0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rast20 nasvetov za novo šolsko leto

20 nasvetov za novo šolsko leto

MORDA VAS ZANIMA

Otroci so se odvadili zgodnjega vstajanja, pisanja nalog in učenja, strukturiranega vsakdanjika in šolske prehrane. Starši smo se odvadili podpisovanja obvestil, vožnje na zunajšolske dejavnosti, opominjanja na učenje. Po nekaj mesecih spremenjenih razmer zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja COVID-19 in desetih tednih šolskih počitnic – brezskrbnosti in počitka – je treba ponovno uvesti nekaj več discipline, s katero bo začetek šole preprostejši. Prav v ta namen vam ponujamo dvajset preprostih nasvetov, ki bodo tako vam, staršem, kot otrokom olajšali spremembo.

- Oglas -

Nasveti za starše

Poskrbite za primeren spalni vzorec otrok.

Kako pomembna sta bioritem in reden vzorec spanja, je pokazala zadnja Nobelova nagrada za področje medicine, ki je nagradila prav raziskovalce na tem področju. Človeško telo je čudovit »stroj«, ki si želi ravnotežja in ne mara sprememb. Spremembe mu predstavljajo stres. Kar se tiče spanja, si želi naravnega ritma, ki se mu privaja že vse od rojstva. Kadar se bioritem poruši, tako kot med počitnicami, potrebuje kar nekaj časa, da se ponovno uravna.

Ko nastopi šola, je pomembno, da starši nič več ne popuščamo pri slabih spalnih navadah. Najbolje je, da gredo otroci v posteljo vsak večer ob isti uri, prav tako pa se ob isti uri zbujajo. Tudi čez vikend jim ne smemo popuščati, razen ob res posebnih priložnostih. Otroci naj spijo vsaj osem ur – to naj bo kakovosten spanec, brez uporabe telefona ali tablice pod odejo.

Uvedite redne obroke.

Med počitnicami je domači hladilnik ves čas na dosegu roke, prav tako prigrizki. Šola pa zahteva načrtovanje prehrane. Od jutra do vrnitve iz šole preteče precej ur, zato je treba poskrbeti za energijske potrebe. Rednemu zajtrku pred odhodom v šolo naj sledijo obroki nekje na tri ure. Pomembno je, da se v te vključijo ne le ogljikovi hidrati, ki so glavni vir energije, temveč tudi beljakovine – te so odgovorne za množico procesov v telesu in bistvene za rast.

V šolah se trudijo pripraviti zdravo malico in kosilo, otroka pa kljub temu naučite, kako si zdrav obrok pripravi tudi sam. Gotovo se bo pogosto vrnil iz šole pred vašim prihodom iz službe, in v tem času naj ne uživa zgolj prazne in sladke hrane.

- Oglas -
Dnevna rutina za učence

Otroku pomagajte razgibati možgane.

Česar ne uporabljamo, izgubimo – to velja za naše telo v celoti. Če ne skrbimo za gibljivost telesa, postane okorno. In če ne skrbimo za redno možgansko aktivnost, tudi ti niso »fit«. Ob vstopu v nov razred je zato pomembno obnoviti svoje znanje in predvsem ponovno obuditi miselne procese, ki se uporabljajo za učenje ter razmišljanje.

Spomin je mogoče uriti na mnogo načinov, eden najbolj preprostih pa je gotovo učenje na pamet, pa naj gre za pesmico ali poštevanko. Prav tako velja ponoviti prek poletja zbledelo znanje pri posameznih šolskih predmetih, predvsem matematiko in druge naravoslovne predmete ter tuje jezike.

Skupaj z otrokom določite cilje.

Tako kot si zastavimo cilje in naloge v službi, jih skupaj z otrokom zastavite tudi za novo šolsko leto. Poleg njih določita tudi načine in strategije, s katerimi jih bo dosegel. Če se otrok udeležuje raznih tekmovanj iz znanja, velja izpisati (vsaj približne) datume tekmovanj in določiti čas, ko se bo zanje začel pripravljati.

Cilji so še zlasti pomembni za osmošolce in devetošolce, pa tudi za bodoče maturante – z vpisom v nadaljnje šolanje ni šale.

Določite prioritete.

Se je v preteklem letu zgodilo, da je vas najbolj skrbel učni uspeh, otroku pa je bil bolj od učenja pomemben športni dosežek? Naredite seznam prioritet, na katerem je jasno zapisano, kako si sledijo ter ob kakšnih pogojih. Prve bodo verjetno ocene pri rednem pouku. Sledijo lahko tekmovanja iz znanja, glasbena šola, treniranje športa … Zaporedje je lahko povsem specifično – če je otrok mladinski reprezentant, bodo športni treningi morda bolj pomembni kot petica pri vsakem predmetu.

Vzpostavite rutino.

Rutina je preprosta in jasna, zato vam bo prihranila veliko razburjanja. »Grem lahko na obisk k prijatelju,« je povsem nepotrebno vprašanje, če se natanko ve, da je prosti čas šele po skupnem obedu, pred katerim je že treba napisati domačo nalogo in vaditi klavir. »Lahko gledam film,« je povsem odveč, če otrok ve, da mora pred nedeljsko večerno sprostitvijo pripraviti torbo in oblačila za ponedeljek.

Nazaj v šolo

Jasna pravila glede družbenih omrežij.

Določite, kdaj lahko otrok uporablja družbena omrežja, prek katerih komunicira z vrstniki ter se povezuje s svetom. Ne dovolite pametnega telefona med pisanjem domače naloge, med učenjem, med obedi. Tudi večerna ura, ko je treba telefon izključiti, naj bo jasna. In nikar ne nasedajte otrokom, da imajo telefon pri sebi zaradi jutranjega alarma ali polnjenja baterije, saj so bolj zviti, kot si mislite.

- Oglas -

Se kdaj vprašate, kaj vaš otrok počne na spletu? Tudi to velja vsake toliko preveriti in se prepričati, da njegove aktivnosti niso neprimerne.

Vsaka stvar naj ima posledice.

Otroci se morajo naučiti odgovornosti za svoja dejanja. Nekatere stvari prinesejo nagrado, druge kazen. Pojasnite jim, kaj se bo zgodilo, če ne bodo redno opravljali svojih dolžnosti. Kaj se zgodi, če nimajo naloge, če ne vadijo inštrumenta, če zamudijo v šolo, če jih zalotite pri potepanju, če imajo razmetano sobo, če ne pomijejo posode … Če uporabljate kazni, je vsekakor prav, da ponudite tudi nagrade. Nagradite vse, kar so opravili še posebej dobro in uspešno, če so si zadali dodatno ali prostovoljno delo, vas presenetili s svojim trudom.

Spodbudite komunikacijo.

Zlasti v najstniških letih je komunikacije med starši in otroki vse manj. Naučite se otroku zastavljati vprašanja, na katera bo dejansko moral odgovoriti in mu ne bodo dovolila le momljajočega da ali ne. Morda se mu boste zdeli sitni, a takšno zanimanje za njegovo življenje vas bo bolj povezalo, otroka boste bolje razumeli, hkrati pa bodo vaša vprašanja pogosto varovalo pred prenagljenimi odločitvami.

Bodite seznanjeni z otrokovo družbo.

Vrstniki iz leta v leto močneje vplivajo na vašega otroka, njegovo razmišljanje in odločitve, zato je prav, da jih poznate. Če ima novega prijatelja, naj vam pove več o njem ter ga tudi povabi domov in vam ga predstavi. Pozorni bodite tudi na »digitalne« prijatelje. Res je, da je treba otroku zaupati in mu dovoliti zasebnost, a varnost mora biti vsekakor prva. Nič ni narobe, če preverite, kaj počne otrok na pametnem telefonu oziroma s kom si dopisuje – ravno nasprotno: to je vaša dolžnost. Dokler vi plačujete telefon, veljajo vaša pravila.

Vztrajajte pri družinski povezanosti.

Otrokovo odraščanje ne sme biti razlog, da se začnejo družinski odnosi krhati. Vztrajajte pri skupnih obrokih in drugih aktivnostih, kjer se povezujejo generacije, bratje in sestre. Najstnika ne puščajte vsak vikend doma, zato ker »se mu ne ljubi« na družinski izlet. Predvsem njegovi mlajši bratje ali sestre vam bodo za to nekoč hvaležni, da o starih starših sploh ne govorimo.

Kljub šoli je potreben prosti čas.

Ko je opravljeno vse za šolo in dejavnosti, ko so opravljena gospodinjska dela, takrat je čas za sprostitev. Otrok naj se sam odloči, kako ga bo preživel, saj potrebuje tudi nekaj svobode. Vsekakor pa spodbujajte druženje s prijatelji »v živo« in ne le s pomočjo elektronskih naprav.

Novo šolsko leto

Nasveti za otroke

Poskrbi za primerne učne pripomočke in potrebščine.

Učenje je hitro zapleteno, če nimaš primernih potrebščin in učnih pripomočkov. Poskrbi, da boš imel vse pri roki pravočasno, tako učbenike kot delovne zvezke, dodatna gradiva, materiale in orodja.

Priskrbi si rokovnik.

Vsako leto je več obveznosti, zato velja imeti beležko ali rokovnik, v katerega si zapisuješ pomembne opomnike. Natanko boš vedel, kdaj je treba oddati seminarsko nalogo, kdaj pišeš test, kdaj imaš nastop s pevskim zborom, kdaj si povabljen na prijateljev rojstni dan …

Ne odlašaj z učenjem.

Pravijo, da vsako navado vzpostavimo v treh tednih. Učenje je sprva res težko, a če se ga lotiš vsak dan za eno uro, ti bo kmalu postalo preprosto in do njega ne boš imel odpora. Redno učenje je seveda najboljše, da si vedno pripravljen na spraševanje in se pred testi ni treba učiti ure in ure.

Bodi pozoren na pričakovanja učiteljev.

Pri vsakem predmetu pozorno poslušaj, kaj učitelji zahtevajo, kaj bodo ocenjevali, na kaj bodo še posebej pozorni. Nič ni narobe, če jih o tem tudi sam povprašaš, saj imajo učitelji radi učence, ki komunicirajo z njimi.

Sodeluj in se povezuj.

Poskusi se povezati s svojim šolskim okoljem. Sodeluj pri krožkih in aktivnostih, ki se ti zdijo zanimive. Učitelji te bodo prej opazili, prav tako pa mnoge aktivnosti nudijo tudi dodatne bonuse – izlete in podobno.

Nauči se učiti.

Razmisli o tem, kako se najlaže učiš. Z branjem, s poslušanjem, z gledanjem ali z lastno udeležbo pri praktičnih poskusih? Ti bolj leži pripravljanje izpiskov ali podčrtovanje? »Učenje učenja« in poznavanje različnih tipov učenja ti bosta pomagala, da se boš vsega naučil hitreje, torej se boš moral učiti manj.

Zadaj si cilje.

Ob začetku šole se odloči, kakšni bodo tvoji cilji. Kakšne ocene si želiš, kje vse se boš udejstvoval in dosegal rezultate, katera področja boš nadgradil in dodatno razvil.

Bodi učenec, ki ga imajo učitelji radi.

Sodelovanje pri pouku, primerno obnašanje in komunikacija z učitelji bodo poskrbeli, da boš učiteljem bolj pri srcu. Čeprav naj bi bili ti nepristranski, so pač zgolj ljudje kot vsi drugi – in učenci, ki jih imajo raje, imajo včasih tudi kak privilegij.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×