Ekologija & OkoljeModna revija Zmenek z drugo obleko – igra domišljije iz rabljenega tekstila

Modna revija Zmenek z drugo obleko – igra domišljije iz rabljenega tekstila

MORDA VAS ZANIMA

V sredo, 30. novembra, je v prostorih Mednarodnega grafičnega likovnega centra v Ljubljani potekala modna revija Zmenek z drugo obleko, ki jo je pripravilo društvo Ekologi brez meja v okviru projekta Tovarna dela – tekstil.

Ekologi brez meja
Ekologinje brez meja v kreacijah Barbare Živčić
- Oglas -

Dogodek spada v serijo aktivnosti, s katerimi društvo želi zapečatiti vkoreninjene predsodke pred nošenjem rabljenih oblačil v Sloveniji in preprečevati nastajanje odpadkov. Celotna kolekcija je oblikovana iz kosov oblačil, ki smo jih Ekologi brez meja zbrali na izmenjavah oblačil širom po Sloveniji. Sestavljena je iz 35 kosov, ki jih je ustvarilo 14 modnih oblikovalk. Ponošena oblačila so se tako s kančkom domišljije in oblikovalskega talenta na najlepši način povrnila v življenje in postala del ekskluzivne modne kolekcije.

V Sloveniji smo leta 2002 odložili 72 ton oblačil, leta 2009 pa kar 409 ton. Vsako leto na odlagališča odložimo skupno okoli 410 ton tekstila. Vsako leto uvozimo veliko ton oblačil in hišnega tekstila. Leta 2006 je bilo uvoženih nekaj več kot 18.000 ton, kar predstavlja 9 kg na osebo. Istega leta je bilo v Sloveniji le 1.114 ton ločeno zbranih odpadnih oblačil in tekstilij, kar je nekaj več kot pol kilograma na osebo. To pomeni, da je velika večina odpadnih oblačil in tekstila najverjetneje končala na odlagališčih med mešanimi komunalnimi odpadki. Večina odloženega tekstila bi se dala predelati in/ali ponovno uporabiti, saj se ljudje največkrat znebimo še povsem uporabnih oblačil.

»Na številnih izmenjavah oblačil, ki jih po Sloveniji organiziramo Ekologi brez meja, se kaže izrazit predsodek proti temu, da bi nosili rabljena oblačila. Ta so stigmatizirana kot umazana, razcapana ali primerna za revnejše ali socialno ogrožene sloje. To je velika škoda, saj se z minimalnimi prilagoditvami in poigravanjem s kombinacijami da taisti kosi lahko pokažejo v povsem novi, sveži luči,« je razložila vodja dogodka in modna oblikovalka Barbara Živčić in dodala: »Trudimo se v smeri, da bi tudi pri nas prišlo do mislenega preskoka – ta revija je eden od kamenčkov, ki bodo dokazali, da je predsodek pred nošenjem rabljenih oblačil brezpredmeten in ga je možno premagati s pozitivnimi zgledi.«

modna revija Zmenek z drugo oblekoKreacije za modno revijo Zmenek z drugo obleko so ustvarile modne oblikovalke Jana Koteska, Sergeja Bevc, Irina Milijič, Ines Pusar, Karmen Rovšnik, Tina Rebolj, Tanja Pađan, Urška Pirc, Linda Ogrizek, Urška Petrič, Maruša Bečan, Uršula Mihovec, Darja Rant in Barbara Živčić.

- Oglas -

Mini kolekcije za Zmenek z drugo obleko so nastale iz starih kosov rabljenih oblačil in odpadnih kosov blaga. Oblikovalke so se poigravale s kombinacijami različnih tekstur materiala, rabljene kose oblačil so popolnoma ali pa deloma preoblikovale, jim spremenile konstrukcijo in jih oblikovale v nova oblačila, ki čakajo na nove zgodbe.

Tina Rebolj, modna oblikovalka, je komentirala ustvarjalni proces: »Velik izziv pri tovrstnem ustvarjanju predstavlja izoblikovanje lastne vizije iz omejenosti predhodnega dizajna in materiala. Proces oblikovanja novih oblačil iz starih je ravno obraten kot pri običajnem kreiranju, kjer glede na dizajn izbiramo osnove. Moraš si dopustiti, da ti material pove lastno zgodbo

Tekstilna industrija je sicer največji onesnaževalec sveže vode na svetu. Za eno tipično 200- gramsko majico iz bombaža porabimo več kot 2.700 litrov vode, 8 kilovatnih ur elektrike, poleg tega pa je vzgoja bombaža vezana tudi na ogromno porabo pesticidov. Če bi vsak od nas samo 1 kilogramg oblačil, namenjen na odlagališče, ponovno uporabil, predelal ali podaril, bi prihranili 6.000 litrov vode in oblačilom podaljšali življenjsko dobo.

»Dejstvo je, da so izdelki tekstilne industrije trenutno ena najhitreje rastočih skupin odpadkov. Blago je postalo ceneno in obremenjeno. Veliko priznanih blagovnih znamk je obdržalo svoje visoke cene in obenem znižalo njihovo kakovost. Čas je, da tudi modni ustvarjalci začnemo iskati alternative v obstoječem,« je zaključila ena od modnih oblikovalk Uršula Mihovec.

Za styling na modni reviji so skrbeli vizažisti oddelka za kozmetiko VIST – Visoke šole za storitve. Za ličenje so poskebele absolventke in študentke 3. letnika visokošolskega študija kozmetike na VIST: Petra Kusterle, Sanela Požun, Aleksandra Vojnovič, Antonia Jurkovič , Maja Marolt, Anja Drufovka, Suzana Škufca, Eva Starman in mentorica Saša Godejša. Pričeske je uredila Urška Kolbe iz Frizerskega studia Kolbek.

Barbara Miklič Türk, Petra Matos in Barbara Živčić
Barbara Miklič Türk s predsednico društva Petro Matos in z organizatorko modne revije ter modno oblikovalko Barbaro Živčić

V društvu Ekologi brez meja smo napovedali tudi nadaljevanje ‘pečatenja predsodkov’, in sicer bomo 12. decembra v Kinu Šiška organizirali izmenjavo oblačil Zmenek z drugo obleko. Na izmenjavanje oblačil bomo povabili znane Slovenke in Slovence ter jih tako postavili pred drzen okoljski izziv. Hkrati pa jim bomo tako dali priložnost, da s svojim zgledom pomagajo zrušiti neutemeljene predsodke.

Foto na levi: Tadej Slapnik, Barbara Miklič Türk in Franci Kek; Foto 2: Ekologinje brez meja v kreacijah Barbare Živčić

- Oglas -

Podporniki in pokrovitelji dogodka:

  • VIST – Visoka šola za storitve
  • Bodi eko
  • Frizerski studio Kolbek
  • Mednarodni grafični likovni center
  • Danza Macabra Records
  • Art Caffe Tivoli

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×