0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSlabe vsakodnevne navade, s katerimi uničujete svoje zobe

Slabe vsakodnevne navade, s katerimi uničujete svoje zobe

MORDA VAS ZANIMA

Neustrezna in neredna ustna higiena je zagotovo najpogostejši razlog za težave z zobmi. Vendar pa to nikakor ni edino, na kar morate biti pozorni. Z določenimi vsakodnevnimi navadami lahko namreč počasi, malo po malo, uničujete svoje zobe. S tem ne mislimo samo na zelo očitne navade, ki so škodljive za zobe, kot je na primer kajenje, ampak gre pogosto za napake, ki se jih morda niti ne zavedate …

- Oglas -

Težave z zobmi

Kombiniranje vroče in mrzle hrane

Prehitro menjavanje nizke in visoke temperature predstavlja precejšen šok za naše zobe. Tako je priporočljivo, da se poskušate izogibati kombiniranju hrane in pijače z zelo različno temperaturo. Tudi nasploh pa velja, da lahko temperaturni ekstremni pustijo precej negativnih posledic na zobeh oziroma zobni sklenini. Vaši zobje bodo sčasoma postali precej občutljivejši in bolj izpostavljeni poškodbam.

Karamelni in gumijasti bomboni

Jasno je, da nobene sladkarije niso najboljše za naše zobe. Vendar pa so lahko še posebej problematični gumijasti in karamelni bomboni. Te namreč zelo težko spravimo z zob, zato je pri tistih, ki pogosto uživajo v tovrstnih bombonih, nevarnost za karies močno povečana.

- Oglas -

Pretiravanje z belilnimi pripomočki

Zelo beli zobje niso vedno tudi najbolj zdravi. S stalno uporabo zobnih past z belilnim učinkom ali morda celo agresivnejših pripomočkov za beljenje zob lahko poškodujete svojo sklenino. Škoda pa je nato nepopravljiva. Če se že odločite za beljenje, je to delo vedno najbolje prepustiti strokovnjaku.

Grizljanje pisal

V stresnih situacijah začnejo mnogi povsem nezavedno z grizljanjem svinčnika, s čimer pa lahko seveda okrušite svoje zobe. Če se pogosto zalotite pri tem početju, si morda priskrbite »protistresno žogico«, ki jo lahko stiskate in se tako malce umirite.

Uporaba zobne ščetke z zelo trdimi ščetinami

Ustrezna nega zob seveda zahteva tudi uporabo primernih pripomočkov. Ena izmed pogostih napak, s katero mnogi škodijo svojim zobem, je uporaba ščetke, ki ima zelo trde ščetine. Takšne ščetine lahko namreč poškodujejo zobno sklenino in vaše dlesni. Poiščite torej primernejšo ščetko, obenem pa pazite, da med ščetkanjem ne boste premočno pritiskali.

Premalo popite vode

Pitje zadostnih količin vode je pomembno za številne procese v našem telesu, med drugim tudi za zadostno tvorbo sline. Če ne popijete dovolj, obstaja torej tudi nevarnost, da v vaši ustni votlini ne bo dovolj sline, ki skrbi za odstranjevanje bakterij, krivih za nastajanje kariesa.

- Oglas -

Pomanjkanje kalcija in vitamina D

Vitamin D in kalcija sta dve izmed najpomembnejših hranil za zdravo zobovje. Predvsem kalcij je tisti, ki skrbi, da so naši zobje čim močnejši, medtem ko je vitamin D pomemben zaradi dejstva, da izboljšuje absorpcijo kalcija. Poskrbite torej, da bo imelo vaše telo na voljo dovolj obeh hranil, saj se bo s tem močno zmanjšala nevarnost za težave z zobmi – seveda pa tudi s kostmi.

.

NAJNOVEJŠE