0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastČustveno nedostopen partner – znak nezvestobe?  

Čustveno nedostopen partner – znak nezvestobe?  

MORDA VAS ZANIMA

Ali je postal vaš partner nenadoma zelo distanciran oziroma čustveno nedostopen, čeprav je bil vedno ljubeč in pripravljen na dolge intimne pogovore? Večina ob tem najprej pomisli na nezvestobo. Čeprav je lahko tudi to eden od razlogov za čustveno nedostopnost, seveda ni nujno, da je za partnerjevo obnašanje resnično kriva prevara. Prav tako pa distanciranost še ne pomeni, da je na vidiku razhod. Tako je smiselno, da preučite možne vzroke in izberete najustreznejši pristop …

- Oglas -

Obdobje zaljubljenosti je zamenjala globlja oblika ljubezni

Tisto, kar dojemate kot čustveno nedostopnost, je lahko povsem naravna posledica prehoda iz faze zaljubljenosti v fazo, ki je zaznamovana z malce bolj zrelo, umirjeno ljubeznijo. Ta prehod pogosto povzroči precej zmede. Ker vam partner ne izkazuje več toliko pozornosti kot na začetku razmerja, se začnete spraševati, ali so se njegova čustva do vas ohladila. Tako je pomembno, da razmislite, ali se je partner resnično umaknil – ali pa se je morda spremenil samo način izkazovanja ljubezni.

Navidezna distanciranost tako ni nujno znak, da vas bo partner kmalu zapustil. Seveda pa tega prehoda ne smemo zamenjevati s tem, da postanete za partnerja samoumevni. To se ne bi smelo zgoditi nikoli, ne glede na to, kako dolgo sta skupaj. Pazite torej, da partner ne začne izkoriščati dejstva, da je obdobje »metuljčkov v trebuhu« nepreklicno za vama. Če imate občutek, da nenehno dajete, sami pa ne prejmete ničesar v zameno, je vsekakor čas za resen pogovor.

Vtis čustvene nedostopnosti kot posledica žalovanja

Ali je vaš partner pred nedavnim izgubil bližnjo osebo? Morda službo, ki mu je veliko pomenila? Je morda propadel projekt, v katerega je vložil ogromno časa in energije? Posledica tovrstnih dogodkov je pogosto faza žalovanja, ki se lahko navzven kaže v obliki čustvene odmaknjenosti. Partner najverjetneje potrebuje nekaj časa, da se pobere, predvsem pa veliko podpore in razumevanja.

- Oglas -

Stres – pogost razlog za čustveno nedostopnost

Za partnerjevo čustveno distanciranje je lahko kriv tudi pritisk, ki ga občuti v povezavi z delom, študijem, financami ipd. Če sta se za skupno življenje odločila šele pred nedavnim, je lahko stres povezan tudi s privajanjem na nove razmere. S partnerjem se poskušajte pogovoriti, nato pa skupaj oblikujta konkreten načrt za spopadanje s situacijo, v kateri se je znašel.

Distanciranje zaradi strahu pred konflikti

Razlog za vtis čustvene nedostopnosti so lahko tudi pogosti konflikti. Eden od partnerjev se torej distancira, s čimer poskuša preprečiti nove neproduktivne prepire, kar pa ima pogosto povsem nasproten učinek od želenega: drugi partner postane še bolj jezen.

Ali je lahko čustveni odmik znak, da vas partner vara?

Nezvestoba ne bi smela biti prvo, na katero pomislite ob partnerjevi distanciranosti, toda če ne najdete drugega vzroka, je vsekakor smiselno, da preučite tudi to možnost, naj bo misel na to še tako boleča. Pozorni bodite predvsem na morebitne spremembe vsakodnevnih navad, nenadne spremembe ustaljenega urnika ipd.

Kako ukrepati?

Prvi korak bi moral biti vsekakor pogovor. Pri tem se osredotočite na konkretna dejstva, torej na konkretne spremembe obnašanja, ki ste jih opazili. Če boste partnerja zasuli z domnevami in obtožbami, bo to zagotovo privedlo do konflikta, posledično pa do še izrazitejše čustvene nedostopnosti. Obenem je pomembno, da okrepite svojo samozavest, sicer bodo iracionalni strahovi prevladali, kar bo onemogočilo produktiven pogovor. Če vam partner zaupa, kaj se dogaja, pokažite empatijo. Poskušajte se vživeti v njegovo kožo in razmislite, česa bi si v tovrstni situaciji najbolj želeli. Če je vaš partner čustveno nedostopen, je zelo pomembno, da se izognete posnemanju njegovega obnašanja. Tovrstni poskusi »maščevanja« bodo situacijo zgolj poslabšali. Za rešitev težave je potreben zrel pristop, zato se poskušajte upreti skušnjavi in prehitrim obtožbam.

.

NAJNOVEJŠE