0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaZakaj izbrati ekološka čistila?

Zakaj izbrati ekološka čistila?

MORDA VAS ZANIMA

Vsi vemo, da so naravi prijazna oziroma ekološka čistila odlična za okolje. Vendar pa imajo tudi druge prednosti, ki vas bodo hitro prepričale.

- Oglas -

Ekološka čistila so vse bolj priljubljena, saj so prijazna tako do okolja kot tudi do našega zdravja, postala pa so tudi zelo učinkovita. Tako po njih posegajo vsi ekološko ozaveščeni kot tudi tisti, ki želijo preprečiti zdravstvene težave v svoji družini. Kemikalije, ki so v klasičnih čistilih, namreč dražijo naša dihala in kožo, dolgoročno pa lahko povzročijo mnogo resnih kroničnih in akutnih bolezni. Če čistite na ekološki način, pa ščitite svoje zdravje – in ker je to najvišja vrednota, je še kako dobro, da omarico s starimi čistili izpraznite in jih nadomestite z novimi, okolju in človeku prijaznimi.

Kako veste, da je čistilo resnično ekološko?

Tako kot na področju zdrave prehrane je tudi na področju izdelkov za čiščenje nemalo zavajanj in »bližnjic«, ki se jih domislijo proizvajalci v želji po povečanju prodaje. Da je čistilo res ekološko, mu mora biti podeljen poseben certifikat, znan pod ljubkovalnim imenom ekološka marjetica – če tega nima, so vse trditve zgolj zavajanje. Ekološka marjetica ali »Ecolabel flower« je pravzaprav znak za okolje, ki ga Evropska unija podeljuje že od leta 1992, odlikuje pa izdelke oziroma storitve z različnih področij, ki zadovoljujejo visoke evropske standarde. Pridobitelje znaka zavezuje k trajni strategiji varovanja okolja v največji možni meri v celotnem življenjskem obdobju določenega izdelka oziroma storitve.

Prednosti ekoloških čistil

1. Brez neprijetnega vonja

Tradicionalna čistila temeljijo na snoveh, ki imajo običajno precej agresiven vonj, na primer na belilu ali amonijaku. Ko jih uporabljate za čiščenje, se s tem neprijetnim vonjem napolni celoten prostor in marsikdaj vas navodila na embalaži celo opomnijo, da je treba takšno čistilo uporabiti zgolj v dobro zračenem prostoru. Če želite, da bodo prostori po čiščenju prijetno dišali in vonjave ne bodo dražile vaših dihal ali vam celo solzile oči, pa bo bolje, da izberete ekološka čistila. Njihovi vonji niso agresivni, čistilnim sestavinam pa so običajno dodane dišave v obliki eteričnih olj, ki so prijetne, hkrati pa so danes ekološka čistila dovolj učinkovita, da bomo z njimi lahko očistili tudi trdovratnejše madeže.

- Oglas -

2. Daljša življenjska doba vaše lastnine

Klasična čistila so polna kemikalij, ki so tako učinkovite, da ne odstranijo zgolj umazanije, temveč tudi škodijo stvarem, ki ste jih z njimi čistili. Saj veste: z agresivnim razmaščevalcem lahko res skoraj tako hitro kot v televizijskem oglasu s štedilnika odstranite maščobo, a ko ga boste nekajkrat uporabili, lahko na površini štedilnika že opazite prve spremembe. Še bolj se to uničevanje s čiščenjem pozna pri materialih, ki imajo že sicer krajšo življenjsko dobo. Agresivne kemikalije in tudi abrazivna sredstva vas bodo hitro pripeljali do tega, da bo treba staro stvar zaradi hitre obrabe zavreči in kupiti novo. Eko čistila pa so, kljub zelo učinkovitemu čiščenju, pravzaprav nežna. Vašo lastnino ohranjajo v najboljšem stanju, s tem pa vam celo pomagajo privarčevati.

3. Zmanjšanje količine čistil

Kemijska industrija išče vedno nove izdelke, za katere bi ljudje verjeli, da jim bodo olajšali čiščenje. Tako ima marsikdo doma celo paleto specialnih čistil, ki so izdelana iz cele množice kemikalij: čistilo za pečico, čistilo za indukcijsko kuhalno ploščo, čistilo za grelnik vode, posebno čistilo za čiščenje stekla ob prhi, posebno čistilo za fuge med ploščicami … Vsekakor se je treba vprašati, ali je toliko specialnih čistil resnično potrebnih, in odgovor je seveda ne. Ekološka čistila uporabljajo precej manj sestavin (in povrh vsega še zdravju neškodljiva) in imajo precej širši spekter namena uporabe. Niso strogo specializirana, saj je to pravzaprav nesmisel in lahko z enim čistilom pravzaprav čistimo več različnih tipov umazanije ter na več različnih materialih.

4. Zaščita vaših najdražjih

Klasična čistila nosijo na zadnji strani cel kup oznak, ki pričajo o takšni ali drugačni nevarnosti. Ne sme se jih vdihavati, nekatera imajo oznako za jedkost, pri nekaterih je uporabljena oznaka, ki govori, da so celo eksplozivna. Kako tudi ne, ko pa sta amonijak in klor nevarna kombinacija. In kdo je najbolj ogrožen? Tisti, ki imajo majhna telesa in so zato bolj dovzetni za strupene snovi – torej otroci in hišni ljubljenčki; ter tisti, ki ne razumejo oziroma ne poznajo smernic za pravilno ravnanje z nevarnimi kemikalijami – tudi v tem primeru otroci in ljubljenčki. Ekološka čistila vam torej lahko pomagajo, da si oddahnete in vam ni treba ves čas skrbeti, da bi šlo doma kaj narobe.

5. Celoten okoljski paket

Pri čistilih je v prvi vrsti pomembna vsebina. Ta mora biti učinkovita, kar ekološka čistila vedno znova potrjujejo, biorazgradljiva, kar pri certificiranih ekoloških čistilih ravno tako ni težava, ter brez agresivnih dišav in barvil (temeljijo naj na rastlinskih oljih in prehranskih barvilih). Poleg tega pa je treba pomisliti tudi na širši vpliv na okolje. Gotovo se boste strinjali, da naj bi bila eko čistila hkrati tudi veganska – torej ne smejo vsebovati snovi živalskega izvora in vsekakor ne smejo biti testirana na živalih. Če imajo čistila okoljsko marjetico, lahko proizvajalcu povsem zaupate, da nimajo njegovi izdelki prav nikakršne povezave z živalmi. In nazadnje pride še embalaža – ta naj bo iz recikliranega materiala (plastike ali stekla), ki ga je mogoče pozneje ponovno reciklirati.

- Oglas -

Dom in profesionalna raba

Kadar govorimo o ekološkem načinu čiščenja ter uporabi eko čistil, marsikdo zmotno misli, da teče beseda zgolj o čiščenju v gospodinjstvu. To vsekakor ne drži. Ekoloških čistil se poslužuje tudi vse več čistilnih podjetij, ki skrbijo za čiščenje poslovnih prostorov, industrijskih ter obrtnih prostorov, ali pa ponujajo čistilne storitve stanovanjskih stavb. Če tudi vi ne čistite sami, temveč vsaj vsake toliko najamete profesionalno pomoč, ponudnike povprašajte, kakšna čistila uporabljajo. Prav je, da zahtevate naravna čistila – ne nazadnje gre za vaš dom, za vašo pisarno ali obrtni prostor. »Zeleni« čistilni servisi se tako kot mi vsi dobro zavedajo, da lahko z eko čistili prispevajo k vzdrževanju planeta, zato bi morala biti uporaba okolju in zdravju prijaznih čistil tudi njim v interesu.

Preberite tudi: Najboljše univerzalno eko čistilo za kuhinjo, katerega izdelava je zelo preprosta

.

NAJNOVEJŠE