0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMiswak – najbolj naravna zobna ščetka na svetu

Miswak – najbolj naravna zobna ščetka na svetu

MORDA VAS ZANIMA

Kako lahko rastlina Salvadora persica ali miswak skrbi za celostno nego ustne votline?

- Oglas -

Zobne ščetke, ki so se uporabljale v preteklosti, so se seveda precej razlikovale od teh, ki jih poznamo danes. To velja še posebno za tiste najzgodnejše in najpreprostejše. Pogosto je šlo za leseno paličico, katere zgornji del je bil z grizljanjem preoblikovan v ščetine oziroma drobno metlico.

Za izdelavo takšne »zobne palčke«, za katero se je uveljavilo poimenovanje miswak, se sicer lahko uporabijo različne rastline, vendar pa je daleč najbolj razširjen miswak, ki je izdelan iz vej Salvadore persice oziroma araka. Gre za nizko drevo oziroma grm, ki uspeva predvsem na območju Bližnjega vzhoda in nekaterih afriških držav.

Čeprav se zdi miswak na prvi pogled zgolj zgodovinska kurioziteta, je v resnici zelo razširjen še danes – še več, tudi številni ljudje, ki so bili praktično vse življenje navajeni klasičnih zobnih ščetk, odkrivajo prednosti, ki jih prinaša ščetkanje zob z miswakom. Poleg neposrednih pozitivnih vplivov na zobe oziroma ustno votlino je za mnoge pomembno tudi dejstvo, da gre za do okolja prijazno alternativo plastičnim zobnim ščetkam.

- Oglas -
Miswak Salvadora persica

Miswak – Več kot samo mehansko odstranjevanje zobnih oblog

Glavni razlog, zaradi katerega je redno ščetkanje zob tako pomembno, je mehansko odstranjevanje oblog, ki sicer hitro povzročijo težave, kot je zobna gniloba oziroma karies. Obenem pa so te bakterijske obloge med najpogostejšimi krivci za neprijeten zadah. Tudi uporaba lesene zobne ščetke miswak, izdelane iz Salvadore persice, nam omogoča zelo uspešno odstranjevanje zobnih oblog, vendar pa poskrbi še za nekaj več. Snovi, ki se sproščajo ob grizenju paličice, imajo namreč protibakterijske oziroma protimikrobne učinke. Gre torej za dodatno zaščito zob pred škodljivimi mikrobi. Razširjenost kariesa med ljudmi, ki redno uporabljajo miswak iz Salvadore persice, je tako, glede na izsledke raziskav, še posebno majhna.

Kalcij in klorid, prisotna v Salvadori persici, obenem preprečujeta bakterijam, da bi se oprijele zobne sklenine. Možnost za nabiranje zobnih oblog se s tem zmanjša, posledično pa tudi nevarnost za krvavenje dlesni in celo za parodontalno bolezen – kronično vnetje obzobnih tkiv, ki pogosto vodi tudi do izpadanja zob. Težave z dlesnimi so namreč najpogosteje povezane prav s kopičenjem zobnih oblog, ki se postopoma strdijo in spremenijo v zobni kamen, ki ga ne moremo več odstraniti sami.

Med koristne snovi za zobe in ustno votlino nasploh, ki jih vsebuje Salvadora persica, sicer poleg kalcija in klorida med drugim sodijo še fluorid, vitamin C in čreslovine (tanini).

Miswak zobna ščetka

Kako pravilno uporabljati miswak?

Dolžina paličice je običajno 15–20 centimetrov, nato pa jo postopoma krajšamo, dokler je še mogoč oprijem. Pred prvo uporabo olupimo manjši delček miswaka, nato pa z grizenjem počasi ločimo vlakna, da dobi zgornji del paličice obliko ščetke. S to ščetko nato potrpežljivo očistite zobne površine (uporaba zobne paste ni potrebna). Zelo pomembno je, da ste pri tem zelo nežni. Pregroba uporaba miswaka lahko namreč postopoma privede do umikanja dlesni, obenem pa lahko s tem poškodujete zobno sklenino. Pozorni bodite na to, da so »ščetine« pred uporabo rahlo vlažne – za poškodbe je namreč poleg pregrobih gibov pogosto kriva prav pretrda oziroma presuha ščetka.

Prav tako pa morate paziti na redno odstranjevanje zgornjega, »metličastega« dela. Ko to naredite, preprosto ponovite zgoraj opisani postopek, da ustvarite novo glavo ščetke. Nekateri menijo, da je to najbolje narediti vsak dan, vsekakor pa ne bi smeli čakati več kot nekaj dni, da se na ščetki ne nabere preveč bakterij.

- Oglas -

Salvadora persica kot sestavina zobne paste

Rastlina Salvadora persica je sicer najbolj znana kot »vir« naravnih paličic, ki predstavljajo alternativo zobnim ščetkam, vendar pa se izvlečki te rastline uporabljajo tudi pri izdelavi drugih izdelkov za nego ustne votline, predvsem za izdelavo zobnih past. Uporaba izvlečkov poveča protibakterijske učinke teh izdelkov.

Čeprav se, kot omenjeno, protimikrobne sestavine skrivajo že v paličicah iz vejic Salvadore persice, ki se običajno uporabljajo kot miswak, pa je vsebnost teh snovi še posebno visoka v koreninah. Miswak je sicer lahko izdelan tudi iz drugih delov rastline, ne le iz vejic, vključno s koreninami.

Čiščenje zob

Dodatni pozitivni učinki izvlečkov rastline

Za konec naj omenimo še, da obstajajo tudi raziskave, ki izvlečke Salvadore persice povezujejo z dodatnimi pozitivnimi lastnostmi. Med drugim to pomeni blage analgetične in antioksidativne učinke (rastlina namreč vsebuje antioksidante, kot sta na primer encima katalaza in peroksidaza).

Ponekod pa se izvlečki Salvadore persice omenjajo tudi kot možna zamenjava za klorheksidin pri irigaciji koreninskih kanalov. Pozitivni učinki so namreč podobni, možnosti za nezaželene stranske učinke pa manjše. Povrhu pa se snovi, ki jih vsebuje Salvadora persica, preučujejo tudi kot potencialni naravni konzervans za živila, kar je povezano predvsem s protibakterijskim in protiglivičnim delovanjem ter prisotnostjo pomembnih antioksidantov.

Miswak lahko kupite tukaj >>

.

NAJNOVEJŠE