0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZačel se je najbolj brkati mesec v letu

Začel se je najbolj brkati mesec v letu

MORDA VAS ZANIMA

November ali bolje rečeno movember, je čas, ko si moški po vsem svetu puščajo rasti brke, s čimer poskušajo osveščati o raku prostate in testisov, dveh zdravstvenih težavah, ki letno prizadeneta vse večje število moških.

- Oglas -

Movember

Eden glavnih dejavnikov tveganja za razvoj raka prostate je staranje, saj za to boleznijo zboli največ moških nad 65. letom starosti. Pogosteje se pojavi pri črncih kot pri belcih. Rak prostate sprva nima značilnih simptomov – razvija se počasi in tiho. Za to obliko raka letno zboli 1300 Slovencev, po nepotrebnem pa jih umre 350. Rak testisov je najpogostejša oblika raka pri moških v starosti med 15. in 35. letom. Pogosteje se pojavi pri belcih kot pri črncih. Obe obliki raka lahko uspešno zdravimo, če ju le odkrijemo dovolj zgodaj. Prav zato moški po vsem svetu s puščanjem brk v mesecu novembru osveščajo o pomenu testiranja.

Več o gibanju Movember

Gibanje, imenovano Movember, obstaja že desetletje in ima korenine v Avstraliji. Njegovo ime izhaja iz angleške okrajšave za brke mo’s. Značilnost gibanja je, da si moški prvega novembra obrijejo brke, nato pa jih puščajo cel mesec.

- Oglas -

Danes na svetu obstaja več kot pet milijonov (uradnih) članov omenjenega gibanja, ki želijo s puščanjem brk opozoriti na številne bolezni, ki prizadenejo samo ali predvsem moške. V gibanju so doslej zbrali že skoraj 500 milijonov evrov, s katerimi podpirajo različne projekte. Do sedaj so jih podprli že več kot 800.

Letošnji movember bo pester tudi v Sloveniji, saj bodo slovenski pripadniki tega gibanja organizirali številne dobrodelne aktivnosti, med drugim hokejsko tekmo in tek. Zbrani denar bodo namenili pomoči bolnikom na oddelku za urologijo ljubljanskega kliničnega centra.

.

NAJNOVEJŠE