telo razstrupljajo in ga obenem hranijo ter obnavljajo. Prav zato je redno oljenje lasišča in las tako pomembno. Naj vam razložim s preprostim primerom. Sezamovo olje ima izjemno lastnost, da se prek kože vpije do kosti v manj kot šestih minutah (na lasišču in stopalih pa pride do takojšnje absorpcije v krvni obtok). Tako skrbimo za zdravje notranjih organov, posledično pa imamo lepo kožo.

Tudi naši lasje in lasišče so lahko zdravi in negovani na isti način. Redno oljenje lasišča in las omogoča hitrejšo rast las, večji volumen, lasje se ne cepijo, uravnovesi se maščenje lasišča, lasje so nahranjeni, elastični in sijoči. Lase in lasišče lahko negujemo s preprostimi bazičnimi ekološkimi olji (sezamovo, kokosovo, oljčno …) ali pa uporabljamo tradicionalna ajurvedska olja z mešanico bazičnih olj in dodanimi zelišči, ki terapevtsko poskrbijo za prhljaj, luskavico, prekomerno maščenje, upočasnjujejo sivenje las, prekomerno izpadanje in tanjšanje las ali pa poskrbijo za hitrejšo rast las.

To je za nas popolnoma nov pristop do nege las, zlasti zato, ker še vedno prepogosto velja, da so lasje zgolj frizura. Lasje, ki niso kemično obdelani, so živi in so del živčnega sistema. So kot naše tipalke. Kemično neobdelani imajo posebno strukturo, ki v naše energijsko polje privablja življenjsko energijo. Dokaz, da so lasje živi in odražajo naše psihično stanje, je dejstvo, da lahko zaradi velikega stresa čez noč osivimo.

Naravne barve za lase

Kako v pol leta do zdravih las – gostejših, bolj sijočih, hitro rastočih in živih?

1. Nemudoma zamenjajmo vse konvencionalne izdelke za nego in oblikovanje las in uporabimo ekološke certificirane naravne izdelke. Barvanje z rastlinskimi pigmenti v 70 % primerih odpravi srbečico, prhljaj, prekomerno maščenje in podobne težave.

- Oglas -

2. Lasje in lasišče pred vsakim umivanjem negujemo z rastlinskim eko oljem. Od bazičnih ekoloških olj priporočam sezamovo (do kosti se vpije v šestih minutah) ali kokosovo, ki hitro prodre v lase in jih obnovi. Lasišče oljimo zato, da spodbudimo rast las, sočasno pa uravnovešamo maščenje lasišča. Pozor! Če imate tanke lase, jih boste morali po oljenju trikratno šamponirati.

3. Namesto konvencionalnih izdelkov za oblikovanje las uporabimo gel za lase ali razpršilo za oblikovanje las na osnovi bambusa, lak za lase na osnovi pšeničnih proteinov in šelaka.

4. Redno barvanje las s 100 % rastlinskimi barvami. Rastlinske barve so zmlete rastline, kot so kana, indigo, amla, sena, rabarbara, orehove lupine, kava, ratanija, rdeča pesa … Redno barvanje bo okoli las naredilo zaščitni plašč, ki lasem daje sijaj in volumen, uravnoveša maščenje las in spodbuja njihovo rast. Tako so lasje dobro zaščiteni tudi poleti na soncu in na morju, prav tako pa pozimi pred mrazom.

Če se z rastlinskimi pigmenti barvamo prvič, lahko naredimo alergijski test. Žlico barve zmešajte s 30 ml tople vode in maso nanesite na notranjo stran zapestja. Če po dveh urah ni draženja, lahko nadaljujete z barvanjem. Madež bo izginil v dveh dneh. Pri čiščenju madeža si lahko pomagate tako, da na vato nanesete limono in podrgnete po madežu.

Kaj moramo vedeti o barvanju las z rastlinskimi barvami?

  • Lasje so sestavljeni iz povrhnjice, skorje – kjer so naravni lasni pigmenti in kamor se vežejo rastlinski pigmenti (lavson) in sredice, kamor pigmenti ne prodrejo. Rastlinski pigmenti pomešani z vodo prodrejo v skorjo (lavson), kjer se permanentno vežejo, prav tako kot plašč obložijo povrhnjico (večje pigmentne molekule). V primerjavi s kemičnimi barvami se povrhnjica v tem procesu ne poškoduje, pravzaprav se okrepi z rastlinskimi hranili in minerali, rastlinski proteini pa regenerirajo poškodovane lase oziroma povrhnjico.
  • S 100 % naravnimi rastlinskimi pigmenti las ne moremo posvetliti.
  • Z las, pobarvanih z rastlinsko barvo na osnovi kane, je težko odstraniti barvo.
  • Priporočamo, da si po uporabi rastlinskih barv zaradi nepredvidenih rezultatov ne belite las.
  • Rastlinske barve ne prodirajo v telo, temveč se vežejo na keratin, ki je protein v nohtih in laseh. Z njim se vežejo in puščajo barvne sledove, tudi na dlaneh in podplatih. Madeži na drugih delih teles izginejo v enem dnevu.
  • Rastlinske barve so prosojne in bodo na svetlobi odsevale različne barvne odtenke; odvisno od kombinacije izbranega odtenka rastlinske barve in od originalne izhodiščne barve las.
  • V nekaterih primerih bodo po barvanju lasje čutiti izsušeni, kar kaže na to, da so rastlinski pigmenti nevtralizirali lipide v povrhnjici. Včasih ta proteinski učinek naredi občutek izsušenosti las, kar je zelo dober indikator, da so zdaj lasje obloženi z rastlinskimi proteini in minerali in bodo okrepili lase. Ta učinek se nevtralizira nekaj ur po umivanju barve. Za nevtralizacijo nanesite na lase ekološko sezamovo, kokosovo ali ajurvedsko olje za lase.

Naj poudarim, da mora biti naravna barva za lase 100 % ekološkega rastlinskega izvora. Če sta na embalaži navedeni dve komponenti, bo vaš las po koncu barvanja trajno poškodovan.

Preverite tudi: Kana – naravna rastlinska barva za lase

NAJNOVEJŠE