Lepota & KozmetikaZakaj uporabljati maske za obraz in kakšni so učinki?

Zakaj uporabljati maske za obraz in kakšni so učinki?

MORDA VAS ZANIMA

Maske za obraz so pomemben del nege obraza in je tisti element, ki koži doda piko na i, saj jo lahko očisti, navlaži in nahrani. Od drugih kozmetičnih izdelkov razlikuje v tem, da nanos maske na koži traja dlje časa. Na koži jo pustimo od nekaj minut do nekaj ur, odvisno od same maske. Maske za obraz se nanaša 1x do 2x na teden.

- Oglas -

Na prodajnih policah je na voljo velika izbira mask. Maske za obraz imajo različne namene; nekatere kožo temeljito očistijo, druge nahranijo in tretje navlažijo. Lahko izberete tudi masko glede na tip kože in starostno obdobje.

Maske za obraz

Razlogi za uporabo maske za obraz

  • Koža na obrazu bo globinsko očiščena;
  •  odstranile se bodo odmrle kožne celice in druge nečistoče;
  • po uporabi maske za obraz bo ten bolj enakomeren;
  • koža bo nahranjena;
  • koža bo navlažena;
  • koža bo pomirjena;
  • koža bo videti pomlajena.

Kakšno masko izbrati?

Kakšno masko boste izbrali, je odvisno od tega, kakšen tip kože imate. Premislite, ali vaša koža potrebuje pomlajevanje, dodatno vlaženje ali nežno čiščenje. Kakšne so še naloge maske za obraz?

Pomirjujoč učinek

Če imate občutljivo ali poškodovano kožo, lahko izberete masko, ki kožo pomirja.

Čiščenje

Če vaša koža potrebuje izdatno čiščenje, izberite masko, s katero boste odstranili umazanijo. Obstajajo tudi maske, ki iz por izvlečejo nečistoče, kožo razstrupijo in obnavljajo.

Vlaženje

- Oglas -

Ustrezne maske za obraz lahko kožo dodatno navlažijo. Take maske so običajno bolj kremne.

Enakomeren ten in sijoča koža

Posledice čiščenja in vlaženja kože je sijoča koža. Če masko nanesemo in odstranimo z nežnimi krožnimi gibi, pospešimo tudi cirkulacijo. Koža je zato videti sveža in spočita. Ten bo bolj enakomeren.

Piling maska za obraz

Nasveti za nanos maske za obraz

Pripravite se

Preden pričnete s postopkom, spnite lase, pripravite brisačo in oblecite tak zgornji del oblačila, da ga ne boste umazali.

Pred nanosom maske za obraz očistite kožo

Najboljši učinek bo, če boste pred nanosom maske za obraz naredili piling, s katerim boste odstranili nečistoče in odmrle kožne celice, posledično pa bo delovanje maske bolj učinkovito.

Sproščanje

Nanos maske naj ne bo le del lepotne rutine, temveč tudi način sproščanja. Ob nanosu maske boste imeli dober občutek, da delate nekaj dobrega zase. Natočite si še kopel in se sprostite.

Izpustite del okoli oči

Nekatere maske za obraz – tako kot vsi kozmetični izdelki – lahko vsebujejo sestavine, ki dražijo oči in sluznico. Maske zato ne nanašajte na predele okoli oči.

Masko spirajte z mlačno vodo

Nekatere maske je treba sprati z vodo, druge se lahko odstrani z vatno blazinico, nekatere pa se lahko preprosto odlepijo. Pri slednjih bodite previdni; maske za obraz, ki se odlepijo, je treba odlepiti počasi, saj v nasprotnem primeru lahko izpulite tudi dlake in povrhnjico. Če masko izpirate z vodo, izberite mlačno vodo. Po odstranitvi maske na kožo nanesite kremo.

- Oglas -

Najpogostejše napake pri uporabi maske

  • Maske ne smete nanašati prepogosto.
  • Masko je treba sprati pravočasno oz. po navodilih.
  • Maske ne izpirajte s prevročo ali s prehladno vodo.
Izdelava maske

Domače maske za obraz

Lahko si pripravite maske za obraz iz sestavin, ki jih najdete doma.

Vlažilne domače maske za suho kožo

Jajčna maska

Sestavine jajčne maske so jajčni rumenjak, med in olivno olje. Masko nežno vmasirajte na obraz in pustite delovati 30 minut. Zaradi rumenjaka bo koža mehka, med in olivno olje pa bosta kožo nahranila in navlažila.

Kokosova maska

Sestavini kokosove maske sta kokosovo olje in med. Zmešajte ju skupaj, da dobite gladko zmes. Mešanico najprej ohladite v hladilniku, nato pa nanesite na obraz in predel vratu in pustite delovati 15 minut. Kokosovo olje na kožo deluje protivnetno in izjemno vlažilno, med pa bo kožo nahranil in jo naredil nežno in voljno.

Maske za čisto kožo in lep ten

Limonina maska

Ožemite limono in jo zmešajte z medom. Nanesite na obraz za 5-10 minut. Limona ima antioksidativen učinek, zaradi katerega bo koža čistejša, med pa bo kožo navlažil in nahranil.

Maska iz kisa

Če želite, da ima vaša koža na obrazu enakomernejši ten, potem nanj nanesite mešanico vode in jabolčnega kisa. Zmešajte 0,3 decilitra kisa z dvema decilitroma vode in v mešanico pomočite vatno blazinico, s katero boste kis nanesli na obraz. Pustite, da se posuši, nato sperite z mlačno vodo. Kis bo kožo očistil, da bo le-ta napeta in sijoča, ten pa bo enakomernejši.

Pomlajevalna maska

Maska iz beljaka

Sestavine pomlajevalne maske za obraz so: beljak, kokosovo olje in limona. Beljak stepite v sneg in zmešajte s kokosovim oljem in sokom stisnjene limone. Nanesite na obraz in pustite učinkovati 10 minut. Koža bo obnovljena in na videz pomlajena.

Glinena maska za obraz

Maska za sijočo kožo

Marelična maska

Marelico olupite in izkoščičite. Dodajte med in žlico limoninega soka. Zmešajte, nanesite na kožo in pustite učinkovati 10 minut.

Mlečna maska

Sestavine mlečne maske za obraz so mleko, olivno olje in med. Zmešajte sestavine in pustite delovati 15 minut.

Piling maske za obraz

Olivna maska

Pripravite si lahko tudi masko, s katero hkrati naredite še piling. Sestavine maske so olivno olje, kavna usedlina ali zrnca in med. Masko nanesite z nežnimi krožnimi gibi.

Chia maska

Za piling masko iz chia semen potrebujete kokosovo olje in chia semena. Masko nežno vtrite v kožo z mehkimi krožnimi gibi, s katerimi hkrati naredite piling. Masko pustite delovati 20 minut.

Osvežilna maska

Jogurtova maska

Sestavini osvežilne maske za obraz sta jogurt in kumara. Kumaro olupite in zmešajte s paličnim mešalnikom, da dobite gladko zmes, ki ji nato primešate jogurt. Masko ohladite in jo nanesite na obraz za 15 minut. Maska bo delovala osvežilno in blagodejno. Zaradi mlečnih kislin bo koža navlažena in bolj gladka, kumare pa bodo poskrbele za čvrstost in napetost kože.

Avokadova maska

Za osvežilno masko iz avokada potrebujete zrel avokado in rumenjak. Po želji lahko dodate še kolobar ali dva banane ali košček hruške. Sestavine zmešajte, nanesite na obraz in pustite delovati 15 minut.

NAJNOVEJŠE