0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

AromaterapijaNajboljša eterična olja za možgane

Najboljša eterična olja za možgane

MORDA VAS ZANIMA

Zdrava prehrana, vaje za krepitev kognitivnih funkcij in redna telesna aktivnost zagotovo spadajo med najpomembnejše navade za ohranjanje možganov v dobri formi. Ko poskrbite za temelje, pa lahko pridejo na vrsto še drobni detajli, s pomočjo katerih je mogoče še nekoliko okrepiti kognitivne funkcije in poskrbeti za dodatno zaščito možganov pred različnimi zapleti. Ena od tovrstnih možnosti je aromaterapija.

- Oglas -

Relativno malo ljudi ve, da je najmočnejši čut pri človeku voh. Če upoštevamo ta podatek, postane hitro jasno, zakaj je lahko aromaterapija tako koristna. Vonji, ki jih zaznavamo, lahko pomembno vplivajo na možgane. Olfaktorni bulbus, ki je del limbičnega sistema, je neposredno povezan z deli možganov, ki so odgovorni za procesiranje čustev in učenje. S premišljeno izbiro eteričnih olj lahko tako svojim možganom pomagate pri spopadanju z najrazličnejšimi izzivi.

1. Eterično olje limone

Aromaterapija z eteričnim oljem limone lahko zelo hitro prežene brezvoljnost oziroma slabo razpoloženje. Gre za eterično olje, ki učinkuje rahlo poživljajoče. Možganom zagotovi zagon za spopadanje z novimi izzivi, obenem pa pomaga pri tem, da se lažje osredotočimo na nalogo, ki je pred nami. Eterično olje limone je lahko zato zelo koristno tudi za ljudi, ki se spopadajo z motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD).

2. Eterično olje rožmarina

Slab spomin in nezbranost sta lahko znak resnejših težav – ali pa zgolj simptom malce bolj stresnega obdobja. Če so težave relativno blage, si lahko med drugim pomagate z eteričnim oljem rožmarina, saj gre za eterično olje, ki učinkuje kot kognitivni stimulans. Tako lahko pripomore k boljšemu spominu in k temu, da se boste lažje zbrali. Najkoristnejša spojina v eteričnem olju rožmarina se imenuje 1,8-cineol oziroma evkaliptol.

- Oglas -

Ker lahko eterično olje spodbudi možgansko valovanje, gre za koristen del preventive za zaščito pred nevrodegenerativnimi boleznimi. Aromaterapija z eteričnim oljem rožmarina lahko med drugim zmanjša tudi tveganje za Alzheimerjevo bolezen. Posebno pa koristna je lahko za krepitev t. i. prospektivnega spomina, tj. sposobnosti, da se spomnimo bližajočih se dogodkov in da izvršimo, kar moramo ali kar smo obljubili, da bomo.

3. Eterično olje sivke

Medtem ko eterično olje rožmarina učinkuje poživljajoče, je sivka pomirjajoča, zato se aromaterapija z eteričnim oljem sivke priporoča takrat, ko imate občutek, da bodo vaši možgani pregoreli, zato si želite predvsem umiritve. Vonj sivke pomaga pri tem, da živčni sistem preide v parasimpatično stanje, za katerega so značilni umirjen srčni utrip, počasno dihanje ter prebava in skladiščenje hrane.

V parasimpatičnem stanju smo torej precej bolj sproščeni. Odzivi sicer niso tako hitri, vendar lahko na naloge, pred katerimi se znajdemo, pogledamo bolj umirjeno, posledično pa lažje najdemo najustreznejšo rešitev. Aromaterapija z eteričnim olje sivke je lahko obenem odlična naravna pomoč pri spopadanju z anksioznostjo. Spodbujala naj bi možgansko delovanje s frekvenco theta (8–13 Hz), kar pomeni, da vam lahko pomaga tudi pri tem, da lažje zaspite.

4. Eterično olje cimeta

Koncentriran vonj cimeta je izjemno koristna naravna pomoč pri izčrpanosti oziroma pri občutku »možganske megle«. Zbistri misli ter pomaga pri težavah s spominom in zbranostjo. Nekatere raziskave kažejo celo, da lahko cimet upočasni kopičenje škodljivih oblog v možganih in da lahko ublaži vnetja, s čimer se zmanjša tveganje za resnejše kognitivne težave, vključno z Alzheimerjevo boleznijo.

5. Eterično olje poprove mete

Za lažje spopadanje z izčrpanostjo oziroma občutkom izgorelosti je lahko zelo koristno tudi eterično olje poprove mete. Gre za eterično olje, ki stimulira možgane, ne da bi jih pri tem pretirano vznemirilo. Tako lahko pripomore k boljšemu spominu, zbranosti in drugim kognitivnim funkcijam. Posebno koristno je lahko za t. i. retikuarni aktivacijski sistem, ki uravnava prehode med spanjem in budnostjo.

.

NAJNOVEJŠE