Zdravje & prehranaLuskavica: živila in pijače, ki pogosto poslabšajo simptome

Luskavica: živila in pijače, ki pogosto poslabšajo simptome

MORDA VAS ZANIMA

Ljudje, ki se spopadajo z luskavico, imajo velikokrat največ težav v hladnejšem delu leta. Takrat postaneta pogostost in intenzivnost izbruhov večinoma največji. Kako ukrepati? Na potek luskavice med drugim vpliva tudi hrana, ki jo uživate. Z določenimi živili lahko namreč močno poslabšate simptome oziroma prispevate k pogostejšim izbruhom. Kateri hrani in pijači se je torej pametno izogibati?

- Oglas -

Luskavica

Pekoče začimbe

Pri luskavici se običajno odsvetuje uživanje zelo pikantne hrane. Čeprav na primer začimbe, kot je kajenski poper, načeloma veljajo za zdrave in lahko celo pomagajo omiliti simptome določenih bolezni, se jim je torej v primeru luskavice bolje izogibati oziroma čim bolj omejiti njihovo uporabo.

Paradižniki in drugi razhudniki

Tudi paradižniki sodijo med živila, ki so v običajnih primerih zdrav dodatek jedilniku. Pozitivni vplivi paradižnika na naše zdravje so sicer povezani predvsem z likopenom, močnim antioksidantom, ki ga vsebujejo. Vendar pa ljudje z luskavico pogosto opažajo, da uživanje paradižnika poslabša njihove težave. Podobno velja tudi za krompir, jajčevce in paprike, torej za živila, ki jih prav tako uvrščamo v družino razhudnikov. Ne obstajajo sicer znanstvene raziskave, ki bi ta vpliv jasno potrjevale, zato je priporočljivo, da poskušate omejena živila za določen čas črtati z jedilnika in tako ugotoviti, ali so morda problematična tudi za vas.

Mleko in mlečni izdelki

Podobno kot pri mnogih drugih zdravstvenih težavah je lahko tudi pri luskavici problematično pitje živalskega mleka in uživanje različnih mlečnih izdelkov. Poskusite torej zamenjati ta živila z rastlinskimi alternativami, ki so danes na voljo v skorajda vsaki trgovini.

Alkoholne pijače

- Oglas -

Verjetno vsi dobro vemo, da z alkoholom ni dobro pretiravati. Ljudje, ki bi morali biti še posebej dosledni pri omejevanju alkoholnih pijač, pa so med drugim tudi tisti, ki imajo luskavico. Alkohol, še posebej v prevelikih količinah, lahko namreč močno poslabša simptome in poveča pogostost izbruhov bolezni.

Hrana, ki vsebuje gluten

Po nekaterih ocenah naj bi bilo mogoče pri kar pri približno 25 odstotkih vseh ljudi, ki imajo luskavico, govoriti tudi o intoleranci oziroma preobčutljivosti na gluten. Tudi v tem primeru je torej pametno, da se poskušate vsaj nekaj časa povsem izogibati vsem živilom, ki vsebujejo gluten (kruh, testenine itn.). Obstaja namreč precejšnja verjetnost, da se bodo vaše težave s tem močno zmanjšale.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×