0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaIzboljšajte kakovost zraka v svojem domu s preprostimi ukrepi

Izboljšajte kakovost zraka v svojem domu s preprostimi ukrepi

MORDA VAS ZANIMA

Na to, kako zdrav je naš dom, zagotovo pomembno vpliva kakovost zraka v stanovanju. Navsezadnje je to zrak, ki ga vdihujemo dobršen del dneva, predvsem pa noči. Žal pa mnogi pozabljajo, kako pomembno je poskrbeti za to, da bo zrak v naših domovih zares kakovosten. Če nasploh nimamo pravega vpliva na to, kako čistemu/onesnaženemu zraku smo izpostavljeni, pa imamo doma vendarle nadzor, kar se splača izkoristiti. Tako vam predstavljamo nekaj preprostih ukrepov za izboljšanje kakovosti zraka v stanovanju. S tem si lahko obetate precej boljše zdravje in počutje tistih, ki živijo v vašem gospodinjstvu.

- Oglas -

Zelene rastline

Zamenjajte čistila z ekološkimi alternativami

Čistila so lahko eden glavnih krivcev, zaradi katerih kakovost zraka v našem domu ni najboljša. Čeprav se negativen vpliv agresivnih čistil na naše zdravje v zadnjih letih vse pogosteje poudarja, pa žal številni še vedno vztrajno uporabljajo takšna čistila. Če ste med njimi tudi sami, je izbira ekoloških alternativ, ki so danes na voljo v številnih trgovinah, zagotovo pametna poteza. Seveda pa je pogosto še bolje, da si pri čiščenju pomagate kar s sestavinami, ki jih imate najverjetneje v svoji kuhinji. Pri tem imamo v mislih predvsem kis, limono in sodo bikarbono. Obstajajo pa tudi številne odlične možnosti za naravno osvežitev zraka v vašem domu. S to spremembo pa seveda ne boste naredili nečesa dobrega le za svoje zdravje, ampak tudi za okolje.

Ne pozabite na redno prezračevanje

Predvsem v hladnejših dneh pogosto pozabimo na to, kako pomembno je, da skrbimo za dovolj pogosto prezračevanje naših stanovanj. Menjava zraka vam bo zagotovo dela dobro. Priporočamo vam sicer, da se osredotočite predvsem na tista okna, ki niso neposredno izpostavljena zelo gostemu prometu – v drugih sobah pa odprete vrata, da pride svež zrak tudi tja. Danes so lahko dobra rešitev tudi okna s sistemom za prezračevanje z »rekuperacijo«. Tako lahko prihranite precej toplotne energije in s tem tudi denarja, obenem pa bo zrak, ki bo vstopil v vaš dom, očiščen precejšnjega deleža nečistoč.

- Oglas -

Poskrbite za ustrezno vlažnost zraka

Eden glavnih dejavnikov, ki vplivajo na zmanjšano kakovost zraka v stanovanju, je tudi neustrezna vlažnost. To lahko pomeni tako presuh kot prevlažen zrak, ki je pogosto povezan tudi z nastajanjem plesni. Neprimerna vlažnost zraka pa lahko med drugim vpliva tudi na težave z dihali in kožo. Pomagajte si z različnimi pripomočki in napravami, da dosežete optimalno vlažnost zraka. Pri odstranjevanju plesni pa lahko pridejo v poštev tudi različne naravne metode.

Omislite si čim več zelenih rastlin

Dom, napolnjen z zelenimi oziroma sobnimi rastlinami, ni samo izjemno pomirjajoč, ampak tudi zelo zdrav. To velja še posebej v primeru, da si omislite rastline, ki so znane prav po tem, da pomagajo izboljševati kakovost zraka v prostoru. V to skupino na primer sodijo spatifil, čopata zelenčica, orhideja in azaleja. Sobne rastline lahko pomagajo pri odstranjevanju številnih škodljivih snovi, ki jih pogosto najdemo v zraku, s tem pa seveda pripomorejo k boljšemu zdravju.

.

NAJNOVEJŠE