Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.
Zdravje & prehranaZačel se je najbolj brkati mesec v letu

Začel se je najbolj brkati mesec v letu

MORDA VAS ZANIMA

November ali bolje rečeno movember, je čas, ko si moški po vsem svetu puščajo rasti brke, s čimer poskušajo osveščati o raku prostate in testisov, dveh zdravstvenih težavah, ki letno prizadeneta vse večje število moških.

- Oglas -

Movember

Eden glavnih dejavnikov tveganja za razvoj raka prostate je staranje, saj za to boleznijo zboli največ moških nad 65. letom starosti. Pogosteje se pojavi pri črncih kot pri belcih. Rak prostate sprva nima značilnih simptomov – razvija se počasi in tiho. Za to obliko raka letno zboli 1300 Slovencev, po nepotrebnem pa jih umre 350. Rak testisov je najpogostejša oblika raka pri moških v starosti med 15. in 35. letom. Pogosteje se pojavi pri belcih kot pri črncih. Obe obliki raka lahko uspešno zdravimo, če ju le odkrijemo dovolj zgodaj. Prav zato moški po vsem svetu s puščanjem brk v mesecu novembru osveščajo o pomenu testiranja.

Več o gibanju Movember

Gibanje, imenovano Movember, obstaja že desetletje in ima korenine v Avstraliji. Njegovo ime izhaja iz angleške okrajšave za brke mo’s. Značilnost gibanja je, da si moški prvega novembra obrijejo brke, nato pa jih puščajo cel mesec.

Danes na svetu obstaja več kot pet milijonov (uradnih) članov omenjenega gibanja, ki želijo s puščanjem brk opozoriti na številne bolezni, ki prizadenejo samo ali predvsem moške. V gibanju so doslej zbrali že skoraj 500 milijonov evrov, s katerimi podpirajo različne projekte. Do sedaj so jih podprli že več kot 800.

- Oglas -

Letošnji movember bo pester tudi v Sloveniji, saj bodo slovenski pripadniki tega gibanja organizirali številne dobrodelne aktivnosti, med drugim hokejsko tekmo in tek. Zbrani denar bodo namenili pomoči bolnikom na oddelku za urologijo ljubljanskega kliničnega centra.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×