0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKaj lahko dlani razkrijejo o vašem zdravju?

Kaj lahko dlani razkrijejo o vašem zdravju?

MORDA VAS ZANIMA

Pogosto slišimo, da dlani najprej razkrijejo našo dejansko starost. Pri mnogih ljudeh je namreč mogoče prav na dlaneh opaziti prve znake staranja. Vendar pa dlani razkrivajo še marsikaj drugega. Z natančnim opazovanjem stanja svojih dlani lahko namreč hitro prepoznate zgodnje znake določenih bolezni.

- Oglas -

Branje iz dlani

Bolečina v palcu in kazalcu

Se vam pogosto dogaja, da čutite bolečino v palcu in kazalcu? Se bolečini morda pridruži tudi otrplost? V tem primeru obstaja možnost, da gre za t. i. sindrom karpalnega kanala. Gre za utesnitev živca v zapestju, ki lahko vpliva na omenjene težave. Težava je še posebej pogosta pri ljudeh, ki opravljajo delo, pri katerem so roke močno obremenjene. Če večino časa preživite pred računalnikom oziroma če pri svojem delu veliko tipkate, je torej tveganje za to težavo precej visoko.

Rane, ki se dolgo ne zacelijo

Manjše ranice na koži so nekaj, s čimer so občasno srečujemo vsi. Običajno se seveda takšne ranice zelo hitro zacelijo brez posebnih ukrepov. Vendar pa morate postati pozorni, če zaznate, da celjenje ran poteka izjemno dolgo. To se lahko seveda dogaja na različnih delih telesa oziroma kože, vendar pa lahko težavo načeloma najhitreje zaznamo prav na dlaneh. Med drugim je to lahko tudi eden izmed simptomov diabetesa.

- Oglas -

Sprememba barve prstov

Včasih se lahko barva prstov malce spremeni zaradi ekstremnih temperatur, stresa ali fizičnih naporov. Če opažate zelo pogoste in izrazite spremembe barve kože, ki niso povezane z zelo očitnim zunanjim dejavnikom, pa se je glede tega vsekakor smiselno posvetovati tudi z zdravnikom. Gre namreč lahko za večje težave s prekrvavitvijo ali tudi za Raynaudov sindrom.

Šibki in lomljivi nohti

Del dlani so seveda tudi nohti, ki lahko prav tako opozarjajo na določene težave. Krhki nohti, ki se zelo pogosto lomijo, so sicer lahko povezani s prekomerno izpostavljenostjo vodi, detergentu za pomivanje posode ipd. Včasih pa so lahko težave z nohti povezane tudi s pomanjkanjem določenih hranilnih snovi ali z motenim delovanjem ščitnice.

Stalno mrzle roke

Sodite med tiste, ki imajo praktično ves čas hladne roke, ne glede na letni čas?  Verjetno ne gre za nič resnejšega, vendar je vsekakor vredno preučiti, ali morda ne obstaja globlji vzrok, na primer že omenjeni Raynaudov sindrom – še posebej če prihaja tudi do spremembe barv prstov.

Otekanje prstov

Tudi (pogosto) otekanje prstov je eden tistih simptomov, ki jih nikakor ne bi smeli preprosto ignorirati. Obstaja sicer več možnih razlogov za težave. Nekaterim ljudem prsti otekajo zaradi sprememb zunanjih temperatur. Težava je lahko povezana tudi s prekomernim uživanjem soli. Včasih pa so lahko otečeni prsti tudi znak resnejših žilnih bolezni.

- Oglas -

Tresoči prsti

Tresoče prste oziroma dlani običajno povezujemo z nervoznostjo v določenih stresnih situacijah. Vendar pa so lahko povezane tudi z določenimi zdravstvenimi težavami. Verjetno večina najprej pomisli na bolezni, kot je na primer Parkinsonova, vendar v večini primerov na srečo ne gre za to. Tresavica je na primer lahko povezana tudi s pomanjkanjem nekaterih hranilnih snovi, na primer vitaminov iz skupine B, še posebej vitaminov B1, B6 in B12, ali pa vitamina E.

.

NAJNOVEJŠE