Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.
Zdravje & prehranaKaj lahko dlani razkrijejo o vašem zdravju?

Kaj lahko dlani razkrijejo o vašem zdravju?

MORDA VAS ZANIMA

Pogosto slišimo, da dlani najprej razkrijejo našo dejansko starost. Pri mnogih ljudeh je namreč mogoče prav na dlaneh opaziti prve znake staranja. Vendar pa dlani razkrivajo še marsikaj drugega. Z natančnim opazovanjem stanja svojih dlani lahko namreč hitro prepoznate zgodnje znake določenih bolezni.

- Oglas -

Branje iz dlani

Bolečina v palcu in kazalcu

Se vam pogosto dogaja, da čutite bolečino v palcu in kazalcu? Se bolečini morda pridruži tudi otrplost? V tem primeru obstaja možnost, da gre za t. i. sindrom karpalnega kanala. Gre za utesnitev živca v zapestju, ki lahko vpliva na omenjene težave. Težava je še posebej pogosta pri ljudeh, ki opravljajo delo, pri katerem so roke močno obremenjene. Če večino časa preživite pred računalnikom oziroma če pri svojem delu veliko tipkate, je torej tveganje za to težavo precej visoko.

Rane, ki se dolgo ne zacelijo

Manjše ranice na koži so nekaj, s čimer so občasno srečujemo vsi. Običajno se seveda takšne ranice zelo hitro zacelijo brez posebnih ukrepov. Vendar pa morate postati pozorni, če zaznate, da celjenje ran poteka izjemno dolgo. To se lahko seveda dogaja na različnih delih telesa oziroma kože, vendar pa lahko težavo načeloma najhitreje zaznamo prav na dlaneh. Med drugim je to lahko tudi eden izmed simptomov diabetesa.

Sprememba barve prstov

Včasih se lahko barva prstov malce spremeni zaradi ekstremnih temperatur, stresa ali fizičnih naporov. Če opažate zelo pogoste in izrazite spremembe barve kože, ki niso povezane z zelo očitnim zunanjim dejavnikom, pa se je glede tega vsekakor smiselno posvetovati tudi z zdravnikom. Gre namreč lahko za večje težave s prekrvavitvijo ali tudi za Raynaudov sindrom.

Šibki in lomljivi nohti

- Oglas -

Del dlani so seveda tudi nohti, ki lahko prav tako opozarjajo na določene težave. Krhki nohti, ki se zelo pogosto lomijo, so sicer lahko povezani s prekomerno izpostavljenostjo vodi, detergentu za pomivanje posode ipd. Včasih pa so lahko težave z nohti povezane tudi s pomanjkanjem določenih hranilnih snovi ali z motenim delovanjem ščitnice.

Stalno mrzle roke

Sodite med tiste, ki imajo praktično ves čas hladne roke, ne glede na letni čas?  Verjetno ne gre za nič resnejšega, vendar je vsekakor vredno preučiti, ali morda ne obstaja globlji vzrok, na primer že omenjeni Raynaudov sindrom – še posebej če prihaja tudi do spremembe barv prstov.

Otekanje prstov

Tudi (pogosto) otekanje prstov je eden tistih simptomov, ki jih nikakor ne bi smeli preprosto ignorirati. Obstaja sicer več možnih razlogov za težave. Nekaterim ljudem prsti otekajo zaradi sprememb zunanjih temperatur. Težava je lahko povezana tudi s prekomernim uživanjem soli. Včasih pa so lahko otečeni prsti tudi znak resnejših žilnih bolezni.

Tresoči prsti

Tresoče prste oziroma dlani običajno povezujemo z nervoznostjo v določenih stresnih situacijah. Vendar pa so lahko povezane tudi z določenimi zdravstvenimi težavami. Verjetno večina najprej pomisli na bolezni, kot je na primer Parkinsonova, vendar v večini primerov na srečo ne gre za to. Tresavica je na primer lahko povezana tudi s pomanjkanjem nekaterih hranilnih snovi, na primer vitaminov iz skupine B, še posebej vitaminov B1, B6 in B12, ali pa vitamina E.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×