fbpx
Domov Dom & energija Izboljšajte kakovost zraka v svojem domu s preprostimi ukrepi

Izboljšajte kakovost zraka v svojem domu s preprostimi ukrepi

Črni trn – prva pomoč pri kroničnem zaprtju

Črni trn kot zdravilno rastlino poznamo že mnogo let. Še dandanes se uporablja pri kroničnih zaprtjih otrok in ostarelih.

Peka kruha z drožmi: Zakaj so droži vedno bolj priljubljene?

Peka kruha z drožmi postaja vedno bolj priljubljena. Droži so uravnotežen konzorcij naravno prisotnih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij, ki živijo v sožitju.

Zdravilna energija prelita v slike

Zdravilka in slikarka Slavica Štrukelj Kokoravec iz Ljubljane že več kot dvajset let raziskuje svet energij.

Na to, kako zdrav je naš dom, zagotovo pomembno vpliva kakovost zraka v stanovanju. Navsezadnje je to zrak, ki ga vdihujemo dobršen del dneva, predvsem pa noči. Žal pa mnogi pozabljajo, kako pomembno je poskrbeti za to, da bo zrak v naših domovih zares kakovosten. Če nasploh nimamo pravega vpliva na to, kako čistemu/onesnaženemu zraku smo izpostavljeni, pa imamo doma vendarle nadzor, kar se splača izkoristiti. Tako vam predstavljamo nekaj preprostih ukrepov za izboljšanje kakovosti zraka v stanovanju. S tem si lahko obetate precej boljše zdravje in počutje tistih, ki živijo v vašem gospodinjstvu.

Zelene rastline

Zamenjajte čistila z ekološkimi alternativami

Čistila so lahko eden glavnih krivcev, zaradi katerih kakovost zraka v našem domu ni najboljša. Čeprav se negativen vpliv agresivnih čistil na naše zdravje v zadnjih letih vse pogosteje poudarja, pa žal številni še vedno vztrajno uporabljajo takšna čistila. Če ste med njimi tudi sami, je izbira ekoloških alternativ, ki so danes na voljo v številnih trgovinah, zagotovo pametna poteza. Seveda pa je pogosto še bolje, da si pri čiščenju pomagate kar s sestavinami, ki jih imate najverjetneje v svoji kuhinji. Pri tem imamo v mislih predvsem kis, limono in sodo bikarbono. Obstajajo pa tudi številne odlične možnosti za naravno osvežitev zraka v vašem domu. S to spremembo pa seveda ne boste naredili nečesa dobrega le za svoje zdravje, ampak tudi za okolje.

Ne pozabite na redno prezračevanje

Predvsem v hladnejših dneh pogosto pozabimo na to, kako pomembno je, da skrbimo za dovolj pogosto prezračevanje naših stanovanj. Menjava zraka vam bo zagotovo dela dobro. Priporočamo vam sicer, da se osredotočite predvsem na tista okna, ki niso neposredno izpostavljena zelo gostemu prometu – v drugih sobah pa odprete vrata, da pride svež zrak tudi tja. Danes so lahko dobra rešitev tudi okna s sistemom za prezračevanje z »rekuperacijo«. Tako lahko prihranite precej toplotne energije in s tem tudi denarja, obenem pa bo zrak, ki bo vstopil v vaš dom, očiščen precejšnjega deleža nečistoč.

Poskrbite za ustrezno vlažnost zraka

Eden glavnih dejavnikov, ki vplivajo na zmanjšano kakovost zraka v stanovanju, je tudi neustrezna vlažnost. To lahko pomeni tako presuh kot prevlažen zrak, ki je pogosto povezan tudi z nastajanjem plesni. Neprimerna vlažnost zraka pa lahko med drugim vpliva tudi na težave z dihali in kožo. Pomagajte si z različnimi pripomočki in napravami, da dosežete optimalno vlažnost zraka. Pri odstranjevanju plesni pa lahko pridejo v poštev tudi različne naravne metode.

Omislite si čim več zelenih rastlin

Dom, napolnjen z zelenimi oziroma sobnimi rastlinami, ni samo izjemno pomirjajoč, ampak tudi zelo zdrav. To velja še posebej v primeru, da si omislite rastline, ki so znane prav po tem, da pomagajo izboljševati kakovost zraka v prostoru. V to skupino na primer sodijo spatifil, čopata zelenčica, orhideja in azaleja. Sobne rastline lahko pomagajo pri odstranjevanju številnih škodljivih snovi, ki jih pogosto najdemo v zraku, s tem pa seveda pripomorejo k boljšemu zdravju.

- Oglas -

Najnovejše

Peka kruha z drožmi: Zakaj so droži vedno bolj priljubljene?

Peka kruha z drožmi postaja vedno bolj priljubljena. Droži so uravnotežen konzorcij naravno prisotnih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij, ki živijo v sožitju.

Zdravilna energija prelita v slike

Zdravilka in slikarka Slavica Štrukelj Kokoravec iz Ljubljane že več kot dvajset let raziskuje svet energij.

7 pogostih napak pri čiščenju

Čiščenje stanovanja za večino ljudi ni najbolj prijetno opravilo. Tako seveda želimo, da bi bil čas, ki ga vložimo, čim bolje porabljen.

Tef – izjemno zdravo žito, ki ne vsebuje glutena

Ste že slišali za žito, imenovano tef (Eragrostis tef)? V naših krajih gre za zelo eksotično živilo, ki ga verjetno poznajo le redki posamezniki.

Pasijonka za pomiritev živcev in daljši spanec

Pasijonka vpliva na centralni živčni sistem, in sicer deluje pomirjevalno. Ugotovili so, da izvlečki pasijonke podaljšajo spanje pri peroralnem uživanju.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×