0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana7 razlogov za čiščenje zob z miswakom

7 razlogov za čiščenje zob z miswakom

MORDA VAS ZANIMA

Danes lahko zobno ščetko kupimo na praktično vsakem koraku. To se nam zdi tako samoumevno, da le redko pomislimo, da ljudje v preteklosti niso imeli te možnosti. Vendar pa to še ne pomeni, da včasih ljudje niso skrbeli za ustno higieno. Zobne ščetke sicer niso bile takšne, kot smo jih vajeni danes, vendar pa so bili ljudje zato pogosto precej bolj kreativni. Znali so izkoristiti tisto, kar jim je ponujala narava, ki pogosto zelo dobro ve, kaj potrebujemo.

- Oglas -

Posebno na Bližnjem vzhodu je bilo v preteklosti zelo razširjeno čiščenje zob s posebno paličico, imenovano miswak. Gre za paličico, ki se pridobiva iz delov araka – zimzelenega drevesa z znanstvenim imenom Salvadora persica. Vse več ljudi ugotavlja, da je lahko miswak odlična zamenjava za sodobne zobne ščetke. Preverite, kateri so najpomembnejši razlogi za to …

Odlična zaščita pred bakterijami in kariesom

Ustno votlino v povprečju naseljuje več kot 700 različnih bakterij oziroma bakterijskih sevov. Nekatere izmed teh bakterij so zelo koristne, druge pa lahko povzročijo ogromno škode – na primer tako, da načnejo zobno sklenino in povzročijo zobno gnilobo oziroma karies. S pomočjo miswaka lahko preprečite pretirano razmnoževanje škodljivih bakterij, kar poskrbi za zaščito zob pred kariesom in sorodnimi težavami. Poleg tega lahko ščetkanje zob z miskwakom zobno sklenino obogati z natrijevim kloridom, natrijevim bikarbonatom in kalcijevim oksidom. Rezultat je močnejša zobna sklenina, odpornejša na poškodbe. Pozabiti pa ne smemo niti na to, da miswak spodbuja nastajanje sline, kar dodatno zmanjša nevarnost za karies.

Preprečevanje slabega zadaha

Zmanjšana tvorba sline, čezmerna razmnožitev bakterij v ustni votlini, karies in bolezni dlesni so pogosti razlogi za slab zadah, za katerega se uporablja tudi poimenovanje halitoza. Čiščenje zob z miswakom lahko bistveno zmanjša tveganje za različne težave, katerih posledica je lahko neprijeten zadah. To vam lahko prihrani zadrego in pripomore k temu, da boste precej samozavestnejši. Miswak se praviloma uporablja brez zobne paste, ki pa je najverjetneje niti ne boste pogrešali: paličica za sabo pusti prijeten okus in občutek čiste ustne votline. Medtem ko mentol in podobne sestavine slab zadah pogosto zgolj začasno prekrijejo, lahko miswak poskrbi za odpravo vzrokov za težavo in s tem za resnično svežino.

- Oglas -

Zmanjšanje tveganja za nastajanje zobnega kamna

Zobne obloge, ki na zobeh ostanejo predolgo, se lahko strdijo v zobni kamen, ki zahteva profesionalno odstranjevanje pri zobozdravniku. Če zobni kamen ni odstranjen pravočasno, lahko povzroči hude težave z dlesnimi in celo izpadanje zob. Uporaba miswaka vam lahko prihrani tovrstne težave. Zaradi naravnih protibakterijskih učinkov se zmanjša nevarnost za zobne obloge in s tem za tvorbo zobnega kamna.

Miswak

Okrepitev dlesni in zaščita pred gingivitisom

Ščetkanje zob z miswakom lahko poskrbi za močnejše, bolj zdrave dlesni. Zaradi že omenjene zaščite pred zobnim kamnom se zmanjša tveganje za vnetje dlesni, znano tudi kot gingivitis, obenem pa tudi za parodontalno bolezen (kronično vnetje obzobnih tkiv, ki se lahko razvije iz nezdravljenega gingivitisa in ki pogosto privede do izpadanja zob).

Belilni učinek

Ščetine miswaka so rahlo grobe, kar lahko pomaga odstraniti zobne obloge, ki povzročajo zabarvanje zob, vendar še vedno dovolj nežne, da ni nevarnosti za poškodbe zobne sklenine. Rezultat so bolj beli, obenem pa zdravi zobje.

Lažje čiščenje težje dostopnih kotičkov

Z miswakom lažje sežete tja, kamor z običajno zobno ščetko ne morete, saj ga odlikuje zelo priročna, prilagodljiva oblika. Tako lahko poskrbite za temeljitejše čiščenje težje dostopnih kotičkov in celo za čiščenje medzobnih prostorov.

- Oglas -

Okolju prijazna izbira

Klasične zobne ščetke so lahko zelo obremenjujoče za okolje. Držalo je pogosto narejeno iz plastike, ki seveda ni biorazgradljiva. Po drugi strani je miswak v celoti izdelan iz lesa. Tako gre za okolju prijaznejši pripomoček za čiščenje zob.

Miswak lahko kupite tudi v naši spletni trgovini.

NAJNOVEJŠE