0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliUmrl najstarejši pes na svetu, star je bil kar 31 let

Umrl najstarejši pes na svetu, star je bil kar 31 let

MORDA VAS ZANIMA

Pred nedavnim je umrl pes Bobi. Na dan smrti je bil najstarejši živeči pes na svet. Star je bil namreč kar 31 let in 165 dni. S tem se je v zgodovino zapisal tudi kot pes, ki je dočakal najvišjo starost. Doslej namreč še ni bil zabeležen primer psa, ki bi živel tako dolgo. Toda čeprav se je med Guinnessove rekorderje vpisal že pred smrtjo, je vse do zadnjega živel mirno življenje na portugalskem podeželju, umaknjen od oči javnosti in obkrožen s svojimi najbližjimi. Prav umirjeno življenje naj bi bilo eden od glavnih razlogov, zaradi katerih je Bobi dočakal izjemno starost, vendar pa to ne pomeni, da je bilo njegovo življenje brez preprek. S prvo se je moral spopasti že kmalu po rojstvu. Kot je povedal njegov skrbnik Leonel Costa, je že to, da je Bobi preživel prvih nekaj tednov, pravi čudež …

- Oglas -

Zadnji rojstni dan je praznoval maja

Glede na podatke Guinnessove komisije se je Bobi rodil 11. maja 1992. Ta podatek se ujema z datumom rojstva, ki je zabeležen v portugalski nacionalni bazi hišnih ljubljenčkov (za verodostojnost podatkov, ki se zbirajo v omenjeni bazi, skrbi portugalsko združenje veterinarjev).

Bobi je torej zadnji rojstni dan praznoval maja letos. V njegovo čast je bila organizirana zabava, ki se je je udeležilo več kot 100 gostov. Čeprav so Leonel Costa in njegova družina skrbeli, da je Bobi živel karseda umirjeno, so na ta poseben dan naredili izjemo, saj so sklenili, da si tako visoka starost zasluži posebno počastitev.

Življenje preživel v majhni portugalski vasici

Bobi je bil alentejski planinski pes (Rafeiro do Alentejo). Pasma je ime dobila po regiji Alentejo, od koder izvira. Gre za regijo na jugu Portugalske, v katero spada tudi Bobijev rojstni kraj – vasica Conqueiros, locirana približno 150 kilometrov severno od Lizbone. V tej vasici je Bobi preživel vse svoje življenje. Glas o njem je kljub temu dosegel Guinnessovo komisijo, ki je februarja letos Bobiju podelila naziv najstarejšega živečega psa in naziv psa, ki je dočakal najvišjo starost v zgodovini.

- Oglas -

Alentejski planinski psi so običajni veliki, močni in pogumni, obenem pa precej umirjeni. Vse to je bilo značilno tudi za Bobija. Vendar pa njegove dolgoživosti ni mogoče pojasniti s pasmo, ki ji je pripadal. Predstavniki te pasme namreč praviloma ne živijo nadpovprečno dolgo. Povprečna starost, ki jo dočakajo alentejski planinski psi, je 12–14 let. Bobi je bil torej resnično fenomen.

Kot je zapisala veterinarka Karen Becker, ki je zadnja leta bdela nad njegovim zdravjem, je Bobi sicer na Zemlji preživel rekordnih 11.478 dni – a še vedno premalo za tiste, ki so ga imeli radi.

Najstarejši živeči pes postal 23-letni Spike

Na novega rekorderja je bilo treba čakati precej dolgo. Pred tem je naziv psa, ki je dočakal najvišjo starost, pripadal psu po imenu Bluey, ki se je rodil leta 1910. Ko je Bluey leta 1939 umrl, je bil star 29 let in 5 mesecev.

Z Bobijevo smrtjo je trenutno najstarejši pes postal Spike. Ta je sicer bistveno starejši od večine psov, vendar kljub temu močno zaostaja za Bobijem. Star je namreč »samo« 23 let.

Sreča je bila na njegovi strani …

Kot omenjeno, Bobijevo življenje ni bilo vedno umirjeno in srečno. Rodil se je v leglu, ki je skupaj štelo štiri psičke. Ker je bilo na kmetiji živali preveč, starši Leonela Coste, ki je bil takrat star 8 let, Bobija in njegovih sorojencev niso nameravali obdržati. Kot je povedal Costa, je bilo v tistih časih žal povsem običajno, da se psički, za katere družine niso mogle skrbeti, ubijejo, pri čemer so bile pogosto uporabljene zelo krute metode.

- Oglas -

Bobiju je na srečo uspelo pobegniti in se skriti med drva na dvorišču. Ko so Leonel Costa in njegovi bratje odkrili, da je eden od kužkov preživel, so bili vzhičeni, vendar so vedeli, da morajo kužka skriti. Tako so zanj kar nekaj časa skrbeli na skrivaj. Ko so starši vendarle odkrili, kaj se dogaja, in ugotovili, kako močno navezani so otroci, so se strinjali, da Bobija obdržijo.

.

NAJNOVEJŠE