0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMedicinsko oglje – Zanimiva uporaba in koristi

Medicinsko oglje – Zanimiva uporaba in koristi

MORDA VAS ZANIMA

Medicinsko oglje oziroma aktivno oglje se je že od leta 1800 uporabljalo kot protistrup pri najrazličnejših zastrupitvah, v ta namen pa so ga v svoji tradicionalni medicini uporabljali tudi mnogi stari narodi in plemena. Danes se največkrat uporablja pri težavah s prebavo, za filtriranje pitne vode, postopke rafiniranja v živilski industriji in v kozmetiki – na primer za šampone in črne zobne paste, vendar ima tudi druge, manj znane koristne načine uporabe.

- Oglas -

Medicinsko oglje je dostopno vsem

Medicinsko oglje, ki ga lahko v lekarni kupimo v prahu, v kapsulah ali stisnjenega v tablete, je izdelano iz različnih sestavin, na primer iz šote ali kokosovih lupin, največkrat pa gre za živalsko oglje, narejeno iz živalskih kosti – vegani ga torej ne bodo uporabljali. Sam postopek pridelave je nekoliko podoben pridobivanju lesnega oglja, a ne v celoti, pa tudi sestava je različna: oglje živalskega izvora vsebuje v večini kalcijeve ter magnezijeve fosfate in druge snovi, samega ogljika pa je malo, nekje okoli 10 %.

Zakaj medicinskemu oglju pravimo tudi aktivno oglje? V procesu »aktivacije« uporabijo zelo visoke temperature, to pa vpliva na samo zgradbo oglja: postane bolj porozno, pore so manjše, površina zrnc pa se poveča – zrnce oglja je pod mikroskopom videti kot goba z nešteto luknjicami, in če bi 1 gram oglja »poravnali«, bi dobili površino treh olimpijskih bazenov. Pri zaužitju aktivno oglje ujame bakterije in toksine v črevesju ter tako prepreči, da bi se absorbirali. Oglje ima namreč negativen električni naboj, zaradi česar se nanj vežejo pozitivno nabite molekule, na primer toksini.

Oglje in nega kože

Uporaba medicinskega oglja v kozmetiki

Oglje kot goba posrka vase maščobo in je pravi magnet za toksine in bakterije. Kožo torej očisti in nanjo deluje protivnetno, odstranjuje odmrle celice, kožo pa osveži, pomiri in naredi polt nekoliko svetlejšo. Uporablja se proti aknam in tudi proti ogrcem. Z ogljem je mogoče učinkovito čistiti zobe, saj odstranjuje mikroorganizme in nečistoče, tudi npr. površinsko obarvanost zob (zaradi kave, čaja, vina, tobaka itd.), prav tako pa se z njim neguje (predvsem mastne) lase.

- Oglas -

Hitro preprečevanje zastrupitev

Medicinsko oglje je učinkovito pri akutnih zastrupitvah, na primer takrat, ko presežemo predpisano količino zdravil (na recept ali brez recepta, npr. aspirin, acetaminophen, pomirjevala). Takrat je pomembno, da se oglje vzame čim prej. Od 50 do 100 gramov oglja, ki ga vzamemo pet minut po zdravilih, naj bi absorpcijo zmanjšalo za 75 %, pol ure po zdravilih za 50 % in tri ure po njih za 20 %. Žal oglje ni primerno pri vseh zastrupitvah, na primer pri akutni zastrupitvi z alkoholom, težkimi kovinami, kalijem, kislinami in bazami.

Pomoč pri slabše delujočih ledvicah

Raziskave so potrdile, da se na medicinsko oglje dobro veže tudi sečnina, zato lahko njegovo uživanje nekoliko zmanjša delo ledvicam – pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo je dobrodošlo, če je treba ledvicam prefiltrirati manj odpadnih produktov telesa.

Medicinsko oglje zmanjšuje simptome trimetilaminurije

Trimetilaminurija je na srečo redka genetska bolezen, pri kateri se odpadni trimetilamin ne predela in izloči z urinom, temveč se izloča v urin brez predelave, prav tako pa se izloča z znojem ter z izdihanim zrakom. Trimetilamin ima neprijeten vonj po ribah, zato bolezni pravijo tudi sindrom ribjega vonja. Oglje lahko v določeni meri nase veže molekule trimetilamina in tako bolnikom pomaga, da se njihov neprijetni telesni vonj zmanjša.

Vpliv na zniževanje holesterola

Medicinsko oglje lahko pripomore k zniževanju ravni holesterola, saj v črevesju nase veže holesterol in maščobne kisline, ki ga vsebujejo, s tem pa preprečuje njegovo absorpcijo. Ena od raziskav je pokazala, da je mogoče s pomočjo oglja vrednost »slabega« LDL-holesterola znižati za povprečno 25 %, v drugi so se vrednosti znižale za kar 29 do 41 %.

- Oglas -
Oglje v prehrani

Kaj pa razstrupljanje in hujšanje?

Ker aktivno oglje nase učinkovito veže strupe, ga marsikdo promovira tudi kot sredstvo za razstrupljanje telesa, prav tako se že pojavljajo tudi izdelki za hujšanje z njim. A pri tem velja previdnost. Redno uživanje medicinskega oglja zaradi razstrupljanja ima lahko resne stranske učinke. Pojavi se lahko huda zaprtost, ki zahteva zdravniško posredovanje, v želodcu se lahko naberejo obloge ogljika, prav tako pa se lahko na ogljik vežejo tudi hranilne snovi, kar pomeni, da si lahko nakopljemo podhranjenost. Da bi razstrupljanje vplivalo na hujšanje, ni nobenega dokaza, in z uživanjem oglja ne boste shujšali nič bolj kot na primer s tem, da vsak dan spijete skodelico zelenega čaja – da bodo šli kilogrami dol, boste še vseeno morali pojesti manj in porabiti več.

Filtracija vode

Aktivno oglje se uporablja v filtrih za čiščenje pitne vode – tako v tistih, ki se namestijo na sam vodovodni sistem (hišni filtrirni sistemi), kot v vrčih za vodo s filtri. Filtri služijo odstranjevanju kemikalij, tudi pesticidov, herbicidov, topil, in tudi nekaterih težkih kovin (a ne vseh).

Zdravljenje mačka

Da bi oglje pomagalo pri zdravljenju alkoholnega mačka, ni prav nobenega dokaza – mačka imamo po uživanju alkohola, ko je alkohol že zdavnaj zapustil prebavila. Res pa je, da oglje nase veže alkohol in bi tako potencialno lahko nekoliko zmanjšali tveganje za opitost, če ga zaužijemo pred pitjem alkohola. Vendar na delovanje oglja ne polagajte upov, če spijete preveč, kajti pri veliki količini alkohola in akutni zastrupitvi z alkoholom vas oglje ne bo rešilo.

Pomoč pri napenjanju in vetrovih

Nekatere študije so pokazale, da lahko po zaužitju hrane, ki napenja in povzroča vetrove, nastajanje plinov v prebavilih zmanjšamo s pomočjo oglja, prav tako pa naj bi to vplivalo tudi na sam vonj vetrov.

Opozorilo!

Uživanje medicinskega oglja ima lahko stranske učinke, zato pozorno preberite priložena navodila. Še posebej velja opozoriti, da lahko vpliva na absorpcijo določenih zdravil in se je treba ob kroničnih boleznih o njegovi uporabi najprej posvetovati z zdravnikom.

Medicinsko oglje zobna pasta

Pripravite si kozmetične izdelke iz medicinskega oglja

1. Piling za obraz in telo

Oglju desetih zdrobljenih tablet dodajte štiri žlice olivnega olja in žličko medu ter dobro zmešajte. Med prhanjem nanesite na obraz in telo ter podrgnite, nato sperite, da odstranite odmrle celice. Piling si naredite enkrat tedensko. Priporoča se tudi za mastno kožo, saj oglje odlično odstranjuje sebum oziroma kožno maščobo.

2. Šampon proti mastnim lasem in mastnemu lasišču

Za umivanje las si pripravite za lešnik svojega običajnega šampona in oglje ene tabletke. Zmešajte, dodajte malo vode in spenite, nanesite na lase in jih umijte. Maščoba z las in lasišča bo izginila, lasje bodo ob samem rastišču lahkotnejši in tako bo tudi volumen las boljši. Lase si na tak način umijte dvakrat tedensko oziroma po potrebi. Pozor: če imate zgolj mastno lasišče in koren las, konice pa suhe, ne pozabite uporabiti balzama, da se te ne bodo še bolj izsušile.

3. Belilna zobna pasta iz oglja in kokosovega olja

Brez skrbi: pasta bo črna kot noč, a vaši zobje bodo povsem beli (bo pa malo trajalo, da črno barvo spravite z jezika). Uporabite oglje treh tablet in ga zmešajte s čajno žličko kokosovega olja (ki tudi sicer deluje protibakterijsko). Z mešanico si umijte zobe trikrat na teden, da opazite več beline, nato jo vzdržujte s ščetkanjem z ogljem in kokosom enkrat tedensko.

NAJNOVEJŠE