0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaLončena peč – pesem domačega ognjišča

Lončena peč – pesem domačega ognjišča

MORDA VAS ZANIMA

Časi ogrevanja z drago elektriko so mimo, kurilno olje se draži iz dneva v dan in marsikomu se že toži po lončeni peči, ki jo je med obnovo stare hiše hladnokrvno porušil ali pri novogradnji sploh ni pomislil nanjo.

- Oglas -

Les je eden od najcenejših in najbolj ekoloških, pa tudi za zdravje najboljših virov energije. Količina ogljikovega dioksida, ki se sprošča pri kurjenju drv, je enaka kot pri razkrajanju lesa v naravi. Da o prijetni toploti, ki se sprošča ob pečeh na drva, niti ne govorimo. Prasketanje gorečih polen v domači peči vzbuja občutek domačnosti, saj je bilo ognjišče vedno središče oziroma duša doma.

Toplozračna peč v kombinaciji z lončeno pečjo

Od gline do peči

Znano je, da ima ta glina tudi priznane zdravilne učinke – ta energija se kaže tudi pri pečeh. In kako nastanejo pečnice? Vse skupaj se začne v naravi. Najprej je potrebno izkopati glino, ki jo nato zvozimo do delavnice, jo pustimo zunaj, na mrazu, da se kasneje razpusti in jo lažje obdelujemo. Glino obdelujemo po tradicionalni metodi, seveda z nujnimi tehnološkimi posodobitvami. S posebnim postopkom jo utekočinimo, da jo lahko  prečistimo, nato pa odvečno tekočino iztisnemo in naredimo glinene pogače, ki so pripravljene za nadaljnjo obdelavo. Nekoč so pečnice žgali na drva – 36 ur so kurili štiri kurišča –, danes pa računalniško vodimo 24-urno žganje v pečeh na plin. Ta način je ne le učinkovitejši, temveč tudi prijaznejši do okolja.

- Oglas -

Prav o tem, torej o kakovosti izbrane lončene peči, naj bi razmišljali tudi tisti, ki se odločijo zanjo. Te peči naj bi ob pravilni uporabi grele kar nekaj desetletij.

Peči se delajo po naročilu. Manjše so zanimive, pravi izziv pa so seveda večje in oblikovno zahtevnejše. Peči niso le prijazen vir toplote, ampak tudi dekorativen kos pohištva.

Oblikujte peč po lastnih željah

Lončena peč
Lončena peč

LONČENA PEČ je ne le prijetna, ampak tudi varčna oblika ogrevanja. Kurjenje v lončeni peči seva prijetno energijo in ustvarja dobro počutje, saj se tudi stene ogrejejo ter sevajo toploto nazaj v prostor. Za kurjavo lahko uporabljamo drva iz bukovega in hrastovega lesa ter iz lesa sadnega drevja. Na sezono se povprečno pokurijo štirje kubični metri drv, količina je odvisna tudi od tega, kje v prostoru stoji peč. Ko v peči zakurite, v eni uri do dveh porabite 10–15 kg drv. Topel dim potuje skozi šamotne kanale v peči in jih ogreva. Ko drva pogorijo, dovod zraka zaprete in peč bo enakomerno sevala toploto  nadaljnjih 24 ur. Pri lončenih pečeh, ki imajo lahko tudi videz kamina, je treba upoštevati pravilno izbiro dimnika in ustrezen dovod svežega zraka.

Krušna peč
Krušna peč

KRUŠNA PEČ ima podobno funkcijo kot lončena. Nekoč so se najbolj pogosto izdelovale krušne peči, ker se je v njih veliko peklo in kuhalo. Danes je krušna peč še vedno aktualna tam, kjer se veliko peče. V velikem kurišču lahko pečete več hlebcev kruha hkrati.  So pa izgube toplote pri krušni peči večje kot pri lončeni, ker gre več toplote skozi večje kurišče v dimnik.

Toplozračna peč s sedežem
Toplozračna peč s sedežem

Vam je všeč TOPLOZRAČNI KAMIN , ker uživate ob plesu ognja? Kamin je oblikovno lahko poljuben, a s stališča izkoristka energije razkošnejši in bolj potraten dodatek v domu. Kamin priporočamo tam, kjer se ne kuri redno. Kamin ob gorenju seva agresivno toploto, ko pa ogenj ugasne, se počasi začne ohlajati. Izkoristek toplote je pri kaminu znatno nižji kot pri lončeni peči, in to pri veliko večji porabi drv.

- Oglas -

Pri pasivnih oziroma nizkoenergijskih hišah je energija, ki jo oddaja kamin preprosto preveč agresivna, zato je lončena peč edina smiselna različica peči na drva. Za  nizkoenergijske in pasivne hiše izdelamo  projekte, kjer je lončena peč  lahko edini vir ogrevanja. V zimskem obdobju se v takšnih pečeh zakuri z 10–15 kilogrami drv. Peč pa seva nadaljnjih 24 ur in ima minimalno porabo ter maksimalen izkoristek.

Kakovostna izdelava

Pečnice same ne vplivajo veliko na kakovost peči. Pomembni so materiali, ki se vgradijo v notranjost peči. Primeren je le najkakovostnejši pečarski šamot, sicer peč dela raztezke in razpoka ter nima zadostne akumulacije toplote. Na žalost nekateri pečarji namesto šamota uporabljajo porobeton ali  celo mavčne plošče, kar je popolnoma v nasprotju s pečarsko logiko. Če iščete kakovostne lončene peči in dobre izvajalce, potem je vselej najbolje slediti priporočilom zadovoljnih lastnikov takšnih peči.

Klemen Avguštin, Pečarstvo Avguštin

.

NAJNOVEJŠE