0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMigrena in naravna pomoč: napitki, ki preverjeno delujejo

Migrena in naravna pomoč: napitki, ki preverjeno delujejo

MORDA VAS ZANIMA

Migrena je izjemno neprijetna težava, ki lahko močno vpliva na kvaliteto vašega vsakdana. Zdravniki tako pacientom, ki jih mučijo migrene, pogosto predpisujejo protibolečinska zdravila, vendar pa imajo lahko ta precej stranskih učinkov, še posebej ob rednem jemanju. Če želite preizkusiti alternativno oziroma naravno blažitev simptomov migrene, lahko ob naslednjem napadu preizkusite enega od spodnjih napitkov. Zagotovo vam bo odleglo prej, kot si predstavljate.

- Oglas -

Ingverjev čaj

Že stoletja se ingver uporablja za naravno zdravljenje slabosti in migrene. Pri mnogih ljudeh pravzaprav sam migrenski napad spremljata tudi slabost in bruhanje. Ingver lahko pomaga tudi pri razdraženem želodcu. Raziskave kažejo, da je lahko ingverjev čaj v primeru migrenskih napadov podobno učinkovit kot nekatera protibolečinska sredstva. Ingverjev čaj je lahko koristen tudi za tiste z glavoboli v rojih. Če z ingverjem ne boste zares pretiravali, je povsem varen, zato je vredno preizkusiti to metodo, če imate težave z glavoboli. Najbolje bo, da čaj pripravite iz sveže ingverjeve korenine, saj bo tako učinek najboljši.

Kava

Pretiravanje s kofeinom je seveda problematično, vendar pa imajo lahko po drugi strani zmerne količine kave pozitiven vpliv na vaše zdravje in počutje. Med drugim vam lahko prav kava pomaga pri naravnem premagovanju migrene, kar potrjujejo tudi znanstvene študije. Kava je še posebej učinkovita, če jo popijete takoj na začetku, ko začutite, da se napoveduje migrenski napad. Včasih pa lahko kofein tudi okrepi delovanje določenih protibolečinskih zdravil. Pazite le, da s kavo in drugimi kofeinskimi napitki ne boste pretiravali, saj s tem tvegate poznejše glavobole, ki so posledica odvajanja od kofeina.

Čaj iz belega vratiča

Eno najbolj znanih zelišč, ki se že stoletja uporablja za premagovanje migrene in glavobolov, je zagotovo beli vratič. Aktivna sestavina v belem vratiču je namreč partenolid, ki deluje protivnetno in preprečuje pretirano zožitev žil. Poleg tega umirja mišične krče. S pitjem čaja iz belega vratiča lahko tako močno ublažite svoje težave z migreno, kar pomeni, da se bo zmanjšala tako intenzivnost kot pogostost glavobolov. Če nimate možnosti uživanja čaja, si lahko pomagate tudi s prehranskimi dopolnili na osnovi belega vratiča.

- Oglas -

Vroča voda in kajenski poper

Kajenski poper je znan po svojem izjemnem protibolečinskem delovanju. Razlog za to je kapsaicin, snov, ki poskrbi tudi za pekoč okus kajenskega popra. Kajenski poper lahko zmanjša količino sproščene snovi, ki je odgovorna za prenos signala o bolečini do možganov. Naslednjič, ko se vas poloti migrena, si torej lahko pripravite 2 decilitra tople vode, v katero vmešajte četrtino čajne žličke kajenskega popra. Že kmalu boste občutili olajšanje oziroma umiritev simptomov.

Voda, limona in himalajska sol

Mnogi ljudje, ki so imeli v preteklosti hude migrenske napade, poročajo, da jim je pri premagovanju težav zelo pomagala kombinacija vode, limone in himalajske soli. Voda je seveda zelo pomembna za hidracijo telesa. Ker je znano, da je eden od simptomov dehidracije prav glavobol, morajo biti tisti, ki imajo težave z migreno, še posebej pozorni na zadosten vnos tekočine. Če boste vodi dodali še malce himalajske soli, boste telo oskrbeli s pomembnimi elektroliti oziroma minerali, med drugim tudi s kalcijem, kalijem, cinkom, bakrom, magnezijem, jodom in železom. Omenjene snovi pomagajo pri hidraciji telesa, pospešujejo prekrvavitev in spodbujajo izločanje strupenih snovi. Limonin sok pa poskrbi za dozo vitamina C, ki je prav tako zelo pomemben pri spopadanju z migreno. Zmešajte 2,5 decilitra vode, sok ene limone in žlico himalajske soli. Dobro premešajte in popijte.

Metin čaj

Metin čaj velja za izjemno pomirjajoč napitek, ki izboljša vaše težave z nespečnostjo ali nemirom. Pomaga vam lahko tudi pri pomiritvi razdraženega želodca in umirjanju neprostovoljnih mišičnih krčev v črevesju. Med migrenskimi napadi imajo mnogi ljudje tudi težave s prebavo, saj je naša prebava neločljivo povezana z možgani. Tako ima lahko prav metin čaj izjemno blagodejen vpliv tudi na vse, ki trpijo zaradi migrenskih napadov. Poleg pitja metinega čaja vam priporočamo tudi aromaterapijo z eteričnim oljem mete.

Sveže iztisnjen grozdni sok

Pitje grozdnega soka brez dodatka sladkorja ali vode je lahko prav tako zelo učinkovita naravna rešitev za migreno. Če imate kvaliteten sokovnik, je najbolje, da si grozdni sok pripravite kar sami, saj bo tako v njem ohranjenih največ koristnih hranilnih snovi. Tako bo učinek precej boljši, kar pomeni, da bo migrenski napad že kmalu za vami.

.

NAJNOVEJŠE