Zdravje & prehranaMaslo – s čim vse ga lahko nadomestite?

Maslo – s čim vse ga lahko nadomestite?

MORDA VAS ZANIMA

Številni recepti zahtevajo uporabo masla, ki pa ga mnogi ljudje ne uživajo. Razlogi za to so lahko zelo različni. Med najpogostejše sodijo alergije, odločitev za vegansko prehrano ali pa za bolj zdravo prehranjevanje, ki vsebuje čim manj nasičenih maščob. Maslo je seveda tudi prava kalorijska bomba, zato ni najboljša izbira za tiste, ki ste na diete.

- Oglas -

Ena od možnosti je, da maslo enostavno izpustite, kar pa ne pride v poštev v vseh primerih. Maslo namreč poskrbi za nežno, puhasto strukturo, čemur se večina noče kar tako odpovedati. Tu je seveda še vprašanje specifičnega okusa masla, zaradi česar lahko postane priprava priljubljenih jedi, predvsem pa sladic precej naporna. Margarina se zdi sicer najenostavnejša izbira, a ne vedno najokusnejša, hkrati pa tudi ne najbolj zdrava.

Nadomestki masla

Dobra novica je, da imate na voljo številne druge alternative, med katerimi lahko izbirate. Pomembno je, da nadomestek prilagodite posameznemu receptu oziroma da odkrijete najustreznejšo zamenjavo za maslo. Vsa živila se ne obnesejo enako dobro v različnih kombinacijah, zato boste morali verjetno malce eksperimentirati, preden vam bo uspelo poustvariti vašo priljubljeno jed brez masla.

Različna rastlinska olja oziroma maščobe

Zdi se logično, da poskušamo maščobo najprej nadomestiti z drugo, a bolj zdravo obliko maščobe. Tako lahko namesto masla uporabite kokosovo maščobo, in sicer enako količino. Načeloma se okus kokosa ne bo posebej občutil, kar pa ne velja za vse vrste. Če je za jed, ki jo pripravljate, to moteče, poiščite kokosovo maščobo z bolj nevtralnim okusom.

- Oglas -

Ena od možnih zamenjav za maslo je tudi olivno olje (upoštevajte razmerje 4 : 3). Pazite le, da se bodo okusi ujemali. Olju se izogibajte, kadar potrebujete maščobo v trdni obliki oziroma želite doseči bolj kremasto teksturo.

Avokado

V najožji krog kandidatov za naziv kralja med živili, ki vsebujejo zdrave maščobe, lahko zagotovo uvrstimo avokado. Zaradi polnega okusa, maslene teksture in visoke vsebnosti maščob je idealen nadomestek za maslo v številnih receptih. Z uporabo avokada boste ohranili znani okus jedi, a hkrati poskrbeli za precej bolj zdravo različico. Pazite le na možnost zelenkastega obarvanja jedi. V določenih receptih lahko barvo avokada po potrebi prekrijete s temno čokolado.

Banane

Dobra rešitev za vse, ki radi pripravljate sladice, a jih želite odeti v bolj zdrave preobleke, so tudi pretlačene banane namesto masla. Tako boste zmanjšali kalorični vnos in povečali vnos koristnih hranilnih snovi. Banano dodajajte postopoma, dokler ne dosežete želene gostote oziroma strukture.

Jabolčna čežana

Precej nenavadna, a zelo dobra alternativa maslu je tudi jabolčna čežana. V tem primeru bo jed še posebej nizkokalorična. Pozorni bodite na to, da je jabolčna čežana sladka že sama po sebi, medtem ko maslo ni. Tako je večinoma smiselno zmanjšati običajno količino sladkorja oziroma sladila v receptih.

Arašidovo maslo

Priokus oreščkov lahko popestri številne sladice, za pripravo katerih ste včasih uporabljali maslo. Ena od cenovno najugodnejših možnosti je arašidovo maslo, uporabite pa lahko tudi druge vrste masla iz oreščkov, ki so vir zdravih maščob.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×