Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.
ŽivaliNakup akvarijskih in terarijskih živali

Nakup akvarijskih in terarijskih živali

MORDA VAS ZANIMA

V Sloveniji je bila pred dobrimi desetimi leti ponudba živali za akvarije in terarije majhna. Večina vrst ni bila v prosti prodaji, temveč so si jih ljubitelji izmenjavali znotraj interesnih skupin. Danes lahko v trgovinah za živali kupimo številne živali, tudi take, ki jih je potrebno gojiti v akvariju/terariju, njihova oskrba pa je zelo zahtevna.

- Oglas -

Med najbolj priljubljenimi terarijskimi živalmi so vodne želve različnih vrst. V trgovinah prodajajo predvsem želve, ki so velike le nekaj centimetrov. Te živali pa v dveh do treh letih dosežejo velikost 25 cm in več. Za tako veliko vodno želvo pa moramo v skladu s slovenskimi predpisi imeti terarij velikosti dolžine najmanj 100 cm in širine najmanj 50 cm. Preden se odločimo za nakup želve ali katere druge hišne živali razmislimo:

  • S kakšnim namenom kupujemo žival(i)?
  • Imamo zanjo (zanje) ustrezen prostor in jim lahko nudimo dovolj velik, akvarij/terarij?
  • Imamo dovolj časa za redno in ustrezno oskrbo živali?
  • Kakšno velikost dosežejo odrasle živali?
  • Lahko zagotovimo ustrezno oskrbo za vso življenjsko dobo živali?
  • Kdo bo poskrbel za živali v času počitnic?
  • Če živali jedo le živo hrano, ali jo lahko redno zagotavljamo in kakšen je strošek?
  • Je žival lahko nevarna ljudem (predvsem otrokom) in bo lahko živela skupaj z drugimi hišnimi živalmi, ki jih morda že imamo?

Na koncu velja še opozorilo, da je spuščanje hišnih živali v naravo, po Zakonu o zaščiti živali, prepovedano. Poleg tega je večina hišnih živali izvorno tujerodnih vrst, katerih naravna razširjenost ne sega v naše kraje. Tujerodne vrste pa je po Zakonu o ohranjanju narave prepovedano spuščati v naravno okolje, saj imajo lahko velike škodljive vplive na ekosisteme in domorodne vrste.

Jana Kus Veenvliet / Zavod Symbiosis
za www.biotskaraznovrstnost.si

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×