Vrt & VrtnarjenjeSmernice pri nakupu sobnih rastlin

Smernice pri nakupu sobnih rastlin

MORDA VAS ZANIMA

Soseda mi je nekaj časa nazaj potožila, da se je njena hči zelo jezila, zaradi sobnih rož, ki jih ima. Namreč soseda gre čez poletje in tudi pozimi za kar nekaj tednov od doma in seveda je skrb za rastline prepuščena hčeri. Hčer pa ne bi rada hodila poleti vsak dan zalivati rože v prazno stanovanje. Vsekakor nismo mnenja, da se gre odreči vsem rastlinam zaradi samih težav z oskrbo, ampak da vrste rastlin prilagodimo našemu življenjskemu slogu.

- Oglas -

Ljudje največkrat kupujemo z očmi, torej če nam je kaj lepo nas bolj pritegne k nakupu. Tudi nakupovanje sobnih rastlin ni izjema. Pa ravno tu bi pri nakupu morali imeti smernice kakšne rastline ustrezajo našemu prostoru.

Nakupovanje sobnih rastlin

1. Svetloba

Če imamo malo oken oziroma malo naravne svetlobe v prostoru so za naš dom primernejše rastline, ki jim taki pogoji ustrezajo in obratno, če imamo veliko svetlobe, sončne pripeke pa take, ki te pogoje prenesejo.

Torej, če pogledamo rastline, ki uspevajo in jim celo zelo ustrezajo svetla mesta na južni ali vzhodni stran hiše ali stanovanja; flamingovec, lirasti gumovec, drobnolistni gumovec, različne pileje, kijevka,  različne poprovke, difenbahija, nefrolepis, zajčja deteljica, večina kaktej, kitajski oslez, abutilon,   …

- Oglas -

Rastline, ki so primernejše za manj sončne prostore na severnemu oknu, kjer je praviloma svetlo, vendar manj sončno; drevoljub, gorska palma, kanarski datljevec, ščitovka, bršljanasta aralija, ananas, spatifil, kalateja, usambarka, praprot gnezdovnica, nefrolepis, nevestica oz. stefenotis…

2. Potreba po vodi

Pozorni moramo biti tudi na potrebe po vodi, če nismo ravno vestni kar se tiče zalivanja ali smo večkrat dlje časa odsotni raje izberemo take sobne rastline, ki prenesejo tudi daljša obdobja brez vode. Ravno tako, ni treba,  da smo brez rož, če smo večkrat tekom leta za nekaj dni odsotni od doma. Glede potreb po vodi pa se lahko držimo splošnega načela, da rastline z mehkimi in velikimi listi potrebujejo več vode kot tiste, ki imajo manjše in debelejše liste.V primeru, da nekaterim rastlinam primanjkuje stalne vlage in se substrat osuši, začnejo veneti in izgubljajo liste. Seveda pa to ne pomeni, da prenesejo stoječo vodo in prevelike količine le te. Popolne izsušitve zemlje ne prenesejo družinska sreča oziroma soleirolija, brovalija, krožnički, hortenzija, vzpenjavi gumovec, cinerarija, trobentica, spatifil, vodenka, monstera, fuksija, zajčja deteljica, navadna pisana kopriva, premenjalnolisti ciperus, azeleja, svinčenica, drevoljub, …Nekatere rastline pa lahko zdržijo dalj časa brez vode. Poleg očitnih kaktej so tu še tolstica, sabljika in kalanhoja.

3. Zemlja oz. substrat za rože

Če pa spadamo med ljudi, ki radi vse rože, za katere smo se odločili, da jih bomo presadili naenkrat ter za to hočemo uporabiti za vse enak substrat, pa moramo paziti, da ne izberemo rastlin, ki potrebujejo specialni substrat in ga moramo zato posebej pripraviti ali kupiti. Rastline, ki jim ugaja kisla zemlja ali zemlja z malo apnenca so azeleja, ehmeja, brunfelzija, flamingovec, guzmanija, kamelija, navadna gardenija, navadna hortenzija, navadni kavovec, krožnički, pomarančevec, …

Torej, preden se odpravimo po nakupih premislimo kakšen življenjski slog imamo in kakšne razmere v stanovanju oziroma v prostoru za katerega izbiramo sobno rastlino.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×