0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliNa severu Srbije poginilo več kot 800 divjih ptic, vse kaže na...

Na severu Srbije poginilo več kot 800 divjih ptic, vse kaže na množično zastrupitev

MORDA VAS ZANIMA

V Srbiji je množična zastrupitev v bližini Kikinde povzročila smrt več sto zaščitenih ptic, kar je razkrilo veliko ekološko krizo in sprožilo pozive k ukrepanju.

- Oglas -

Vpliv na okolje in ekosistem

Med rutinsko opazovalno misijo so člani društva za proučevanje ptic naleteli na grozljiv prizor. Pogled na številne mrtve ptice, razkropljene po poljih, ni bil le srce parajoč, temveč tudi zelo zaskrbljujoč. Začetne analize kažejo, da so ptice, verjetno med iskanjem žuželk in semen zaužile zastrupljeno vabo ali pa je bil strup zažit skupaj s semeni na polju. V sporočilu za javnost Društva za zaščito in proučevanje ptic Srbije je poudarjajo, da imajo te ptice ključno vlogo v ekosistemu. Ne samo, da prispevajo k nadzoru populacije glodavcev, ampak tudi vzdržujejo ravnovesje ekosistema.

Množični pomor ptic v Srbiji

Zastrupljeno hrano so ptice verjetno našlje na polju

“Vse okoliščine kažejo na množično zastrupitev, kar naj bi potrdile tudi laboratorijske analize na pristojnem veterinarskem inštitutu. Ornitologi pravijo, da gre za doslej največji posamični pogin ptic zaradi zastrupitve v tem delu Evrope,” so za javnost sporočili iz DZPPS.

Dodajajo, da so čigre in kavke “dobesedno mrtve popadale” z akacij in grmovja v atarju, ptice pa so našli tudi na lokalni cesti in v namakalnem kanalu.

- Oglas -

“Te ptice so se hranile na rodovitnih poljih v bližini vasi, kjer večinoma iščejo različne žuželke in njihove ličinke ter semena rastlin. Tam so najverjetneje našle svoj zastrupljen obrok,” so še zapisali v DZPPS.

Iz organizacije za zaščito ptic so sporočili, da je na kraj prišlo večje število policistov, veterinarskih inšpektorjev in delavcev komunale. Poginule živali naj bi našli na območju dveh kilometrov, večinoma v bližini počivališč vran, kamor sodijo kavke in kavke. Dodajajo, da so forenziki posneli in posneli poginule ptice, zakopane pa so bile v jamo ob robu zorane njive.

Krivi naj bi bili kmetje

»V nenehni tekmi za dobičkom je bilo preorano vse, kar se je dalo preorati, drevesa so bila posekana, kmetijski strupi pa so zdesetkali populacije divjih živali,« pravijo člani DZPPS.

Ugotavljajo, da sta s tem ogrožena tudi varnost in zdravje ljudi, saj velike količine kemičnih pripravkov, ki se uporabljajo v kmetijstvu, končajo v hrani.

.

NAJNOVEJŠE