Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.

Znanstveniki razglasili najlepši vonj na svetu

Podobno kot se razlikuje naš okus, se razlikuje tudi naše dojemanje različnih vonjev.
ŽivaliNa pomoč, mačka praska pohištvo!

Na pomoč, mačka praska pohištvo!

MORDA VAS ZANIMA

Ena od naravnih mačjih potreb je praskanje. Če ji ne omogočimo drugega načina za njeno zadovoljitev, se bo lotila pohištva.

Kako jo odvrniti od tega početja?

- Oglas -

Mačka s praskanjem ohranja ostrino krempljev, krepi mišice prednjega dela telesa in zaznamuje ozemlje, kar sicer počne tudi z markiranjem z urinom. Ko zaznamuje ozemlje s praskanjem, na površino izloča poseben vonj iz žlez med kremplji.

Če mačka živi tudi zunaj, željo po praskanju sprošča na drevesih, lesenih ograjah in podobnem. Taka mačka se bo doma le redko lotila praskanja. Nagon mačke, ki živi v stanovanju, pa se v ničemer ne razlikuje od nagone tiste, ki živi zunaj. Ker je praskanje njeno naravno vedenje, je zanj ne smemo kaznovati.

Mačka praska pohistvo

Namigi, s katerimi lahko rešite svoje pohištvo

Priporočljiva sta redno striženje krempljev ter uporaba praskalnika. Ta mora biti čvrst in stabilen, saj mačka ne bo praskala po nestabilnem praskalniku. Dobro je, če je prevlečen z materialom, kot je sisal, v katerega bo lahko zarila kremplje. Praskalnik naj bo dovolj visok – mačka med praskanjem namreč stoji pokončno in to ji bo omogočilo, da se bo lahko stegnila po vsej svoji dolžini. Ena od možnosti je tudi uporaba praskalne plošče, ki jo pritrdimo na steno, ali pravokotne podloge, ki jo postavimo v kot.

Kako jo odvrniti od praskanja po pohištvu?

- Oglas -

Če mačka redno »obdeluje« pohištvo, mesto, na katerem rada praska, prekrijte s polivinilom, aluminijasto folijo ali obojestranskim lepilnim trakom. Zraven tega mesta položite praskalnik. Priporočljivo je, da vanj natrete mačjo meto, ki bo mačko privabila, da ga začne uporabljati. Ko to stori, jo pohvalite. Pozor: polaganje mačjih tačk na praskalnik z namenom, da bi ji »pokazali«, kje naj praska, lahko doseže nasproten učinek, saj jo lahko odvrne od praskanja po praskalniku.

Ko bo mačka začela redno praskati po praskalniku, ga začnite postopoma premikati proti mestu, ki vam ustreza. Pazite le, da to mesto ne bo povsem izven poti mačke, saj je verjetno kmalu ne bo zanimal več in se bo ponovno lotila praskanja pohištva.

Odstranjevanje krempljev?

Odstranjevanje mačjih krempljev s kirurškim posegom je podobno, kot bi človeku porezali zadnje členke na rokah. Po mnenju mnogih ta postopek ni human in je v veliko državah tudi prepovedan. Po odstranitvi krempljev (običajno se to naredi na sprednjih tačkah), lahko mačka doživlja bolečine, na prostem pa se le stežka brani.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×