Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.
Zdravje & prehranaV EU več primerov okuženega piščančjega mesa

V EU več primerov okuženega piščančjega mesa

MORDA VAS ZANIMA

S hrano se lahko prenašajo številne nalezljive bolezni. V EU je opaziti porast okužbe, ki prizadene 13 odstotkov otrok, starih do pet let. Prenaša se s piščančjim mesom.

- Oglas -

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in ljubljanska veterinarska fakulteta sta ob svetovnem dnevu Eno zdravje pripravila posvet, na katerem so spregovorili o različnih nalezljivih boleznih, ki se prenašajo s hrano. Eva Grilc z NIJZ je izpostavila kampilobaktrski gastroenterokolitis, ki ga povzročijo bacili kampilobaktri. Ti se najpogosteje nahajajo v piščančjem mesu, ki je bilo hranjeno na neustrezen način ali se je z njim neustrezno ravnalo.

Okužba kampilobaktri

Ta okužba se pojavlja pri vseh starostih, a najpogosteje, v 13 odstotkih, prizadene otroke do petega leta starosti. V EU je v letu 2015 za njo zbolelo 60 od 100.000 prebivalcev. V Sloveniji je izbruhnila trikrat: v skupini tabornikov, med delavci v delavski menzi in v eni družini. Grilčeva je pojasnila, da je do okužbe najverjetneje prišlo zaradi zaužitja perutnine.

Kako se zaščititi?

Stanka Vadnjal z ljubljanske veterinarske fakultete je pojasnila, da je bilo v EU med letoma 2008 in 2013 30 odstotkov mesa okuženega s kampilobaktri. Do okužbe mesa je prišlo preko okužene vode oziroma okolja ali obutve in oblek oseb, ki so prišle v stik s perutnino. Izpostavila je, da je glavna preventiva pred podobnimi obolenji dovolj dobra higiena in zadostna termična obdelava mesa.

Vzpostavitev protokola obveščanja

- Oglas -

Ker so na posvetu ugotovili, da je obveščanje območnih enot NIJZ s strani veterinarske uprave glede teh okužb neenotno, so oblikovali predlog, na osnovi katerega bi obveščanje steklo takoj, ko bi veterinarska uprava zaznala primer okužbe preko zaužite hrane ali po stiku z okuženo živaljo. Na osnovi tega predloga bodo s pristojnimi službami pregledali in dopolnili ter nato oblikovali protokol obveščanja. Zdravje živali namreč vpliva na zdravje ljudi, zato je medsebojno sodelovanje med pristojnimi službami na tem področju izjemnega pomena.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×