Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaLjubiteljice banan naj bi pogosteje rodile dečka

Ljubiteljice banan naj bi pogosteje rodile dečka

MORDA VAS ZANIMA

Pogosta so ugibanja glede tega, ali lahko ženske z določenimi navadami vplivajo na spol svojega bodočega otroka. Obstajajo pa celo znanstvene študije, povezane s to tematiko. Te se pogosto osredotočajo na povezavo med otrokovim spolom in prehrano matere pred spočetjem.

- Oglas -

Eno najbolj zanimivih raziskav s tega področja je pred nekaj leti izvedla biologinja Fiona Mathews, v njej pa je sodelovalo 740 britanskih nosečnic. Kot nakazujejo izsledki te raziskave, naj bi imele pomembno vlogo pri otrokovem spolu … banane!

Ljubiteljice banan naj bi pogosteje rodile dečka

Zakaj prav banane?

V okviru omenjene raziskave so bile analizirane prehranjevalne navade sodelujočih žensk leto dni pred samim spočetjem. Še posebej veliko pozornosti je bilo pri tem posvečene zadnjemu menstrualnemu ciklu pred zanositvijo. Na koncu, ko so tem podatkom dodali še informacijo o tem, ali je posamezna ženska rodila deklico ali dečka, se je izkazalo, da lahko uživanje večjih količin banan pred zanositvijo močno poveča verjetnost za to, da bo otrok moškega spola.

Kako je to mogoče? Skrivnost naj bi bil kalij – in prav banane sodijo med živila, ki so najbolj bogata s tem mineralom. Po drugi strani naj bi obstajala pri ženskah, ki pred zanositvijo niso uživale posebej veliko hrane, bogate s kalijem, večja verjetnost, da rodijo deklico.

Lahko vplivajo tudi druge prehranjevalne navade?

Med drugim je bilo med isto raziskavo ugotovljeno tudi, da se verjetnost za rojstvo dečka poveča tudi pri tistih ženskah, ki pred zanositvijo uživajo bolj kalorično bogata živila. Ženske, ki niso imele navade zajtrkovati, pa so po drugi strani pogosteje rodile otroke ženskega spola.

- Oglas -

Seveda pa je treba tovrstne izsledke jemati s precej previdnosti. Visoka korelacija med določenimi pojavi še ne pomeni vzročno-posledične povezave. Tako ni pravega zagotovila, da boste zares rodili deklico, če se pred nosečnostjo izogibate bananam oziroma večjim količinam kalija – oziroma da bodo ljubiteljice banane zagotovo rodile dečka.

Če torej poskušate zanositi, naj bo vaša skrb v prvi vrsti posvečena temu, da uživate uravnoteženo prehrano, ki oskrbi vaše telo z vsemi pomembnimi hranilnimi snovmi. To bo imelo pozitiven vpliv tako na vaše zdravje kot na možnost za zanositev oziroma za to, da bo otrok zdrav – kar pa je, kot se verjetno strinjate, precej pomembnejše od tega, katerega spola bo …

Preberite tudi: Banane – zdrav energijski prigrizek s kalijem

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×