0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaV EU več primerov okuženega piščančjega mesa

V EU več primerov okuženega piščančjega mesa

MORDA VAS ZANIMA

S hrano se lahko prenašajo številne nalezljive bolezni. V EU je opaziti porast okužbe, ki prizadene 13 odstotkov otrok, starih do pet let. Prenaša se s piščančjim mesom.

- Oglas -

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in ljubljanska veterinarska fakulteta sta ob svetovnem dnevu Eno zdravje pripravila posvet, na katerem so spregovorili o različnih nalezljivih boleznih, ki se prenašajo s hrano. Eva Grilc z NIJZ je izpostavila kampilobaktrski gastroenterokolitis, ki ga povzročijo bacili kampilobaktri. Ti se najpogosteje nahajajo v piščančjem mesu, ki je bilo hranjeno na neustrezen način ali se je z njim neustrezno ravnalo.

Okužba kampilobaktri

Ta okužba se pojavlja pri vseh starostih, a najpogosteje, v 13 odstotkih, prizadene otroke do petega leta starosti. V EU je v letu 2015 za njo zbolelo 60 od 100.000 prebivalcev. V Sloveniji je izbruhnila trikrat: v skupini tabornikov, med delavci v delavski menzi in v eni družini. Grilčeva je pojasnila, da je do okužbe najverjetneje prišlo zaradi zaužitja perutnine.

- Oglas -

Kako se zaščititi?

Stanka Vadnjal z ljubljanske veterinarske fakultete je pojasnila, da je bilo v EU med letoma 2008 in 2013 30 odstotkov mesa okuženega s kampilobaktri. Do okužbe mesa je prišlo preko okužene vode oziroma okolja ali obutve in oblek oseb, ki so prišle v stik s perutnino. Izpostavila je, da je glavna preventiva pred podobnimi obolenji dovolj dobra higiena in zadostna termična obdelava mesa.

Vzpostavitev protokola obveščanja

Ker so na posvetu ugotovili, da je obveščanje območnih enot NIJZ s strani veterinarske uprave glede teh okužb neenotno, so oblikovali predlog, na osnovi katerega bi obveščanje steklo takoj, ko bi veterinarska uprava zaznala primer okužbe preko zaužite hrane ali po stiku z okuženo živaljo. Na osnovi tega predloga bodo s pristojnimi službami pregledali in dopolnili ter nato oblikovali protokol obveščanja. Zdravje živali namreč vpliva na zdravje ljudi, zato je medsebojno sodelovanje med pristojnimi službami na tem področju izjemnega pomena.

NAJNOVEJŠE