Naravna mazila so nepogrešljiv del zimske nege. Najbolj izpostavljen del so roke, na katerih koža pozimi hitro razpoka, zato jih je priporočljivo negovati z ustrezno naravno kozmetiko. Olivno olje v kombinaciji s karitejevim maslom in čebeljim voskom je hitra, poceni in preprosta rešitev, ki vaše roke učinkovito (in prijetno) zavaruje pred zunanjimi vplivi.
Čas priprave: 20 minut
1. Korak: pripravimo sestavine
Za izdelavo karitejevega mazila v kombinaciji z ekstra deviškim, hladno stiskanim olivnim oljem boste potrebovali:
- 55 g karitejevega masla
- 35 g olivnega olja
- 6 g čebeljega voska
- 3 g cetil alkohola
- 4–6 kapljic izbranega eteričnega olje (poprova meta)
*Sestavine zadostujejo za izdelavo cca 100 ml kreme.

2. Korak: pripravimo pripomočke
Potrebni pripomočki:
- ognjevarna posoda (ali dvojna posoda, v kateri boste sestavine segrevali na parni kopeli)
- električni kuhinjski mešalnik
- prazna posodica

3. Korak: priprava sestavin
Vse sestavine, razen eteričnega olja, stehtamo in damo v isto posodo.



4. Korak: segrevanje
Sestavine segrevamo na največ 70 °C približno 15 minut – dokler se vse sestavine ne raztopijo. Čebelji vosek potrebuje nekoliko več časa, zato mu pomagamo tako, da svojo zmes stalno mešamo. Če imamo primeren termometer, lahko mešamo kar z njim in sproti še preverjamo temperaturo. Posodo z ognja odstavimo takrat, ko se karite popolnoma raztopi. Če se čebelji vosek še ni povsem stopil, ga še nekaj časa mešamo – v vročem olju ne bo potreboval dolgo.
*Karitejevega masla ni priporočljivo segrevati na preveč visoke temperature (80 °C ali več), saj kristalizira. To lahko prepoznamo po zrnatih delcih v mazilu, kar je pogost pojav pri pregretju karitejevega in kakavovega masla.

5. Korak: odstavimo
Odstavimo z ognja, premešamo in počakamo, da se mazilo nekoliko ohladi. Medtem v drugo posodo damo nekaj ledu ali mrzle vode. Posodo z mazilom postavimo v posodo z ledom ali vodo in tako zmes hitreje ohladimo. Z električnim mešalnikom zmes mešamo na nizki hitrosti. Ko temperatura pade na 40–50 °C, lahko mazilu dodamo nekaj kapljic eteričnega olja. Zmes mešamo še približno 5–10 minut.
*Namig: Če imate radi bolj suha mazila, lahko v tem koraku dodate ščepec koruznega škroba, ki bo vpil del maščobe.



6. Korak: napolnimo posodice
Mazilo prelijemo v posodico in označimo z rokom uporabe (največ 1 leto). Čez nekaj ur bo mazilo postalo bolj trdo, a ne preveč – lahko ga boste lepo razmazali.
Mazilo uporabite na predelih s suho kožo. Lahko ga uporabljate tudi za nočno nego obraza (izogibajte se le predelom okoli oči) ali telesa, saj je mazilo zelo hranljivo.

Karitejevo maslo
Karitejevo maslo vsebuje predvsem nasičene maščobne kisline (osrednji del sta palmitinska in stearinska kislina).
Njegova posebnost so številni antioksidanti in dolga življenjska doba. Karite je odlična izbira tudi za tiste, ki se spopadate s suho in hitro razdraženo kožo. Karitejevo maslo zmanjšuje rdečico na koži, varuje pred mrazom, obnavlja kožne celice in upočasnjuje znake staranja na koži.
Cimetna kislina v karitejevem maslu deluje kot ščit pred UV-žarki, zaradi česar ima to maslo tudi zaščitni faktor.
Čebelji vosek
V zimskem mazilu ne sme manjkati naravni čebelji vosek, ki deluje protivnetno in na koži ustvarja zaščitno plast.
Olivno olje
Uporabimo ekstra deviško hladno stiskano olje.
Preden naredimo mazilo, lahko v olju 3 tedne namakamo tudi različna zelišča (ognjič, rman, sivka, kamilica). Uporabimo suha zelišča in sledimo navodilom za izdelavo maceratov.
Cetil alkohol
Cetil alkohol je maščobni alkohol, pridobljen iz kokosovega olja. Uporabljamo ga za zgoščevanje emulzij (krem). Dodajamo ga lahko tudi v masla za telo, saj daje prijeten, mazljiv občutek.