Zdravje & prehranaSindrom toksičnega šoka ni povezan samo z uporabo tamponov

Sindrom toksičnega šoka ni povezan samo z uporabo tamponov

MORDA VAS ZANIMA

Prva asociacija, ki se sproži v vaših mislih, ko slišite omembo sindroma toksičnega šoka, so najverjetneje tamponi. Že dolgo je namreč znano, da je uporaba tamponov povezana z določenimi nevarnostmi, med katerimi največje tveganje predstavlja prav omenjeni sindrom.

- Oglas -

Toksični šok

Tamponi krivi le v 50 odstotkih primerov

Sindrom toksičnega šoka je zelo redek zaplet, ki pa je lahko življenjsko nevaren. Nastopi kot posledica bakterijske okužbe krvi, kar povzroči bakterija, imenovana Staphylococcus aureus. Ta v kri spusti strupe, ki lahko poškodujejo tkiva, organe in kožo.

Drži sicer, da so glavni krivci za sindrom toksičnega sindroma prav tamponi, a stanje vendarle ni tako pogosto povezano z njihovo uporabo, kot ste morda mislili doslej. V kar polovici primerov sindroma toksičnega šoka je namreč treba vzroke iskati drugje …

Sindrom lahko prizadene tudi moške

Ne le, da sindrom toksičnega šoka ni omejen le na uporabnice tamponov, ampak pred njim niso varni niti moški. Pojavi se lahko kot posledica pika insekta, opekline oziroma poškodbe. Če torej sindrom ne izbira glede na spol, pa ima starost pri pojavu stanja večjo vlogo. Najbolj ogroženi so namreč mlajši ljudje.

Deček ostal brez sedmih prstov in obeh nog

- Oglas -

Britanska starša sta se soočila s precej nenavadnim primerom tega zahrbtnega sindroma. Tragedija, zaradi katere je njun zgolj 3-letni sin izgubil 7 prstov in obe nogi, se je začela, ko se je deček ponesreči opekel. Zdravniki njegovega stanja sprva niso povezali s sindromom toksičnega šoka. Šele po dveh dneh je deček dobil ustrezno diagnozo, a njegovo stanje je bilo takrat že tako hudo, da je bila amputacija nujna, če so želeli rešiti njegovo življenje.

Bodite pozorni na simptome

Družina se je zdaj posvetila ozaveščanju ljudi o tem, kako raznoliki vzroki se lahko skrivajo za sindromom toksičnega šoka. Poleg že omenjenih opeklin in ran je treba biti pazljiv tudi pri pacientih, ki so pravkar prestali operacijo. Seveda je velika nevarnost še vedno povezana z uporabo tamponov, zato je smiselno razmisliti o možnih alternativah.

Vsekakor je zelo koristno poznati glavne simptome sindroma toksičnega šoka. Tako lahko stanje hitro prepoznate pri svojih bližnjih in poiščete takojšnjo pomoč zdravnika. Med najpogostejše znake sodijo visoka temperatura (nad 38,9 °C), nizek krvni tlak, vrtoglavica ali celo omedlevanje in večji izpuščaji rdeče barve. Če torej opazite omenjene simptome pri osebah v bližini, je hitro ukrepanje nujno.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×