0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNapitek, po katerem boste v hipu zaspali kot Trnuljčica

Napitek, po katerem boste v hipu zaspali kot Trnuljčica

MORDA VAS ZANIMA

Gracie Norton je že marca lani na TikToku delila recept za brezalkoholni koktajl oziroma moktajl, ki ga je poimenovala »sleepy girl mocktail«. Gre za recept za preprost, a zelo okusen in učinkovit moktajl iz treh sestavin, ki naj bi bil posebno primeren za pitje v večernih urah. Čeprav ne vsebuje alkohola, po napitku postanemo rahlo zaspani, saj je pripravljen iz skrbno izbranih sestavin, ki so znane po tem, da so lahko zelo koristne za naravno preprečevanje nespečnosti oziroma težav s spanjem.

- Oglas -

Posnetek je hitro postal viralen. Recept je navdušil številne uporabnike, ki so potrdili uspavalni učinek napitka. Pred nedavnim se je število iskanj, povezanih s tem moktajlom, ponovno povečalo, kar je bilo najverjetneje povezano s »suhim januarjem« – mesecem, ko se številni ljudje odločijo, da se bodo odpovedali alkoholu.

Gracie Norton je recept »izumila«, ker se je sama spopadala s težavami s spanjem, ki so bile po njenem mnenju povezane s sindromom policističnih jajčnikov. Ker je zaradi omenjenega sindroma že nekaj let zelo pozorna na hormonsko zdravje, se poskuša izogibati alkoholu. Zaveda se namreč, kako negativno lahko alkohol vpliva na hormone. Tako je postala velika ljubiteljica moktajlov. Rada preizkuša nove kombinacije sestavin, saj si je v preteklosti pred spanjem pogosto pripravila koktajl. Ko je odkrila preprosto kombinacijo, ki ne poskrbi samo za zelo okusen koktajl, ampak tudi za precej boljši spanec, je vedela, da mora recept deliti s svetom.

Če moktajla še niste poskusili, je skrajni čas za to, da mu daste priložnost – posebno če vaš spanec ni najboljši.

- Oglas -

Sestavine

  • 1 dl 100-odstotnega višnjevega soka
  • 2,5 dl gazirane vode
  • 1 žlička magnezija v prahu

Navodila za pripravo moktajla

Vzemite večji kozarec, v katerega nalijte višnjev sok. Nato dodajte magnezij v prahu in dobro premešajte.

Če želite, lahko dodate še nekaj kock ledu, nato pa prilijte gazirano vodo. Rahlo premešajte. Kozarec okrasite z rezinami limone, lističi mete ipd.

Po želji lahko moktajlu dodate še sestavine po izbiri, na primer bezgov sirup, da ustvarite unikaten okus, pri tem pa ohranite učinkovitost oziroma »uspavalni učinek«, ki je zagotovljen s ključnimi sestavinami.

Za optimalen učinek si koktajl privoščite približno eno uro pred načrtovanim odhodom v posteljo.

- Oglas -

Zakaj je moktajl tako učinkovit?

Višnje veljajo za odličen naravni vir melatonina. Kot najverjetneje veste, je melatonin hormon, ki uravnava cikle spanja in budnosti. Če pred odhodom v posteljo telo nima na voljo dovolj melatonina, zelo težko zaspimo. Tovrstne težave so dandanes posebno pogoste, saj izpostavljenost modri svetlobi, ki jo oddajajo elektronske naprave, dokazano upočasnjuje tvorbo melatonina (prav zato je dobro, da najmanj eno uro pred odhodom v posteljo niste izpostavljeni elektronskim napravam).

Višnjev sok, ki je poleg magnezija najpomembnejša sestavina moktajla, lahko torej telo oskrbi z dodatnim melatoninom, posledično pa lažje zaspite. Poleg tega višnje vsebujejo tudi triptofan – aminokislino, ki se lahko v telesu pretvori v melatonin. Za piko na i pa so tu še antioksidanti v višnjah. Ti lahko zmanjšajo količino stresnih hormonov v telesu, kar je seveda prav tako zelo koristno za dober spanec. Pazite, da boste uporabili 100-odstotni višnjev sok brez dodanega sladkorja.

Magnezij je eden izmed najpomembnejših mineralov za optimalno delovanje živčnega sistema. Pomanjkanje magnezija lahko zato povzroči napetost, kar pogosto privede tudi do težav s spanjem. Poleg pozitivnega vpliva na živčni sistem lahko pričakujete tudi mišično sprostitev, kar bo seveda prav tako pripomoglo k temu, da boste lažje zaspali.

NAJNOVEJŠE