0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNapitki, ki pomirijo razdraženo črevesje

Napitki, ki pomirijo razdraženo črevesje

MORDA VAS ZANIMA

Dobra prebava je osnova dobrega zdravja. Med drugim lahko stanje v vašem črevesju vpliva tudi na to, kako močan bo vaš imunski sistem. Žal pa s slabimi vsakodnevnimi navadami pogosto ogrozimo zdravje svojih prebavil. Predvsem neustrezna prehrana je pogosto kriva, da se začnejo v črevesju kopičiti strupene snovi, posledično pa pojavijo različne prebavne težave in nasploh težave z zdravjem. Če čutite, da je tudi vaše črevesje vzdraženo zaradi različnih neugodnih vplivov, ga lahko poskusite pomiriti z eno izmed spodnjih naravnih možnosti. Kadar težave niso prehude, so lahko napitki, ki jih predstavljamo v nadaljevanju, izjemno dobra naravna spodbuda vaši prebavi.

- Oglas -

Melisin čaj

Melisa oziroma navadna melisa (Melissa officinalis) je rastlina, ki deluje protivnetno in pomaga ublažiti težave s prekomernimi vetrovi. Še posebej po težjih obrokih ima lahko skodelica melisinega čaja izjemno blagodejen vpliv na vaše črevesje. Melisa lahko pomaga tudi pri trebušnih krčih in pri »leni prebavi«. Za pripravo čaja potrebujete 1 žličko posušene melise, po kateri prelijte 2 decilitra vrele vode. Počakajte približno 10 minut, nato pa čaj precedite in ga popijte. Melisin čaj je najbolje piti po vsakem obroku, da preprečite prebavne težave. Če so se te že pojavile, pa lahko količino čaja malce povečate. Z melisinim čajem si lahko pomagate tudi takrat, ko so prebavne težave povezane s psihičnim stresom. Znano je namreč, da ima lahko prekomerna napetost zelo negativen vpliv tudi na našo prebavo. Melisa tako pravzaprav deluje dvojno.

Ingverjev čaj

Ingver velja za starodavno naravno zdravilo za prebavne težave. Pomaga lahko celo pri okužbah prebavil, pogosto pa se uporablja za odpravo težav z zaprtjem. Snovi, ki jih vsebuje ingver, pomagajo ublažiti vnetja v prebavilih. Tako lahko ingverjev čaj pomiri vzdraženo črevesje in izboljša vašo prebavo. Potrebujete približno pol žličke naribanega ingverja. Zavrite 2 decilitra vode, ki jo prelijte po ingverju. Skodelico prekrijte in počakajte 8 minut. Mešanico precedite in čaj popijte. Tudi v tem primeru je priporočljivo, da ingverjev čaj pijete po vsakem obroku – vsaj toliko časa, dokler ne opazite izboljšanja stanja.

Metin čaj

Marsikdo zamenjuje meliso in meto, vendar sta to pravzaprav dve različni rastlini. Njuna skupna lastnost pa je, da lahko obe pomagata tudi pri težavah s prebavo. Meta lahko ublaži napenjanje, vetrove, zaprtost in celo zgago. Podobno pomirjajoč učinek, kot ga ima lahko na živčni sistem, ima torej tudi na črevesje oziroma na prebavila. Za pripravo čaja zavrite 2 decilitra vode, ki jo prelijte po 1 žlički nasekljanih lističev mete. Po 10 minutah precedite. Če si nameravate privoščiti nekoliko obilnejši obrok kot običajno, pijte metin čaj že pred samim obrokom.

- Oglas -

Slezov čaj

Čaj iz slezovih korenin se pogosto uporablja za naravno lajšanje kašlja, odličen pa je tudi za umiritev razdražene želodčne in črevesne sluznice. Tako vam lahko pomaga pri odpravi različnih prebavnih težav. Svetujemo vam, da približno pol žličke koreninice sleza kombinirate z enako količino kamiličnih cvetov. Po mešanici prelijte 2 decilitra hladne vode, nato pa jo po približno pol ure precedite. Napitek vmes nekajkrat premešajte. Takšen čaj si lahko pripravite največ trikrat na dan.

.

NAJNOVEJŠE