0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeKako učinkovita je prepoved brezplačnih plastičnih vrečk?

Kako učinkovita je prepoved brezplačnih plastičnih vrečk?

MORDA VAS ZANIMA

Včasih so bile v številnih trgovinah brezplačne plastične vrečke popolnoma samoumevne, nato pa se je zakonodaja spremenila – in kupci, ki na blagajni prosijo za vrečko, morajo zanjo plačati. Običajno gre sicer za manjši znesek oziroma za nekaj centov, toda kot kažejo izsledki raziskav, je pozitiven učinek te spremembe precej večji, kot se morda zdi na prvi pogled. Tam, kjer so brezplačne plastične vrečke prepovedane, se je poraba plastičnih vrečk za enkratno uporabo občutno zmanjšala. Kot je mogoče prebrati v poročilu, ki ga je pred nedavnim pripravila organizacija Environment America Research and Policy Centre, se je letna poraba plastičnih vrečk v nekaterih ameriških zveznih državah zmanjšala za kar 6 milijard.

- Oglas -

Majhna sprememba – a vse prej kot zanemarljiv učinek

Plastične vrečke niso biorazgradljive. Če se znajdejo v naravi, lahko zato povzročajo škodo še vrsto let. Posebno problematični so lahko škodljivi delci mikroplastike. Kot omenjeno, strokovnjaki ugotavljajo, da prepoved brezplačnih plastičnih vrečk nikakor ni zgolj »kozmetični ukrep«. S to na prvi pogled precej majhno spremembo je bil dosežen izjemen učinek. Raziskovalci so v novi študiji analizirali porabo plastičnih vrečk v petih ameriških zveznih državah in mestih, v katerih skupno živi približno 12 milijonov ljudi. Kot smo omenili že uvodoma, so ugotovili, da se je poraba vrečk na analiziranih območjih zmanjšala kar za približno 6 milijard vrečk na leto.

Prepoved lahko letno porabo v povprečju zmanjša za 300 vrečk na osebo

Avtorji študije ocenjujejo, da bi lahko uvedba podobnih prepovedi na drugih območjih poskrbela za občutno zmanjšanje števila plastičnih vrečk, ki jih porabi ena oseba, in sicer za kar približno 300 vrečk na leto. To bi pomenilo vse prej kot zanemarljivo razbremenitev okolja, tako z vidika proizvodnje kot zaradi dejstva, da plastične vrečke za enkratno uporabo pogosto končajo v naravi. Če se znajdejo v morju, so lahko zelo nevarne oziroma celo smrtonosne za številne morske živali, posebno za želve. Poleg tega se med proizvodnjo, uporabo in odlaganjem plastičnih vrečk v okolje sproščajo škodljive snovi, ki ogrožajo tako človeško zdravje kot druge živalske vrste, obenem pa gre za snovi, ki prispevajo h globalnemu segrevanju.

Zemlja, obkrožena s plastičnimi vrečkami

Novo poročilo o učinkovitosti prepovedi plastičnih vrečk prinaša zanimiv podatek: prepoved plastičnih vrečk na območju New Jerseyja, Vermonta, Filadelfije, Portlanda in Santa Barbare je prihranila toliko plastičnih vrečk, da bi lahko z njimi kar 42-krat obkrožili Zemljo.

- Oglas -

Pozitivni učinki se pokažejo presenetljivo hitro

Učinkovitost prepovedi brezplačnih plastičnih vrečk potrjujejo tudi analize različnih neprofitnih organizacij. Prepoved lahko zmanjša porabo za najmanj eno tretjino, pozitivni učinki pa se lahko pokažejo že zelo hitro. Odličen primer za to je prepoved plastičnih vrečk v New Jerseyju, ki je začela veljati maja 2022. Jeseni istega leta je skupina Clean Ocean Action organizirala čiščenje obal, med katerim je bilo zbranih kar 46 odstotkov manj plastičnih vrečk za enkratno uporabo kot med podobno akcijo, ki je bila organizirana aprila 2022, torej tik pred prepovedjo brezplačnih plastičnih vrečk. Zmanjšanje števila plastičnih vrečk tik ob morju je posebno dobra novica, saj so morske živali tako bistveno manj ogrožene.

Kupci v trgovino pogosteje s svojimi vrečkami za večkratno uporabo

Kot kažejo izsledki raziskav, prepoved brezplačnih plastičnih vrečk spodbudi kupce k temu, da v trgovino prinesejo svoje vrečke za večkratno uporabo. Če kupijo manjše število artiklov, pa jih iz trgovine preprosto odnesejo v rokah, medtem ko so pred tem brez pomisleka vzeli vrečko, tudi če so kupili samo artikel ali dva.

.

NAJNOVEJŠE