0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNa tržišču se pojavljajo ponaredki zdravila Ozempic

Na tržišču se pojavljajo ponaredki zdravila Ozempic

MORDA VAS ZANIMA

Pred nekaj meseci se je povpraševanje po zdravilu Ozempic praktično čez noč močno povečalo. Hitro se je namreč začela širiti informacija, da je lahko zdravilo, ki je v osnovi namenjeno uravnavanju krvnega sladkorja, zelo koristno pri spopadanju z odvečnimi kilogrami. Ker so do zdravila nenadoma poskušali priti tudi številni ljudje, ki so po več neuspešnih poskusih hujšanja obupali nad bolj naravnimi pristopi, se je veliko sladkornih bolnikov znašlo v precejšnjih težavah. Vedno težje so dostopali do zdravila, ki so ga nujno potrebovali za obvladovanje sladkorne bolezni. Kot vse kaže, so krizo izkoristili prevaranti. V opozorilu, ki ga je pred nedavnim objavila Evropska agencija za zdravila (EMA), je navedeno, da so bili ponaredki zdravila Ozempic odkriti pri več veletrgovcih, in to tako v Veliki Britaniji kot v državah Evropske unije. Pri agenciji zato opozarjajo, da morajo tisti, ki imajo omenjeno zdravilo doma, pred uporabo preveriti, ali gre resnično za originalno zdravilo ali za ponaredek.

- Oglas -

Uporaba ponaredkov lahko privede do resnih zapletov

Vsaj za zdaj še ni dokazov za to, da se je ponaredek zdravila Ozempic znašel tudi v evropskih lekarnah, prav tako pa še ni bil zabeležen primer uporabe ponaredka, vendar pri Evropski agenciji za zdravila kljub temu opozarjajo, da je potrebna previdnost, saj je lahko ponaredek zdravila zelo nevaren – tako za tiste, ki imajo sladkorno bolezen, kot za ljudi, ki si z zdravilom pomagajo pri hujšanju.

Ponaredki so lahko na prvi pogled precej podobni pravemu zdravilu

Podobno kot originalno zdravilo Ozempic so bili tudi ponaredki, ki so bili odkriti, izdelani v obliki injekcijskega peresa. Označeni so bili tudi s serijsko številko, toda med skeniranjem se je izkazalo, da je števila neaktivna – in prav to je bilo tisto, kar jih je izdalo. Podroben pregled je nato razkril tudi druge razlike. Tako je postalo očitno, da gre resnično za ponaredek.

Pred uporabo izdelek natančno preučite

Evropska agencija za zdravila poziva vse uporabnike zdravila Ozempic, naj pred uporabo preverijo, kako je videti originalno zdravilo. Če sumite, da imate doma ponarejeno zdravilo, se čim prej oglasite v najbližji lekarni. Zdravila ne uporabljate, dokler se ne prepričate, da ne gre za ponaredek, saj so sicer možni resni zapleti.

- Oglas -

V ZDA prvi ponaredki odkriti že pred nekaj meseci

Informacije o ponaredkih na evropskem tržišču so se razširile šele pred nedavnim, medtem ko se v Združenih državah Amerike s tovrstnimi težavami spopadajo že nekaj mesecev. Podjetje Novo Nordisk, ki proizvaja zdravilo Ozempic, je tako že junija opozorilo na prve primere odkritih ponaredkov, ki naj bi bili kupljeni v lekarni.

Na tržišču tudi vse več zdravil, ki se oglašujejo kot cenejši približek

Zdravilo Ozempic je lahko precej drago. Američani, ki nimajo sklenjenega zdravstvenega zavarovanja, ki krije to zdravilo, morajo za mesečno zalogo odšteti tudi po 1000 ameriških dolarjev. Poleg ponaredkov se zato na tržišču pojavlja tudi vedno več zdravil, pri katerih je jasno, da ne gre za zdravilo Ozempic, vendar se oglašujejo kot cenejši približki, ki naj bi bili prav tako zelo učinkovita pomoč pri hujšanju. V podjetju Novo Nordisk so se odločili za vložitev tožbe proti prodajalcem tovrstnih zdravil, saj menijo, da gre za nelegalne kopije registriranega zdravila. Odločitev sodišča za zdaj še ni znana.

Zdravilo primerno samo za tiste z receptom

Podjetje Novo Nordisk naj bi sicer bdelo nad črnim trgom. Vsak primer potencialnega ponaredka, na katerega naletijo, skrbno preučijo in nato po potrebi podajo prijavo, vendar kljub temu opozarjajo, da morajo biti tisti, ki kupujejo zdravilo Ozempic, zelo previdni, posebno pri kupovanju na spletu. Odsvetujejo kupovanje zdravila brez recepta, obenem pa opozarjajo, da kupci ne smejo zaupati prodajalcem brez ustreznih referenc.

.

NAJNOVEJŠE